Tuz tüketiminde 6 altın öneri

Aşırı tuz tüketimi, yüksek tansiyon başta olmak üzere kalp ve böbrek ve şeker hastalığı gibi ciddi rahatsızlıkları beraberinde getiriyor.

Haberler 21.03.2018 - 11:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sibel Mumcu, Salkl bir yaamn yolu daha az tuz tüketiminden geçiyor. Beslenmede taze sebze ve meyveye arlk vererek, paketli ve ilenmi gdalardan uzak durarak ve tuzluklar sofralardan kaldrarak ciddi hastalklar engellenebilir dedi.

Dünya çapnda etkili olan salkl yaam hareketi, insanlar salkl ve dengeli beslenme konusunda bilinçlendiriyor. Her ülkenin yapt gibi bizim ülkemizde kendi beslenme alkanlklarmza uygun gelitirdii rehberlerde tuz kullanm ve tüketimine eilmitir. Dünya Salk Örgütü, salkl bir insann günlük tüketmesi gereken tuz miktarn 5 gram olarak açklarken, Türkiyede bu miktar günde 15 gram buluyor. Ar tuz tüketimi, yüksek tansiyon bata olmak üzere kalp, böbrek ve eker hastalklarnda barolü oynuyor.

Mumcu: Türkiyede tuzun zararlar hafife alnyor

Sibel Mumcu, Ciddi hastalklarn sebepleri arasnda ar tuz tüketimi de bulunuyor. Türkiyede hafife alnan tuz tüketimi kalp, böbrek ve eker hastalklarn tetiklerken, obezite ve baz kanser türleri için de risk oluturuyor dedi. Mumcu, tuz tüketimini snrlandrmak için u önerilerde bulundu:

Taze yiyecekler daha az tuz içerir. Özellikle taze sebze ve meyve seçimleri tuz tüketimini snrlandrmak için tercih edilmelidir.

Tuz kullanm kontrol edilebildii için evde hazrlanm besinler, hazr ve paketlenmi ürünlere göre daha az tuzludur.

Yemeklerin tadna bakmadan tuz eklenmemelidir. Sofrada tuzluk bulundurmamak, tuz kullanmn yaklak yüzde 15 azaltr.

Lezzetli bulduumuz yemeklere genelde tuz eklemeyiz. Taze baharatlar, maydanoz, nane, kekik, dereotu, fesleen gibi taze otlarla hazrladnz yemei lezzetlendirebilirsiniz.

Salamura besinler, turu, peynir, zeytin, soya sosu, hazr yemek, salata soslar ve çorbalar, kuru yemiler, cipsler, kabartma tozu eklenmi besinler, balk konserveleri, tuzlanm, tütsülenmi ve/veya salamura edilmi et ve balk ürünleri ile aromal/aromasz, doal/doal olmayan mineralli içecekler, tuzlu bisküviler, arküteri ürünleri vb. yiyeceklerin yüksek oranda tuz ve tuzlu bileikler içerdikleri unutulmamaldr.

lenmi gdalar önemli miktarda tuz içerir. Bunun önüne geçilmesi adna gda etiketlerinin incelenmesi gerekir. Alveri yaparken ürün etiketlerinin incelenmesi alkanlk haline getirilmeli ve tuzsuz ya da tuzu azaltlm ibarelerinin bulunduu ürünler tercih edilmelidir.

Ana Sayfaya Git