Uyku Apnesi!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Salih Bilgin, uyku apnesinin pratik bir uyku testiyle tanı ve tedavisinin mümkün olduğunu söyledi.

Haberler 21.06.2018 - 10:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çou insan hayatn yaklak üçte birini uyuyarak geçiriyor. Uyku süresi kiiden kiiye deimekle birlikte bu süre 4- 11 saat arasnda deitii biliniyor. Uyku süreleri genetik faktörlerin etkisi ile kiiden kiiye deiiklik gösteriyor. Doutan itibaren belirlenmi olan bu süreyi belli limitler dnda deitirmek mümkün olmayabiliyor. Süreyi ksaltmak zorunda kalndnda uyku yoksunluu sonucu görülen istenmeyen belirtilerle karlalabiliyor.

Uzm. Dr. Salih Bilgin, salkl uykunun önemi ve uyku apnesi konusunda bilgi verdi. Haftada 2-3 gece uykuya dalmakta güçlük çekiyorum. Akam saatlerinde veya yataa girdiimde bacaklarmda isimlendiremediim bir huzursuzluk hissediyorum. Yatakta sürekli bacaklarm hareket ettirmek zorunda kalyorum. Yeterli süre uyumama ramen gün içinde yorgun ve uykulu oluyorum. Gece içinde nefes alamama hissi ile uyanyorum. Horlamamn yan odalardan duyulacak kadar iddetli olduu söyleniyor. Uykuda nefesimin durduu söyleniyor. Gece içinde en az bir kez tuvalete gitmek zorunda kalyorum. Geceleri ba, boyun veya gösümde terleme oluyor. Sabah yorgun ve ba ars ile uyanyorum. Toplantlarda, okurken veya TV seyrederken uyuya kalabiliyorum. Uykululuk nedeniyle eskisi kadar uzun süre araba kullanamyorum. Geceleri uykudan bararak ve korku ile uyandm ve saldrgan hareketlerim olduu söyleniyor sorunlarndan üç veya daha fazlasna evet cevab verenlerin, bir uyku hastal olabileceine dikkat çeken Dr. Salih Bilgin, Uyku hastalklar günlük aktivitenizi ve sosyal yaantnz bozmasnn yan sra; çok daha ciddi salk sorunlarna sebep olabilir dedi.

Uyku bozukluklar için profesyonel yardm art

Bilgin unlar söyledi: Genel anlamda uykunun kendisine ait bozukluklar, uykuda ortaya çkp uyanklk fonksiyonlarnn bozulmasna sebep olan hastalklar ve uyanklkta ortaya çkp uykuyu etkileyen hastalklar bu bilim dal içinde incelenir. Uyku tbb, geni bir hastalk yelpazesine sahip olmas nedeniyle göüs hastalklar, nöroloji, psikiyatri, KBB bata olmak üzere dier bilim dallar ile birlikte multidisipliner bir yaklam gerektirir. Yukarda belirtilen ciddi sonuçlar nedeniyle, sürekli ve iddetli horlamas olanlar, eer eleri solunum durmas fark ediyorsa veya kendileri uykudan yorgun ve ba ars ile uyanyorlarsa, gündüz kendilerini uykulu hissediyorlarsa mutlaka hekime bavurmal ve en az bir gece uyku laboratuvarnda incelenmelidir. Uyku bozukluundan üphelenilen hastann önce bir uyku bozukluklar uzman tarafndan muayene edilmesi gerekir. Bazen sadece muayene ile tan konabilirken bazen de hastaya uyku tetkikleri yaplarak altta yatan sebepler ortaya konabilir. Uyku tetkikleri hastann evinde, yatanda veya uyku bozukluklar merkezinde yaplabilir. Tüm gece laboratuvarda ve teknisyen kontrolünde yaplan polisomnografi, uyku tetkiki için altn standarttr.

Ana Sayfaya Git