Uçak riski!

Uçak seyahatlerinde yaşanan basınç değişimi vertigo rahatsızlığını tetikleyebilir

Haberler 28.04.2022 - 01:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kulak Burun Boaz ve Ba Boyun Cerrahisi Prof. Dr. Mustafa Asm afak, uçak seyahatlerinde yaanan basnç deiiminin vertigo rahatszln tetikleyebileceini belirtti. afak, Kulaklarda basnç eitlemesi yaplamyorsa özellikle inilerde kulaklar arasndaki basnç farkllklar vertigo sebebi olabilir. Srf orta kulak basnç deiimine bal ani kriz eklinde hastalarn bir anda baylp yere dütüü vertigo hastalklar tanmlanmtr dedi.

Kulak Burun Boaz ve Ba Boyun Cerrahisi Uzman Prof. Dr. Mustafa Asm afak, toplumda çok sk karlalan vertigo rahatszl ile ilgili açklamalarda bulundu. Vertigonun bir hastalk olmadn ve vertigonun dier hastalklarn sonucu olarak bir ikayet olarak ortaya çktn belirten afak, Vertigo da ba dönmesi de ayn eydir. Vertigo hastaln ad deil, ikayetin kendisidir. Önce hastada vertigo yaknmasna neden olan hastaln tehisi konulmaldr. Tedavi buna göre planlanr. Örnein bir kulakta buon (kir) olup dier kulakta yoksa, iki kulan ilevsel simetrisi bozulmu olur ve bu kii ani s deiimine maruz kalrsa, bu durum vertigo sebebi olabilir. Bunun gibi vertigo yapan binlerce hastalk saylabilir. Bu nedenle önce vertigoya neden olan hastaln tans konulmaldr. Sonra vertigo için tedavi planlanr dedi.

STRES; VERTGO SEBEB OLAN HASTALIKLARIN ETKNLN ARTIRABLYOR

Pandemi döneminde vertigo rahatszl ile ilgili bavuru saylarnda art yaandn belirten afak, Covid-19 hastal sinirlerde de problem oluturan bir etken olarak karmza çkt. En sk karlatmz ikayetlerden biri koku alamama eklindeydi ama vertigo eklinde denge sinirlerinde de sorun yaayan hastalarmz oldu. Stres hemen her hastal artrabilen bir problemdir. Stres vertigo ikyeti oluturacak hastalklar etkileyebiliyor. Stres genel olarak kan basncn, kan dolam sistemini ve eker metabolizmasn deitirdii için de vertigo ikayetlerini artrabilir ifadelerine yer verdi.

DENZ SEZONUNUN VERTGO RAHATSIZLIKLARINA ETKSN ÖYLE AçIKLAYABLRZ

Prof. Dr. Mustafa Asm afak, mevsim deiimlerinin vertigo ikayetlerinde nasl etkili olduu sorusuna ise u ekilde cevap verdi: Mevsimle beraber baharn gelmesi bahar alerjilerinin ortaya çkmasna neden olmaktadr. Alerjik hastalklarla birlikte vertigo iakyetleri de görülebilir. Deniz sezonunun vertigo rahatszlklarna etkisini öyle açklayabiliriz; diyelim ki kulak zar delik olan bir hastamz var. Dier kulann da zar salam olsun. Delik olan kulaktan deniz suyu orta kulana giderse iç kulan ssn deitirebilir ve tahri edebilir. O zaman da vertigo sebebi olacaktr. Yoksa denizin direk bir ilikisi olmaz açklamasn yapt.

ATMOSFER BASINCI DEMLER ORTA KULAK BASINçLARINI DETRECEKTR

Uçak ile yaplan seyahatlerde yaanan basnç deiimleri ile ilgili de açklamalarda bulunan afak, Basnç deiimleri d kulak yolundaki basnçlar deitirecektir. Bu da kulak zar araclyla orta kulak basncn deitirir. Eer orta kulak basnç eitlemesini engelleyen bir problem varsa ve basnç eitlemesi yaplamyorsa özellikle inilerde basnç deiimlerinde vertigo ikayeti olabilir. Srf basnç deiimlerine bal ani kriz eklinde hastalarn bir anda baylp yereye dütüü vertigo hastalklar tanmlanmtr. Üst solunum yolu enfeksiyonlar mevcut kiilerde uçak yolculuu kulak problemlerini meydana getirebilir. Tedavi olduktan sonra yolculua çklmas daha uygundur. Bir de uzman kontrolünde burun açc spreyler kullanlabilir sözlerine yer verdi.

HASTALARIN KEND VERTGO YAKINMALARINI BRAZ GÖZLEMLEYP, TANIMLAMALARINI ÖNERYORUZ

afak konumasn öyle tamamlad:

Vertigo yüzde 75-80 civarnda kulak burun boaz disiplini ile ilgili bir hastalk sonucu ortaya çksa da ayn zamanda boyun kireçlenmeleri ya da beyin ve beyincik hastalklar veya kalp ve dolam sistemi hastalklar ile ilikili olabilir. Hastalarn kendi vertigo yaknmalarn biraz gözlemleyip tanmlamalarn öneriyoruz. Örnein etrafnzda bulunan eyalarn döngüsel hareket yaptn ve yerin sallandn hissediyorsanz bu durumda kulak burun boaz hastalklar uzmanna bavurmalsnz. Ancak yatarken veya oturur durumdayken birden ayaa kalkmakla göz kararmas gibi birkaç saniye süren vertigo yaknmanz varsa bu daha çok kalp damar hastalklar bölümünü ilgilendiriyor olabilir. Dolaysyla ikayeti iyi gözlemleyip tanmlamak gerekir.

Ana Sayfaya Git