"Uyku apnesi, gece ani ölümlere yol açabilen bir sendrom"

"Özellikle gece, sabaha karşı kalp krizleri, inmeler, tansiyonda gece ani yükselmeler, kalp ritm bozukluklarına neden olan uyku apnesi, gece ani ölümlere yol açabilen bir sendromdur"

Haberler 14.10.2019 - 11:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uyku Tbb Dernei (UTD) Yönetim Kurulu Bakan Prof. Dr. Oya til, uyku apnesinin, Herkes horluyor, ben de horluyorum. gibi ifadelerle ihmal edilmemesi gerektiini belirterek, Özellikle gece sabaha kar kalp krizleri, inmeler, tansiyonda gece ani yükselmeler, kalp ritm bozukluklarna neden olan uyku apnesi, gece ani ölümlere yol açabilen bir sendromdur. dedi.

Prof. Dr. til, obstrüktif uyku apne sendromunun (OUAS), toplumda bilindiinden daha sk görülen bir hastalk olduunu, hastala özellikle erkeklerde rastlandn söyledi.

Üst hava yolu anatomisinde bozukluk olan obezlerde, ailesinde uyku apne hikayesi olan ve alkol kullanan piknik tipli erkeklerde görülen uyku apnesinin, menopozdan sonra kadnlarda da skça görüldüünü anmsatan til, Kadnlarda oluan hormonal deiikliklere bal uyku apnesini sklkla görüyoruz. diye konutu.

UTDun yapt aratrmalarda, Türkiye ve dünyada kadnlardaki uyku apnesinde ciddi bir art olduunun görüldüünü ifade eden til, konumasn öyle sürdürdü:

Yaptmz aratrmada, kadnlarda obezitenin giderek artmasyla birlikte uyku apnesinin de artt tespit edildi. Uyku apnesi, mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalktr ve bunun bir ilac yok. Cpap adn verdiimiz cihazlar kullanyoruz, operasyona uygun olan olgularda üst hava yoluna yönelik giriimler de yaplabiliyor ama zayflama, alkolü ve sigaray brakma gibi önlemler, önde gelen önlemler arasnda yer alyor. Dikkate alnmad zaman ise özellikle gündüz uyuklamasna bal olarak trafik ve i kazalar, ekonomik kayplar, unutkanlk, bellek fonksiyonu kayplar ve çocuklarda örenme güçlükleri eklinde kötü etkilerle karlalabiliyor.

- Uyku apnesinin 3 belirtisi var

Prof. Dr. til, uyku apnesinin uzun süre devam etmesi durumunda görülebilecek hastalklarn, salk açsndan ciddi tehdit oluturduunu aktararak, Kalp-damar rahatszlklar kapsamnda kardiyovasküler hastalklar, hipertansiyon, inme gibi hastalklarn hepsi ar komplikasyonlarda olan hastalklar gündeme gelebilir. eklinde konutu.

Son yllarda hastalk konusunda hem hekimler arasnda hem de toplum genelinde ciddi bir farkndalk olutuunu söyleyen til, unlar kaydetti:

Uyku apnesinin 3 belirtisi vardr. Bunlar, gürültülü ve aralkl horlama, genellikle eler tarafndan fark edilen tankl apne, üçüncüsü de kiinin uykusunu apnelerle kesintiye uratan uyku bozukluudur. Uyku, apnelerle kesintiye urad için kii konforsuz bir uyku uyuyor ve sonrasnda sabah çok yorgun kalkt için gündüz ar bir uyku hali oluyor. Hatta ar olgularda yemek yerken, konuurken, poliklinikte doktorunu beklerken uyuya kalnmas eklinde de karmza çkabiliyor.

Prof. Dr. til, özellikle profesyonel ehliyet talep eden kiilerin mutlaka uyku testine tabi tutulmas gerektiini vurgulayarak, Profesyonel ehliyet talep edenlerle ilgili 2006da bir kanun çkt. Beden kitle indeksi 25ten yüksek olan ve uyku apne tanmlanan kiilerin ehliyet almadan önce testlere tabi tutulmas ve tedavi aldnn belirtilmesi art getirildi ve bu durum güzel bir önlem oldu. deerlendirmesinde bulundu.

- Uyku yaknmas olan kiiler, uyku merkezine bavurmal

Uzmanlarn, özellikle orta uyku apne olgularnda kullandklar Cpap tedavisinden görülen en büyük etkinin gündüz ar uyuklama halinin tedavi edilmesi olarak ortaya çktn anlatan til, çünkü gece hastay çok rahatlatyor. Pozitif hava yolu veren bir cihaz olduu için hastalarda özellikle gece uykuda apneleri ve hipopne dediimiz, solunumun yüzeysellemesiyle birlikte horlamay azaltp uzun süreli yaam kalitesini artryoruz. ifadesini kulland.

UTD Yönetim Kurulu Bakan Prof. Dr. til, uyku apnesinin tedavi edilmediinde ciddi riskleri beraberinde getirdiini ifade ederek, konumasn öyle tamamlad:

Uyku apnesi, tedavi edilmedii takdirde ciddi sonuçlar dourabilecek bir hastalktr. Uykuyla ilgili yaknmalar olan kiilerin en yakn uyku merkezine bavurmalarn öneriyorum. Hastalarn, uyku apnesini, Herkes horluyor, ben de horluyorum gibi ifadelerle ihmal etmemeleri çok önemlidir. Özellikle gece sabaha kar kalp krizleri, inmeler, tansiyonda gece ani yükselmeler, kalp ritm bozukluklarna neden olan uyku apnesi, gece ani ölümlere yol açabilen bir sendromdur.

Orta ya üstündeki erkek hastalarda daha sk gördüümüz uyku apnesi, çocuklarda da görülmeye baland. çocuklarda özellikle üst solunum yolu enfeksiyonunda farkllk olan örnein; bademcikleri büyük ve geniz eti rahatszl olan çocuklarmzda sk gördüümüz bir hastalktr. Bu çocuklarmz genelde az açk uyurlar, gece idrar kaçrabilirler ve uykularn alamadklar için de sabah çok yorgun kalkarlar, okulda da dikkat eksiklii ve örenme güçlüü çekebilirler. çocuklarda, bademcik ve geniz etinin temizlenmesiyle apnenin düzeldiini görüyoruz.

Ana Sayfaya Git