"Tütünle mücadele akciğer kanserini azalttı"

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ülkü Yılmaz, son yıllarda ülkede tütünle mücadelenin ön planda olduğunu belirterek, "Bu mücadele sonucu tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de tütüne bağlı akciğer kanserinde bir miktar düşüş sağlandı." dedi.

Haberler 19.11.2017 - 11:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ylmaz, 27. Uluslararas Patoloji Kongresine katlmak için geldii Antalyada AA muhabirine yapt açklamada, bugün farkllaan sigara profilinin, akcier kanserinin histopatolojisinde de deiiklie yol açtn söyledi.

Önceden sigaralarda katran içerii daha yüksekken, santral kanserler denilen balangç hava yollarndaki hastalklarn daha ön planda olduunu anlatan Ylmaz, skuamöz hücreli karsinom türünde kanserlerle karlaldn dile getirdi.

Artk light sigaralarda nikotin içeriinin azaldna deinen Ylmaz, sigaradaki nitrozamin düzeylerinin arttn kaydetti. Ylmaz, bireylerin, nikotin düzeyi nedeniyle sigara saysn artrdn, bu durumun da farkl genetik özelliklerde kanser türleriyle karlamalarna yol açtn bildirdi.

Tütünle mücadele kapsamnda Türkiyede önemli çalmalara imza atldn belirten Ylmaz, öyle konutu:

Türkiyede geçen yln verilerine bakldnda, 44 bin civarnda akcier kanseri vakas bildirildi. Sigarayla mücadele sonucu akcier kanserinde bir miktar düme eilimi ortaya çkt. Son 5 ylda 100 binde 56 rakamndan 100 binde 50 gibi rakamlara gerileme var. Son yllarda ülkemizde tütünle mücadele çok ön planda. Bu mücadele sonucu tüm dünyada olduu gibi Türkiyede de tütüne bal akcier kanserinde bir miktar düü saland. Bu düü kadnlarda ayn oranda devam etmekte ancak erkeklerde 100 binde 6 orannda düme ortaya çkt. Bu oran sigara içme oranna baldr.

- Elektronik sigara kullanm

Ylmaz, son günlerde yaygn hale gelen elektronik sigara kullanmyla, sigara içme davrannn tekrarlandn ifade etti.

Elektronik sigarada deien düzeylerde nikotin olduunu vurgulayan Ylmaz, Elektronik sigara, sigaray brakmak için önerilen bir yöntem deildir. Sonuçta dierlerine göre baarl olmu bir yöntem deildir. Elektronik sigara da sonuçta bir kimyasal maddedir ve sala zararldr. dedi.

Ana Sayfaya Git