Üç kurala uyacağız!

Uzmanından, "Kovid-19 mutasyona uğrasın uğramasın üç kuralı hayatımızdan çıkarmayacağız" uyarısı Prof. Dr. Dilek Yılmaz Çiftdoğan, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) İngiltere'de tespit edilen yeni türünün daha ağır bir hastalığa neden olduğu yönünde herhangi bir veri bulunmadığını bildirdi.

Haberler 12.01.2021 - 00:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Dilek Ylmaz çiftdoan, Virüs mutasyona urad denildiinde hep olumsuz bir alg olutuunu ancak mutasyonun doal bir sonuç olduunu ve iyi yönde de mutasyonlarn olabildiini aktard.

ngilterede geçen yl eylül aynda Kovid-19 virüsünün mutasyonunun tespit edildiini ve aralk aynda raporlandn hatrlatan Prof. Dr. çiftdoan, öyle devam etti:

Bu mutasyonun daha fazla bulatrc olduuna dair raporlar ve yaynlar çkt. Bu yaynlarda, bulatrcln artt ama hastaln seyrinde bir kötülemenin olmad vurgulanyor. Özellikle Avrupa Hastalk Önleme ve Kontrol Merkezinin raporlarnda bunu görüyoruz. Hastaln daha ar seyrettiine dair bir veri yok ama bulatrclnn arttna dair veriler söz konusu. Özellikle 20 ve alt ya grubunda sanki bu, mutant virüsün bulatrclnn arttna dair spekülatif açklamalarda oldu ama Avrupa Hastalk Önleme ve Kontrol Merkezinin raporlarnda okullarn açk olduu bu dönemde, Kovid-19 virüsünün 0-20 ya gruplarnda artt vurgulanyor. Bu nedenle çocuklarda mutant virüs daha fazla enfeksiyona yol açyor gibi, sonucun çkarlmamas gerektiini vurgulamak gerekiyor.

PANK HAVASI YARATMAMAKTA FAYDA VAR

Mutant virüs çocuklarmzda daha ar hastala neden olur mu? diye sorular çok sk duyduklarn aktaran Prof. Dr. çiftdoan, unlar söyledi:

Endie ve panik havas yaratmamakta fayda var. ngilterede sadece mutasyona uram virüste deil Kovid-19 vakalarnda art söz konusu. Bu nedenle ekstra bir panie sebep yok. Raporlarda da belirtildii gibi bu mutasyona uram virüsün daha ar hastala neden olduuna dair bir veri yok. Mutasyona urasn ya da uramasn 3 kural, maske, mesafe ve hijyeni hiç hayatmzdan çkarmayacaz. Olmazsa olmazmz alar. Ülkemize bir a geldi. Önerilen risk grubundaki kiilere a yaplmal. A bu süreçte en önemli mücadelemiz. çocuklarda alama konusunda çalmalar devam ediyor. Onay alan bir çalma yok. Benim kendi görüüm ilerde çocuklarmza da alayacaz. u an mutasyona uram virüsle ilgili korkulacak bir ey olmadn bilimsel veriler nda söyleyebiliriz. Tedbirlere aynen devam ettiimiz sürece korkmamza gerek yok.

Mutasyona uram virüsle enfekte olan çocuk ve erikinlerde hastaln daha ar seyredecei, daha ölümcül olacana dair kayglar olduunu belirten çiftdoan, Avrupa toplumlarndan bununla ilgili kayglar artt. Türkiyede de bu kayglar artt. Bunlar yersiz. Gereksiz yere panik havas yaratmann anlaml olmadn düünüyorum. dedi.

Türkiyede mutant virüs konusunda alnan önlemleri deerlendiren çiftdoan, riskli ülkelere havayolu ulamnn durdurulmasnn oldukça önemli ve iyi sonuçlar yaratacan düündüünü söyledi.

Ana Sayfaya Git