'Tuzu kısıtlamak kalp krizi riskini artırıyor'

McMaster Üniversitesi bilim insanlarının yaptığı bir araştırma, düşük tuzlu diyetlerin sanılanın aksine faydalı olmadığı hatta kalp-damar hastalıklarını ve ölüm risklerini artırabileceğini ortaya koydu.

Haberler 13.08.2018 - 11:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kanadada McMaster Üniversitesi bilim insanlarnn yapt bir aratrma, düük tuzlu diyetlerin sanlann aksine faydal olmad hatta kalp-damar hastalklarn ve ölüm risklerini artrabileceini ortaya koydu.

Fazla tuzun hipertansiyon riskini artrd, hipertansiyonun ise kalp krizi ve felç riskini artrd bilinse de Kanadal bilim insanlarnn 18 ülkede 90 binden fazla kii üzerinde gerçekletirdii aratrmaya göre, tuz kstlamas sadece hipertansiyonu olan ve fazla tuz tüketen hastalara faydal oluyor.

Vatan gazetesinde yer alan habere göre; aratrmada, tansiyonlar normal olanlar ile yüksek olanlarda tuz alm ile kalp hastal ve felç bakmndan farklar incelendiinde düük tuz almnn vasat tuz almna nazaran tansiyon yüksekliinden bamsz olarak kalp krizi, felç ve ölüm riskini yüzde 11 artrd tespit edildi.

Aratrma yapan McMaster Üniversitesi profesörlerinden Andrew Mente, tuz miktarnn ar düük olmasnn kan basncna yol açarak baka kronik hastalklar tetikleyeceini savundu. Aratrmaclar, günde 5 gramdan fazla tuz almnn salk için tehlikeli olduunu kaydederek tuzun makul miktarlarda tüketilmesi gerektiine dikkat çekti.

Ana Sayfaya Git