Üşümenizin 9 önemli nedeni

Kış aylarında en sık yaşadığımız sorunlardan biri, ‘üşümek’ oluyor. Soğuk havada yeterince kalın giyinmeden sokağa çıktığımızda, kapalı mekanlarda ısıtma sistemi ideal ısı ayarında olmadığında, üşüyoruz! Bu mevsimde üşümeyi ‘soğuktandır’ diyerek olağan bir durum olarak görebiliyoruz. Ancak dikkat! Soğuk havalarda hemen hepimizin yakındığı üşüme hissi bazı önemli hastalıklara da işaret edebiliyor.

Haberler 29.01.2022 - 01:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Filiz YAA

DYARBAKIR(SÖZ)-ç Hastalklar Uzman Dr. Türker Kundak, üüme ikayetinin kesinlikle göz ard edilmemesi gerektii uyarsnda bulunarak, Üümek bu dönemlerde Omicron varyantnn önemli bir belirtisi olabilecei için hafife alnmamal. Ayrca baka pek çok ciddi hastalklardan da kaynaklanabildii için özellikle enfeksiyonun olmad ve üeme ikayetinin uzad durumlarda da mutlaka bir salk kuruluuna bavurmak gerekiyor diyor. ç Hastalklar Uzman Dr. Türker Kundak, üümeye yol açan önemli hastalklar anlatt ve uyarlarda bulundu!

Covid-19 Omicron varyant

Üümek, Covid-19 virüsünün dünyann pek çok ülkesinde ve Türkiyede baskn varyant olan Omicron ile k aylarnda yaygn görülen influenza virüsünün önemli belirtilerinden biri olabiliyor. ç Hastalklar Uzman Dr. Türker Kundak, bu virüslerin yol açtklar enfeksiyon hastalklarnda ate yükselmeden hemen önce ya da ate yükseldiinde üüme hissi geliebildiini söyleyerek, Oldukça bulac olan ve youn bakm gerektirecek kadar ar zatüre yapabilen bu iki virüsün ilk balangç belirtisi olabilecei için üüme problemi asla hafife alnmamal diyor.

Demir eksiklii

Demir eksiklii veya demir eksikliine bal anemi (kanszlk) yine üümenin oldukça sk görülen nedenlerinden biri. Kadnlarda adet kanamalar gibi, vücudumuzda herhangi bir nedenle oluan kan kayplarnda veya sadece beslenme eksikliine bal olarak gelien kanszlk durumunda, üüme olabiliyor. Ayrca demir eksiklii dnda lösemi/lenfoma ya da çeitli kanserler nedeniyle görülen anemiler de üüme belirtisiyle sinyal verebiliyor.

Hipotiroidi

Tiroit bezinin ürettii ana hormonlar olan T3 ve T4 hormonlar vücudumuzun metabolizma hzn belirliyorlar. Bu bezin vücut için yeterli miktarda tiroit hormonu üretemedii tabloya da hipotiroidi deniyor. Tiroit hormonlarnn kana az salglanmalarna bal olarak metabolik hzmz yavalyor. Bunun sonucunda; üüme, halsizlik ve yorgunluk gibi sorunlar ortaya çkabiliyor.

D ve B12 vitamini eksiklii

ç Hastalklar Uzman Dr. Türker Kundak, vücudumuzun en önemli vitaminlerinden olan D vitamini ile B12 vitamini eksikliinin de üümeye neden olabildiine iaret ederek, D vitamini eksikliinin en önemli belirtisi üümek olmakla birlikte, kas ve kemik arlar da görülebiliyor. B12 vitamini eksikliinde ise üümenin yan sra vücutta uyuma, karncalanma ve his kayb da geliebiliyor bilgisini veriyor.

Kontrolsüz diyabet

Halk arasnda eker hastal olarak bilinen diyabette kan ekeri kontrol altna alnamazsa, sinirlerde ve damarlarda hasar oluabiliyor. Damar tkankl nedeniyle dokular daha az kanlannca el ve ayaklarda uyuukluk, ar ile üüme sorunlar geliebiliyor.

Damar hastalklar

Damar hastalklarna bal üüme en sk el ve/veya ayaklarda oluyor. Bu hastalarda uzuvlarda renk deiiklii, morarma, uyuma ve karncalanma ikyetleri görülebiliyor diyen Dr. Türker Kundak, öyle devam ediyor: Dolamn zayf olmas özellikle el ve ayak üümesine sebep olan en yaygn faktörlerden biridir. Bunun nedeni damar hastalklar veya damar içi plaklarn yol açtklar damar tkanklklar oluyor. Sigara içmek de dolam bozukluklarna ve damar tkanklklarna neden olarak üümeye yol açabiliyor.

Raynaud hastal

Nadir görülen hastalklardan biri olan Raynaud hastalnda (kan dolamnn az olduu bölgelerde gelien derideki renk deiiklikleri) kan damarlarnn kaslmalar sonucu el ve ayaklarda üüme sorunu oluabiliyor.

Kanser

Vücutta geliebilecek kanser hastal nedeniyle hzl kilo vermeyle beraber fazla miktarda kaybedilen kas ile ya dokusu da yine üümeye yol açabiliyor. ç Hastalklar Uzman Dr. Türker Kundak, bu belirtilerde zaman kaybetmeden bir salk kuruluuna bavurmann yaamsal önem tadna dikkat çekiyor.

Depresyon / Anksiyete

Covid-19 pandemisinde art gösteren depresyon ve anksiyete gibi ruhsal sorunlar da beden salmz olumsuz yönde etkiliyor. Depresyon ve kayg bozukluunun uzamas halinde vücudumuzda baz hormon seviyeleri deiince; sürekli üüme, yorgunluk ve uyku bozukluklar gibi sorunlar geliebiliyor.

Ana Sayfaya Git