Turşu ile gelen 5 fayda!

Lahana, karnabahar, kornişon, pancar ve daha niceleri… Lezzetli olmasının yanı sıra önemli bir sağlık kaynağı olan turşu, tüm mevsim, sofralarımızda sıkça yer alıyor. Turşunun en dikkat çeken faydası ise bağırsak sağlığına destek olması. İçeriğinde yer alan ve yararlı bakteriler olan probiyotikler ile prebiyotik lifler bağırsak florasının zenginleşmesini sağlıyor ki bu da güçlü bir bağışıklık sistemi anlamına geliyor.

Haberler 05.03.2022 - 00:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Uzman Nur Ecem Bayd Ozman, içeriinde bolca bulunan sodyumun fazla miktarda yenildiinde turunun tam aksine ciddi salk problemlerine yol açabileceini belirterek, Her besinde olduu gibi turuda da arya kaçmamak çok önemli. çünkü gereinden fazla tüketmek; ödeme, mide kanserine, hipertansiyona ve uzun vadede kalp damar hastalklarna neden olabiliyor. Dolaysyla turuyu haftada bir iki günle snrlandrmal ve az miktarda yemeliyiz diyor. Turu yaparken çürük olmayan sebze ve meyvelerin kullanlmasna da mutlaka özen gösterilmesi gerektiini hatrlatan Nur Ecem Bayd Ozman, Turuda fermantasyon srasnda iyi bakteriler ürerken, sebze veya meyvelerin çürük ksmlarndan yaylan zararl bakteriler de çoalarak barsak saln, dolaysyla baklk sistemini olumsuz etkileyebiliyorlar diyor. Beslenme ve Diyet Uzman Nur Ecem Bayd Ozman, turunun baz faydalarn anlatt önemli öneriler ve uyarlarda bulundu!

VÜCUT DRENCN ARTIRIYOR

Baklk sistemimiz barsak salmzla yakndan ilikili. Öyle ki salkl barsaklar baklk sistemi hücrelerini destekleyerek vücudumuzu güçlendiriyor. Turu içeriindeki prebiyotik etki gösteren lifler ve probiyotik dost bakteriler sayesinde barsak saln koruyarak dolayl olarak nezle ve grip gibi mevsimsel hastalklar daha hafif atlatmamzda etkili olabiliyor.

KABIZLII ÖNLEYEBLYOR

Turu yapmnda kullanlan sebze ve meyveler yüksek oranda lif içerdikleri için prebiyotik etki gösteriyorlar. Prebiyotik besinler barsakta yer alan dost bakterilerin saysnn artmasna yardmc oluyorlar. Ayrca turunun fermantasyon aamasnda barsak saln olumlu etkileyebilen laktik asit bakterileri oluuyor. Bu sayede barsak hareketleri optimize edilerek kabzln önüne geçilebiliyor. Kabzl önlemek için salatalarnza tuz yerine az miktarda turu ekleyin. Böylelikle hem yüksek lif almyla kabzl önleyebilir, hem de turuyu az miktarda tüketmi olursunuz.

KANSERE KARI KORUYABLYOR

Turuda kullanlan meyve ve sebzeler çounlukla yüksek miktarda vitamin, mineral ve antioksidan içeriyor. Beslenme ve Diyet Uzman Nur Ecem Bayd Ozman, turu formunda tüketildiklerinde baz vitamin kayplar olsa da, bu besinlerin mineral ve antioksidan içerikleriyle sala olumlu katk saladn belirterek, Turudaki antioksidanlar serbest radikalleri yok ederek kanserden koruyabiliyor. Tek bir turu yerine pancar, lahana ve havuç gibi çok farkl sebzeleri tüketerek antioksidan çeitliliini arttrmak mümkün olabiliyor diyor.

KEMK SALIINA DESTEK OLUYOR

K2 vitamini barsaktaki bakteriler tarafndan sentezleniyor. Barsak floras bozulmusa K2 vitamininin sentezi azalyor. Turu içerdii iyi bakteriler sayesinde florann iyilemesine katk salayarak K2 vitamini sentezini arttrabiliyor. Beslenme ve Diyet Uzman Nur Ecem Bayd Ozman, Özellikle lahana turusu K2 vitamini bakmndan oldukça zengindir. K2 vitamini kalsiyumun kemik ve dilerde birikimini arttryor, dolaysyla bu dokularn güçlenmesini salyor. Ayn zamanda kalsiyumun damar çeperinde birikerek damarlarda kireçlenmeye yol açmasn önlüyor ve bu sayede dolayl olarak kalp damar saln da koruyor diyor.

ANKSYETE VE DEPRESYONA KARI ETKL

Barsak florasnn bozulmas anksiyete ve depresyon gibi mental hastalklarla ilikilendiriliyor. Probiyotikler barsan normal mikrobiyal dengesinin korunmasna katk salyor; bu etkileri sayesinde anksiyete ile depresyonun önlenmesinde rol oynuyor. Turu tüketmek hem prebiyotik içerii hem de muhtemel probiyotik içerii sayesinde barsaktaki dost bakterilerin saysn arttrarak ruh halini olumlu etkiliyor.

Ana Sayfaya Git