Tütünle mücadelede denetimler artırılacak

Hükümetin 2017 yılı programına göre, tütün, alkol ve diğer bağımlılık yapıcı maddelerin kullanımının azaltılabilmesi amacıyla Türkiye genelinde pasif etkilenmeye yönelik denetimlerin etkinliği artırılacak.

Haberler 04.11.2016 - 08:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Madde bamllarnn tedavisini salayan Alkol ve Uyuturucu Madde Bamllar Tedavi ve Aratrma Merkezi ile çocuk Ergen Madde Bamll Merkezlerinin says ile etkinlikleri çoaltlacak

Salkl Yaam ve Hareketlilik Program kapsamnda, obezite ile diyabetin önlenmesine yönelik farkndalk artrlacak, okul ça çocuklarna yönelik salkl beslenme programlar yürütülecek, salkl yaam ve beslenmeye yönelik aratrmalar gerçekletirilecek

Tütün, alkol ve dier bamllk yapc maddelerin kullanmnn azaltlabilmesi amacyla Türkiye genelinde pasif etkilenme yönelik denetimlerin etkinlii artrlacak.

Hükümetin 2017 yl programna göre, Salkl Yaam ve Hareketlilik Program kapsamnda, obezite ve diyabetin önlenmesine yönelik farkndalk artrlacak, okul ça çocuklarna yönelik salkl beslenme programlar yürütülecek, salkl yaam ve beslenmeye yönelik aratrmalar gerçekletirilecek.

Salk Bakanl, Milli Eitim Bakanl ile Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanlnca yürütülecek programa göre, salkl beslenme ve fiziksel aktiviteye yönelik eitim materyalleri gelitirilecek. Bu kapsamda yazl basn ile görsel medya araclyla farkndal artrc, tevik edici kampanyalar düzenlenecek.

Salkl beslenme düzeyi, tuz tüketimi ve çocukluk ça obezite konularna yönelik aratrmalar yaplacak. Beslenme Dostu Okul Program ve Okul Sütü Program uygulamalarna devam edilecek.

- AMATEM ve çEMATEMlerin says artrlacak

Program dahilinde tütün, alkol ve dier bamllk yapc maddelerin kullanmnn azaltlmas ile pasif etkilenmenin önlenmesi salanacak.

Salk Bakanl, çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanl, çileri Bakanl, Milli Eitim Bakanl ve Sosyal Güvenlik Kurumu ile yürütülecek program dahilinde, tütün, alkol ile dier bamllk yapc maddelerin zararlaryla ilgili özellikle gençlere yönelik görsel ve iitsel materyallerle desteklenmi eitim modülleri, programlar hazrlanacak, konferans, panel, sempozyumlar düzenlenecek.

Yaplacak bilinçlendirme faaliyetlerinde medya araçlar daha aktif kullanlacak, pasif etkilenmeye yönelik denetimlerin etkinlii artrlacak.

Uyuturucu madde bamllarna yönelik tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri de güçlendirilecek. Madde bamllarnn tedavisini salayan Alkol ve Uyuturucu Madde Bamllar Tedavi ve Aratrma Merkezi (AMATEM) ile çocuk Ergen Madde Bamll Merkezlerinin (çEMATEM) hem says hem etkinlikleri artrlacak. Bu merkezlerde görev yapan personele de madde bamll eitimi verilecek.

- çocuk zlem Merkezlerinin says artrlacak

Ruh sal hizmetleri de nitelik ve nicelik açsndan gelitirilecek. Bu kapsamda, 0-6 Ya çocuun Psikososyal Geliimini Destekleme Program, yurt genelinde yaygnlatrlacak ve 50 personele eitim verilecek. Mevcut durumda 138 olan Toplum Ruh Sal Merkezlerinin says 170e yükseltilecek, ayrca 75 personele Toplum Ruh Sal Merkezi eitimi verilecek. lgili merkezlerin hizmet kapsam, ar psikiyatrik bozukluklarn da hizmet kapsamna alnmasyla kronik psikiyatrik hastalarn tümünü kapsayacak ekilde geniletilecek.

stismara urayan çocuklarn rehabilitasyonunu salamak amacyla 27 olan çocuk zlem Merkezleri (çM) says da 35e çkartlacak ve 75 personel eitim alacak.

- Kanser taramalar yaygnlatrlacak

Meme, serviks, kolorektal kanser taramalar yaygnlatrlacak, kanser hastalnn izlenmesi ve yönetimi için Kanser Kayt Sistemi gelitirilecek. Vatandalarn taramalara katlmlar için farkndal artracak kampanyalar düzenlenecek ve aile hekimlerinin kanser taramalarna katlm artrlacak.

Kanser kaytçl için uygun yazlm altyaps oluturulacak, kanser taramalar ve kanser kaytçlnda görev yapan personele eitim verilecek.

Türkiye kanser istatistiklerinde yer alabilecek veri kalitesine sahip il says 16ya, meme, serviks, kolorektal kanseri tarama oranlar 2017 sonunda srasyla yüzde 50, yüzde 84 ve yüzde 40,4e çkartlacak.

Palyatif bakm hizmetlerinin de yaygnlatrlmas, hizmetin etkin ve kaliteli sunumu salanacak. Palyatif bakm hizmet sunum kapasitesi yükseltilerek toplam tescilli palyatif bakm yatak says 3 bine çkarlacak, ilgili salk personelinin hizmet içi eitim almas salanacak.

Ana Sayfaya Git