Tuvaletteyken telefonunuzu yanınıza almayın!

Kimse inkâr etmesin, en sevdiğiniz şeylerden biri de tuvalette otururken Instagram’da gezinmek. Hatta şu an bu yazıyı bile tuvalette otururken okuyor olma olasılığınız oldukça yüksek. Deterjan içeriği okumaktan telefonumuzla oynamaya ulaşmak çok eğlenceli kabul ediyoruz ama bu durum birçok mikrobu yaymanın ve sizi ya da hayatınızdaki insanları potansiyel risk altına sokmanın oldukça etkili bir yolu.

Haberler 14.01.2018 - 11:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaplan uluslararas bir çalma cep telefonlarnn yüzde 95i bakteriyel kontaminasyon bulgular gösterdiine iaret ediyor. Üstelik bunlarn bazlar straf enfeksiyonu gibi güçlü enfeksiyonlara neden olabilecek potansiyele sahip. Arizona Üniversitesinden bir baka aratrma ise telefonlarmzn klozetlerden 10 kat daha fazla bakteri tadn söylüyor.

Üstelik telefonlar sadece mikrop barndrmyor, onlar bakalarna da tayor. Mesela grip halindeyken telefonunuzu kullandnz diyelim. Grip mikroplar aznz ve tükürükleriniz yoluyla telefonunuza yerleiyor ve 24 saat boyunca orada yaamaya devam ediyor. Sizin telefonunuzla baka biri konutuunda ya da eline aldnda ise potansiyel bir grip hastasna dönüüyor.

Hele darda kullandnz bir tuvalette telefonunuzla da temas ettiinizde durum iyice vahim bir hal alyor. çünkü bu tuvaletlerde kap kollarndan sabunlua her yerde milyonlarca bakteri bulunuyor. Siz ellerinizi ykayarak bu temasn izlerini silmeye çalyorsunuz ancak telefonunuzu ykayamadnzdan mikroplar sizinle birlikte tanmaya devam ediyor.

TUVALETTEYKEN TELEFONUNUZU YANINIZA ALMAYIN

Ortalama bir kii cihazna her gün en az 2,600 kez dokunuyor, bu da enfeksiyonlarn ortaya çkabilmesi için iyi bir frsat anlamna geliyor. Elbette bu durum bir hastala yakalanma riskinizi çlgn bir ekilde artrmyor ancak E. coli gibi bir örnekle karlamanz bile sk bir karn ars yaamanza neden olabilir.

Uzmanlar özellikle diyabet, kemoterapi veya baka ciddi bir hastalk nedeniyle tedavi olan yal ve gençlerin bu konuda daha dikkatli olmalar gerektiini vurguluyor. Eer bu gruptaysanz hijyeninize herkesten daha çok dikkat etmeniz gerekiyor.

Cep telefonunuzun sizi hasta etme riskini en aza indirmek için ise tuvaletteyken telefonunuza dokunmamanz, tuvaleti kullandktan sonra ellerinizi iyice ykamanz ve telefonunuzu da sk sk temizlemeniz gerekiyor. Alkol bazl ürünler kullanarak bu temizlii düzenli olarak yapabilirsiniz.

TUVALETTEYKEN TELEFONUNUZU YANINIZA ALMAYIN

Unutmay bakteri yüklü bir telefon sizi öldüremeyecek olsa da bu bakteri yüküyle gezmek tuvaletten ellerini ykamadan çkmakla ayn derecede bir hijyen problemidir. Bu nedenle hemen imdi telefonunuzu temizleyin ve tuvalette kullanmamaya gayret gösterin.

Ana Sayfaya Git