Ürologlardan prostat hastalarına müjde: “Prostatınız yerinde kalacak”

Antalya’da düzenlenen 7. Ulusal Minimal İnvaziv Ürolojik Cerrahi Kongresi’nde konuşan Prof. Dr. Cenk Yücel Bilen, “Topluma iletilecek mesajlardan bir tanesi şudur; robotta tek firma çağı bitiyor. 10 firma daha yeni robotlar icat etti. Prostat kanserinin ölümcül olmayan formları var. Bu cihazlar

Haberler 14.03.2022 - 00:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede de artmaya balad. Erkeklere müjdeliyoruz, prostatnz yerinde kalacak inallah. Herkesi cesur admlar ile ürologlara bekliyoruz dedi.

Minimal nvaziv Üroloji Dernei tarafndan düzenlenen 7. Ulusal Minimal nvaziv Ürolojik Cerrahi Kongresi, 10-13 Mart tarihleri arasnda Antalyada gerçekletirildi. Kongrede üroloji alannda uygulanan en güncel tan yöntemleri ve minimal invaziv cerrahi teknikler ayrntl bir ekilde alannda yetkin Türk ve yabanc hocalar tarafndan sunuldu. Kongrede Türkiyede çeitli kliniklerin gönderilen 52 video sunumu ve 113 sözlü sunum kabul edilirken, üç gün boyunca interaktif bir ortamda katlmclarn ve deneyimli hocalarn deerlendirmelerine sunuldu.

Kongre hakknda açklamalarda bulunan Minimal nvaziv Üroloji Dernei Bakan Prof. Dr. Ender Özden, 2011 ylnda kurmu olduumuz derneimizin 10. yln kutluyoruz. 2012 ylnda aktivitelere balamtk. 7. kongremizi düzenliyoruz. Biz dernek kurulmadan önce kongre yapmaya baladk. Meslektalarmz ile 2 ylda bir araya gelerek gelimeleri ve tecrübeleri paylayoruz. Katlm açsndan en yüksek katlml kongre oldu. stediimiz ve hedeflediimiz ölçüde kongremizi yaptk dedi.

4 AYRI OTURUMDA 8 AMELYAT OLDU

Kongrenin önemli özelliklerinden birisinin canl cerrahi olduunu belirten Özden, Tecrübeli meslektalarmzn ameliyatlarn canl olarak yapmas ve paylamas çok önemlidir. Youn bir program oldu. 4 ayr oturumda 8 ameliyat oldu. Türkiyenin farkl noktalarnda yaplan ameliyatlar canl olarak paylald. Sorular annda soruldu ve cevapland. Teknolojinin verdii imkanlar dahilinde verimli bir ekilde kullandk. Ameliyatlarn büyük bir ksmn ta ameliyat oluturdu. Ta hastal bizim ülkemizde önemli bir salk problemidir. Dünyadaki son gelimeleri meslektalarmz ile paylatk. Kongremizde 10 tane yurt dnda üroloji anlamnda dünyaca tannan meslektalarmz ile bir araya geldik diye konutu.

TEKNOLOJDEK GELMELER HIZLA DEVAM EDYOR

Kongrede ta hastalnn önemli bir yer tuttuunu belirten Özden, açklamasn öyle sürdürdü:

Teknolojideki gelimeler hzla devam ediyor. Bunlar da konutuk. Prostat kanseri de erkekler için önemli bir salk sorunudur. Bu konuda tüm detaylar ile konuuldu. Prostatn iyi huylu büyümesi ile ilgili son gelimeler konuuldu. Bunlarn hedefi hastalarmzn hayat kalitelerini daha az düürecek ekilde bu ilemleri yaparak salklarna kavuturmak. Teknoloji ile ilgili gelimeler yurt dndaki bilim insanlar ile de konutuk.

NGLTEREDE TOPLAM 10 TANE MR CHAZI VAR, BZDE KASABA BAINA 10 TANE MR DÜER

Minimal nvaziv Üroloji Dernei Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Cenk Yücel Bilen ise keyifli bir kongre düzenlediklerini belirterek, Topluma iletilecek mesajlardan bir tanesi udur; robotta tek firma ça bitiyor. çok mehur bir firmann kendine has özellikleri bir yana konuluyor. 10 firma daha nerede ise yeni robotlar icat etti. Önümüzdeki 10 yl bir sürü oyuncamz olacak. Ameliyathaneler oyuncaklar ile dolacak. ngilterede toplam 10 tane MR cihaz var. Bizde kasaba bana 10 tane MR düer. Hemen her yerde robotumuz olacak. Ekonomik olarak bunlar destekleyecek miyiz bilmiyorum. Prostat biz erkekler için ciddi bir sorun. Bandan itibaren dert; cinsel hayatmzn bir parçasdr. Modern ça yava yava kanserdeki organ koruyucu yaklamn prostatta da yapmaya balad. Meme kanserinde bakyorsunuz her er yerinde duruyor. imdi prostat da koruyacak aletlerimiz var dedi.

ERKEKLERE MÜJDELYORUZ, PROSTATINIZ YERNDE KALACAK NALLAH

Prostat kanserinde sosyal medyada paylalanlara inanmadn belirten Bilen, 2017 ylnda okuduunuz 10 cümleden 6 tanesi yaland. Her erkek yaad sürece prostat kanseri olur, toplam ölüm oran yüzde 9 olan bir kanser. Ortada kyametler kopuyor. Prostat kanserinin ölümcül olmayan formlar var. Günümüzde bu kanseri bölgesel anlamda tedavi edecek cihazlar da olmaya balad. Bu cihazlar Türkiyede de artmaya balad. Erkeklere müjdeliyoruz, prostatnz yerinde kalacak inallah. Herkesi cesur admlar ile ürologlara bekliyoruz açklamasn yapt.

NE YAZIK K ALTI BO OLAN EYLERN SATILDIINI GÖRÜYORUZ

Minimal nvaziv Üroloji Dernei Genel Sekreteri Prof. Dr. A. Barbaros Baeskiolu ise unlar söyledi:

En çok bilgi kirlilii ta hastalndan korunma ile ilgili en büyük alveri siteleri dahil materyaller ile dolu. Ne yazk ki alt bo olan eylerin satldn görüyoruz. Bu konuda sizin de desteinize ihtiyacmz var. Biz dorular konuuyoruz. Artk yeni nesil tek kullanmlk cihazlar çkmaya balad.

GELEN TEKNOLOJ LE BRLKTE HASTAYI SALIINA KAVUTURUYORUZ

Minimal nvaziv Üroloji Dernei Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Volkan zol de kongrenin ürologlar için bir pratik oluturduunu ifade ederek, Yaptklarn baka yerden de görmek önem arz ediyor. Prostat kanserine sk tan konulmaya baland. Gelien teknoloji ile birlikte hastay salna kavuturuyoruz açklamasn yapt.

Ana Sayfaya Git