Tuz tüketiminde aşırıya dikkat!

Uzman Diyetisyen Banu Topalakçı Salman’dan tansiyon ve kalp rahatsızlığı gibi ciddi hastalıklara davetiye çıkaran “tuz tüketimi” hakkında uyarı geldi. Uz. Dyt. Salman tuz tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerektiğini belirterek, “Yiyeceklerin kendi bünyesinde olan tuz (sodyum) zaten bizim günlük ihtiyacımızı karşılıyor” dedi.

Haberler 26.04.2018 - 09:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tuz tüketim miktar ya da hangi tuzun tüketilmesi gerektii skça tartma konusu oluyor. Konu hakknda birbirinden farkl görüler ise her geçen gün kamuoyuna yansyor.

Tuzun (sofra tuzu) tarih boyunca en önemli tatlandrc ve koruyucu madde olarak kullanldn ancak asl öneminin vücut svlarn dengeleyici özelliinden kaynaklandn belirten Uzman Diyetisyen Banu Toplakç Salman, Tuz vücudumuzda suyun tutulmas, kas ve sinirlerin çalmas için gereklidir.Gerekli miktarda su aldmz durumlarda bile tuz eksikliinden dolay vücudumuzdaki su miktar tehlikeli bir ekilde normalin altna inebilmektedir. Tuz ihtiyacmzdan ziyade, sodyum ihtiyacmzdan bahsetmek daha doru olacaktr. Erikin bir insann vücut dengelerini koruyabilmesi için ihtiyac olan günlük sodyum miktar 1,5-2,5 gramdr. Bu miktar 4-6 gram sofra tuzu ile karlanabilmektedir. Sodyumu pek çok doal besinden de salayabildiimizi düünürsek, normal artlarda günlük ekstra tuz ihtiyacmz yoktur dedi.

Tuz tüketimimiz önerilen miktarn 3 kat

Türkiyede bireylerin tuz tüketiminin günlük alnmas gereken miktarn çok üstünde olduunu kaydeden Uzm. Dyt. Salman, salkl yaam için tuz tüketiminin snrlamas gerektiini vurgulad. Uzm. Dyt. Salman, Dünya Salk Örgütünün günlük tuz tüketimi için önerdii oran en fazla 5 gramdr. Ancak yaplan aratrmalar, Türkiye deki tuz tüketiminin belirlenen minimum orandan 3 kat fazla olduunu gösteriyor. Yani ülkemizde günlük ortalama tuz tüketim oran 15 gram buluyor. Önemli olan ne tüketirsek tüketelim kararnda tüketmek. Bütün besinlerde olduu gibi tuz tüketiminde de arya kaçlmas salk sorunlar dourabilir. Önemli olan ne yediiniz deil ne kadar yediiniz dedi.

Ülkemizde yüksek tansiyon görülme sklnn son derece yüksek olduuna dikkati çeken Uzm. Dyt. Salman sözlerini öyle sürdürdü: Günlük 4-6 gramn üzerinde tuz tüketimi, hipertansiyon, kardiovasküler hastalklar, böbrek hastalklar, diyabet, çeitli kanser türevleri gibi pek çok hastala neden olmaktadr. Ayrcafazla tuz tüketimi idrardan kalsiyum ve magnezyum atmn arttrmakta bu da kemiklerde doku kaybna ve beraberinde osteoporoza neden olmaktadr.

yotlu tuz tüketin

yotlu tuz tüketimine de deinen Uzm. Dyt. Salman, iyot eksikliinin önemli salk problemlerine neden olabileceini ifade etti. Tiroit hastalklarnn en çok bilinen nedeninin iyot eksiklii olduunu kaydeden Uzm. Dyt. Salman, Özellikle gelime çanda yeterli iyot alnmazsa, tiroit bezi kendisini büyüterek yeterli hormon salglamaya çalr ve nodüller geliebilir. Ayrca vücudun kendi baklk sisteminden kaynaklanan ve bezin az veya çok çalmas ile oluan guatrlar, nadiren de olsa tiroit kanserlerine ait nodüller olabilir. Bu nedenle guatr problemi olmayan vatandalarn iyotlu tuz tüketmesini öneriyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git