Ürolojik kanserde erken teşhis!

Ürolojik kanserlerde erken teşhis hayat kurtarıyor Prof. Dr. Çağ Çal, "Birçok tümörde olduğu gibi prostat, mesane, böbrek ve testis kanserlerinde de hastalığın erken teşhisi ve doğru yöntemlerle evrelenmesi hastalığın tam tedavisi için şart." ifadelerini kullandı.

Haberler 22.04.2020 - 00:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Üroloji Uzman Prof. Dr. ça çal, ürolojik kanserlerde erken tannn önemine ilikin yapt açklamada, kanserin, insan vücudunun herhangi bir organ veya dokusunda hücrelerin kontrolsüz olarak çoalmas olduunu belirterek, ürolojik kanserlerin, kadn ve erkeklerin idrar üreten (böbrek), üretilen idrar tayan (böbrekten idrar torbasna uzanan kanal, üreter) ve idrar atlmak üzere depolayan (idrar torbas, mesane) organlarn kanserleriyle erkeklerin üreme organlarndan köken alan kanserleri kapsadn kaydetti.

Görülme sklna göre ürolojik kanserlerin, prostat, idrar torbas, böbrek ve testis tümörleri olarak sralandn ifade eden çal, Kiilerin genetik özellikleri, prostat kanseri oluumunda belirleyici olduu gibi çalma koullar nedeniyle baz meslekler de -örnein boya sanayi gibi- mesane tümörü geliimine etki edebiliyor. deerlendirmesinde bulundu.

ÜROLOJK KANSER BELRTLER

Prof. Dr. çal, pek çok hastalk gibi kanser türlerinin çounun da çeitli bulgular sayesinde fark edilebildiini, ancak prostat ve böbrek kanserinin, birçok hastada hiç bulgu vermeden geliip ilerleyebildiini aktararak, unlar kaydetti:

Bu nedenle prostat kanseri tehisinin erken konulabilmesi için ürolog tarafndan yaplacak muayene ve kanda Total PSA (Prostat Spesifik Antijen) düzeyinin belirlenmesi çok büyük bir önem tayor. Bu deerlendirmelerin 45 yana gelen bütün erkeklere en az bir defa yaplmas mutlak öneriliyor. Kanl idrar yapma, ürolojik kanser türlerinden mesane kanserleri için gözle görülebilen bir erken dönem bulgusuyken ileri evre prostat kanseri hastalarnda ve baz böbrek tümörlerinin tehisine giden yolda da ilk yaknma olabiliyor. çou zaman kan testleri vücudumuzdaki hastalklarn tespit edilmesinde ilk akla gelen yol olsa da böbrek ve mesane kanserlerinin tehisinin konulmasna yardmc olabilecek herhangi bir kan testi bulunmuyor.

Prof. Dr. ça çal, erkeklerin yumurtalkta sert bir kitlenin varln fark etmeleri durumunda hiç vakit kaybetmeden üroloji uzmanna bavurmalar gerektiini bildirdi.

Ürolojik kanserlerin en sk rastlanan örnekleri olan prostat ve mesane kanserlerinin kesin tehisi vücuttan alnacak doku örneklerinin deerlendirilmesiyle konulabildiini anlatan Prof. Dr. çal, Testis kanserinin tehisinde ise bulgular yol gösterici oluyor. Öte yandan baz testis kanserlerinin tehisi için kan tahlilleri belirleyici olabiliyor. Böbrek kanseri tehislerinde birçok hastada, ultrasonografi, bilgisayarl tomografi (BT) ve manyetik rezonans (MR) gibi görüntüleme yöntemlerine bavurulurken testis kanseri tehisinde de görüntüleme yöntemlerinin önemi oldukça büyük. deerlendirmesinde bulundu.

- ÜROLOJK KANSERLERN TEDAVS

Prof. Dr. ça çal, cerrahi müdahalenin prostat, mesane, böbrek ve testis kanserlerinin tedavisinde temel yöntem olduuna iaret ederek, Hangi hastalara nasl bir cerrahi müdahalede bulunulmas gerektii konusunda ise üroloji ve onkoloji uzmanlarnn görüleri belirleyici oluyor. Gerektii hallerde cerrahi müdahaleye ilaveten n tedavisi (radyoterapi), ilaç tedavisi (kemoterapi ve immunoterapi) ve radyasyon içeren ilaçlarla uygulanan radyonüklid tedaviler farkl zamanlarda farkl kombinasyonlarla uygulanabilir. ifadelerini kulland.

Tüm ürolojik kanser vakalarnn tedavisinde güncel yaklam olarak üroloji, patoloji, radyoloji, radyasyon onkolojisi, tbbi onkoloji, algoloji gibi farkl tbbi uzmanlk alanlarndan hekimlerin birlikte çalmasnn önemine iaret eden Prof. Dr. çal, Birçok tümörde olduu gibi prostat, mesane, böbrek ve testis kanserlerinde de hastaln erken tehisi ve doru yöntemlerle evrelenmesi hastaln tam tedavisi için arttr. Tan ve evrelemeden sonra farkl uzmanlk alanlarndan hekimler ekip çalmasyla tedaviyi düzenlerler ve hastaln takibi uygun ekilde yaplrsa tam kür salanabilir. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git