Tuvalete Gitmek Korkulu Rüyanız Haline Geldiyse…

Anal bölge ile ilgili hastalıklar yani proktolojik sorunlar, genellikle hastalar tarafından güç ifade edilen, zaman zaman doktora gitmeye çekinilen ancak insan sağlığını ve sosyal hayatı olumsuz etkileyen rahatsızlıkların başında geliyor.

Haberler 03.10.2017 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Proktoloji Ünitesinden Prof. Dr. Bülent Mente anal fissür ve tedavisi hakknda bilgi verdi.

Makat derisi, vücudun dier bölgelerine göre çok daha hassas bir bölgedir. Burada çok sayda sinir ucu bulunduu için ar bir hassasiyet söz konusudur. Bu nedenle makatta meydana gelebilecek çatlaklar kiinin çok fazla ac çekmesine neden olur. Anal fissür, sk sk makatn zorlanmas yani düzensiz dklama ve ar knma sonucunda meydana gelir. Zorlanma o bölgedeki çatlaklarn daha fazla yrtlmasna ve derinlemesine neden olur. Bu da tuvalete gitmeyi ikenceye dönütürerek, iddetli ar ve kanamaya neden olabilir.

Dklama srasnda yrtlr tarzda ya da küçük bir cam parças çkarr ekilde iddetli ar ve ac oluturur; bazen küçük kanamalar da arya elik eder. Dklama hastada giderek bir kabusa dönüür. iddetli ar anal kanaldaki bir kas yapsnda refleks bir kaslmaya neden olur. Kaslma olunca çatlak daha fazla yrtlr. Daha fazla yrtlnca daha çok kaslr ve bir ksr döngü oluur.

Fazla knmaktan kaçnn

Anal fissürden korunmak için öncelikli olarak fazla knmaktan kaçnlmas gerekmektedir. Beslenme alkanlklarna dikkat edilerek arlkl olarak çi sebze ve meyveler gibi lif oran yüksek besinlerden tüketilmelidir. Ayrca günde en az 2 litre su içmek büyük önem tamaktadr. Ac, eki ve baharatl yiyeceklerden de mümkün olduunca uzak durulmaldr. Dklama sonras makat bölgesinin lk su ile temizlenmesi rahatlama salayabilir. Dk yumuatc ilaçlar tahriin azalmasn salayarak faydal olabilir ancak doktor kontrolünde kullanlmas gerekmektedir.

Botoks tedavisi etkili olabiliyor

Anal fissüre neden olan temel sorun kas spazmdr. Anal kanal basncnn artmasyla görülen bu sorun yüksek basncn normale çekilmesiyle tedavi edilir. Bu basnc azaltmann modern bir yöntemi de ar kaslan kasa kozmetikte de kullanlan botoks enjekte edilmesidir. Böylece fazla kaslan kasn gevetilmesi amaçlanr. Bu da daha az ar ve çatlan iyilemesi anlamna gelir. Botoks uygulamasnn yan etkisi olmad gibi yüksek oranda baar salanr. Genellikle cerrahi yönteme bavurulmadan bu uygulama denenmekte eer ikayetler buna ramen geçmiyorsa farkl bir tedavi planlamas yaplmaktadr.

Ana Sayfaya Git