Uyku apnesine dikkat

KBB Uzmanı Op.Dr. Emine Nur Ergür, uyku apnesinin 60 yaş üstü erkeklerde ve özellikle kilolu kişilerde daha çok görüldüğünü ve tedavi edilmezse hipertansiyon, kalp krizi, felç ve Alzheimer gibi hastalıklara neden olabileceğini belirtti.

Haberler 25.09.2017 - 10:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Op. Dr. Emine Nur Ergür, horlamann, uykuda solunum srasnda üst solunum yollarndan geçen havann çevredeki yumuak dokulara çarparak titretirmesi sonucu ortaya çkan gürültülü ses olduunu söyledi. Op.Dr. Ergür, uyku apnesinin uykuda solunum durmas olduunu, görülme sklnn genelde yüzde 4 olduu halde 60 ya üstü erkeklerde özellikle kilolu kiilerde yüzde 28lere çktn, en önemli 3 belirtisinin horlama, gündüz uykulu olma hali ve tankl apne nöbetleri olduunu ifade etti. Op.Dr. Emine Nur Ergür, öyle dedi:

YORGUNLUK VE ZOR UYANMA

Ek olarak yorgunluk, sabahlar zor uyanma, televizyon karsnda veya kitap okurken uyuya kalma, az kuruluu gibi belirtiler de görülebilir. Özellikle ksa kaln boyunlularda, imanlarda, alt çenesi küçük ve geride olanlarda, bademciklerin veya dilin büyük olmas durumunda, burunda et büyümesi veya kemik-kkrdak erilii durumunda daha sk görülür.

Ergür, uyku apnesinin uzun dönemli sonuçlarnda hipertansiyon, kalp krizi, felç, Alzheimer gibi ciddi hastalklar görülebildiini vurgulayarak, Uyku apnesi olan kiilerde sigara, alkol, kilo, ek hastalklar gibi fiziksel ve çevresel özellikler de deerlendirilmelidir. Uyku apnesinde cerrahi olmayan tedavi seçenekleri de uygulanabilir. Kilo verme, sigarann ve alkolün braklmas, uyku halini artrabilecek ilaçlarn kullanmna dikkat edilmesi, yan yatarak uyuma gibi önlemler kiiyi rahatlatabilir diye konutu.

Ana Sayfaya Git