Tuzlukları sofradan uzak tutmak tuz tüketimini azaltıyor

Böbrekler, günde yaklaşık 200 litre kanı süzerek metabolizma atıklarını ve fazla suyu uzaklaştıran hayati öneme sahip organlardan biri.

Haberler 19.03.2019 - 10:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Metabolizma sonras aça çkan tüm atk maddelerin, kan ile birlikte böbreklere gelerek burada süzülmesi için yeterli sv tüketimin önemini vurgulayan Diyetisyen Sibel Mumcu, Vücudumuzun yüzde 65-75 kadar sudan oluur. Yetersiz sv alm böbreklerin süzme ilevini olumsuz etkiledii için idrar atk madde içerii yönünden daha youn hale gelir. Bu durum böbreklere zarar vererek çeitli böbrek hastalklarnn olumasna neden olur eklinde konutu.

Hazr ve salamura yiyecekler

Günlük tuz tüketiminin de böbrek saln etkilediini söyleyen Sibel Mumcu, Fazla tuz tüketimi böbrek klcal damar sistemindeki kan basncnn artmasna neden olur ve yüksek kan basnc sürekli hale gelirse damarlarn yrtlarak harap olmasna ve idrarda protein atlmasna neden olur. Yemeklere eklenen tuz ve tuz ilave edilerek hazrlanm tüm hazr ve salamura besinler ise ihtiyacmzdan fazla tuz almamza neden olur. Dünya salk örgütü günlük tuz tüketimini 5 gram ile snrl tutmay önerirken, Türkiyede bu oran oldukça yüksek dedi.

Tuz almn azaltmak için öneriler

Böbrek saln korumak için salkl yaam tarz alkanlklarn benimsemenin ve uygulamann çok önemli olduunu söyleyen Mumcu, tuzu azaltmak ve yeterli sv almn salamak önerilerini öyle sralad.

Taze yiyecekler daha az tuz içerir, taze sebze-meyve tüketimi artrlmal.

Sofrada tuzluk bulundurmamak alkanlk haline getirilmeli. Tuzluklardan uzak durmak, tuz kullanmn yüzde 15 azaltabilir. Yiyecekler taze otlar ve tuzsuz dier baharatlarla da tatlandrlabilir.

lenmi ürünlerin etiketleri mutlaka okunmal ve tuz içeriklerine dikkat edilmeli.

Sv ihtiyac sadece çay-kahve içerek karlanamaz. Gün içinde mutlaka 8-10 bardak su içilmeli.

Böbrek saln korumak için kan ekeri ve kan basnc kontrolü salanmal, gereksiz ilaç kullanlmamal, sigaradan uzak durulmal, eer böbrek ta ve sk idrar yolu enfeksiyonu geçirmek gibi sorunlar varsa mutlaka nedeni aratrlmal ve düzenli egzersiz yaplmal.

Ana Sayfaya Git