"Uyku bozukluğu ve kabızlık da Parkinson ile ilgili olabilir"

Dr. Hale Tüzün, Parkinson'un titreme, hareket yavaşlığı gibi belirtiler ile ortaya çıktığını ve dopamin üreten hücrelerin yüzde 60 ile yüzde 80'inin kayba uğraması ile meydana geldiğini açıkladı.

Haberler 12.04.2018 - 10:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dr. Hale Tüzün, Parkinson hastalnn yava ilerleyici beyin hücrelerinde kayp ile seyreden bir hastalk olduunu belirtti ve Normal olarak insan beyninde belli bölgelerde dopamin üreten beyin hücreleri bulunur. Bu hücreler beynin belli bir alannda younlam halde bulunurlar. Dopamin bu bölge ile vücut hareketlerini kontrol eden dier beyin bölgeleri arasnda mesajlar ileten bir kimyasaldr. Dopamin insanlarn akc ve birbiri ile uyumlu hareketler yapmalarn salar dedi.

PARKINSON HER ZAMAN HAREKET LE KENDN GÖSTERMEYEBLR

Parkinson hastalnn belirtilerinin vücudun tek tarafnda baladn söyleyen Dr. Tüzün sözlerine öyle devam etti: Belirtiler hareketle ilgili olanlar ve hareketle ilgili olmayanlar eklinde iki gruba ayrlabilir. Hareketle ilgili belirtiler titreme, hareketin yavalamas ve kaslarda kaslma, hareketsizlik yürüyü ve duru bozukluudur. Hareket ile ilgili olmayan belirtiler uyku bozukluklar, kabzlk, koku duyusunun kayb, depresyon, cinsel ilev bozukluu olabilir. Parkinson hastal, her hastada farkl belirtilerle ortaya çkar. Semptomlar herhangi bir yata görülebilir, ancak Parkinsonun ortaya çkma ya ortalama 60tr. 30 ya altndaki kiilerde nadirdir ve genellikle genetik özellik gösteriri. Hastaln belirtileri kiiden kiiye deiebilir ve dolaysyla belirtilerin balangç ve ilerleyii de farkllk gösterir. Genellikle ortaya çkan ilk belirtilerden biri vücudun bir tarafnda çounlukla kolda hareket yaval, yürürken kolunu yeterince sallayamama olabilir. Genellikle ilk bulgu önceleri hafif düzeyde ve en çok dinlenme halindeyken olan ve giderek artan titremelerdir ve titremeler vücudun farkl bölgelerine yaylabilir. Parkinson hastalarnda genellikle mimikler azalmtr ve konuma yava olabilir.

Dr. Tüzün, belirtileri ise öyle sralad: Yüz ifadesinin donuklamas, yürürken bir kolun savrulmamas, vücut duruunda bozulma, öne eik duru, bir bacan aksamas veya sürüklenmesi, boyunda veya uzuvlarda uyuma, karncalanma, ar veya rahatszlk, seste yumuama Parkinsonun temel belirtilerindendir.

ERKEN TEDAV LE HASTALIIN LERLEMESN YAVALATMAK MÜMKÜN OLABLR

Hastaln mevcut bulgularnn, yaam kalitesi üzerinde etkili olabileceini söyleyen Dr. Tüzün, Parkinson ilerleyici bir hastalktr ve dolaysyla zaman ilerledikçe belirtiler kötüleebilir. Doru tedavi ve takip sayesinde, çou hasta normal hayatn uzun yllar boyunca sürdürebilmektedir. Bu nedenle, hastaln, ilk belirtileri farkedilir edilmez uzman görüü almak önemlidir. Böylece tedavi seçeneklerini en iyi ekilde deerlendirmek mümkün olur. Erken tedavi ile hastaln ilerlemesini yavalatmak mümkün olabilir. Tedavi srasnda kullanlan ilaçlarn oluabilecek yan etkilerini belirleyip ortadan kaldrmak önemlidir. Fakat her ne olursa olsun ilacn yan etkisi görüldü diye ilac brakmak yanltr. çünkü hastalk belirtileri tekrar ortaya çkar. Ancak hastalk düzeltilemiyorsa ya da ilaç kullanm ile ilikili yan etkiler ortaya çkyor ise cerrahi tedavi gündeme gelebilir. Cerrahi tedavide de hastada hangi bulgularn daha youn olduuna göre farkl yöntemler uygulanabilmektedir dedi.

Ana Sayfaya Git