Uyku bozukluğu neden kaynaklı!

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Alev Leventoğlu "Gerektiğinde KBB, göğüs hastalıkları uzmanı, diş hekimi yardımı ile nöroloji doktoruyla birlikte tedavi süreci tespit edilir" dedi.

Haberler 22.07.2018 - 10:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Nöroloji Uzman Prof. Dr. Alev Leventolu, Uyku bozukluunda laboratuvar testleri, uyku laboratuvar incelemesi ve nörolojik muayene birlikte deerlendirildiinde kesin tan için yol göstericidir. Tedavi dört ana balkta toplanabilir. Gerektiinde KBB, göüs hastalklar uzman, di hekimi yardm ile nöroloji doktoruyla birlikte tedavi süreci tespit edilir. Davran tedavisi, sürekli pozitif hava yolu basnç uygulamas, az içi cihazlar, ilaç tedavisi ve cerrahi tedavi seçenekleri söz konusudur dedi.

Nöroloji Uzman Prof. Dr. Alev Leventolu uyku bozukluklar (insomnia) konusunda bilgi verdi. Prof. Dr. Leventolu, yetikinlerin yaklak olarak bete birinin istedikleri kadar uyuyamadn ifade ederek, Kötü uyku; uykuya dalmakta zorlanmak, çok erken uyanmak, gece uzun süre uyank kalmak, gece uykusu sonras dinlenmi olarak uyanmamak gibi yaknmalar varsa akla gelmelidir. Kötü uykunuz varsa, gün içinde kendinizi yorgun hisseder, konsantrasyon bozukluu çeker, gün içinde sinirli ve verimsiz olabilirsiniz. Uyankl dikkate aldnzda, gece uyanmalarnz sizin için normal deilse ve tekrar uykuya dalmakta zorlanyorsanz uykunuzun kalitesi kötüdür. Stres, ailevi veya i sorunlar, jetlag, günlük rutinde deiiklik, allmadk bir yatakta uyumak gibi geçici nedenler uyku sorunlarna neden olabilir. Kayg bozukluu ve depresyon da kötü uykuya neden olan psikiyatrik problemlerdir. Özellikle obez kiilerde görülen horlama sklkla uyku apnesine neden olabilir. Baz hastalklar ise kiilerin uyank kalmasna neden olur. Örnein; arya neden olan hastalklar bacak kramplar, solunum yetmezlii, hazmszlk, öksürük, kanma, scak basmas, akl salndaki bozukluklar gibi. Alkol, kafein, nikotin, sokak ilaçlar gibi uyarclar ve bazen de herhangi bir hastalk nedeni ile kullanlan ilaçlar normal uyku sürecini bozabilir ifadelerini kaydetti.

Narkolepsi

Gün içinde sürekli ar yorgun ve sersemlemi gibi hissedilmesinin narkopleksi olabileceini deerlendiren Leventolu, Üstelik gece uykularnz da bozuktur. Gün içinde bazen herhangi bir neden olmakszn ani uyuklamalarnz, uyku ataklarnz olabilir. Narkolepsisi olan birçok hastada katapleksi de görülebilir. Bu durum da vücudunuzdaki kaslarn aniden kontrolünü kaybedersiniz. Narkolepsi hastalarnda bazen halüsinasyonlar (gerçekten var olmayan eyleri görmek, duymak veya hissetmek) özellikle uykuya dalarken veya uyanrken görülür. Kesin nedeni bilinmemektedir. Narkolepsi çok nadir olarak görülen yaklak olarak on binde 35 kiide görülür. Tan nörolojik muayene ve uyku laboratuvar incelemesi ile olur. Tedavi nöroloji uzmanlar tarafndan yaplr dedi.

Tkayc (obstrüktif) uyku apne sendromu

Bir dier uyku bozukluu tkayc uyku apnesinin (TUA) ise uyku srasnda aralkl ve tekrarlayan üst solunum yolunun kapand klinik bir durum olduunu kaydeden Leventolu, TUA, uyku srasnda solunum bozukluuna gün içinde de ar uyku haline neden olan dünyada oldukça yaygn görülen orta yataki erkeklerin yüzde 24 ünde, orta yataki kadnlarn ise yüzde 12 sinde görülen bir durumdur. çounlukla erkeklerde, orta yata (erkekler için 5559, kadnlar için 6064) sigara içenlerde, ar kilolularda, sakinletirici ilaç kullananlarda, ar alkol tüketenlerde ve genetik olarak çene yaps bozuk olanlarda görülür. TUAda gün içinde ar uyuma, bozulmu konsantrasyon, gece uykuda horlama, dinlendirici olmayan uyku, gece sk sk uyanma, görgü tanklarnca teyit edilen solunum durmas ataklar, huzursuz uyku, gün içinde sinirlilik, kiilik deiiklii, geceleri sk sk idrara çkma ve özellikle erkeklerde cinsel isteksizlik yapar. Özellikle kiilik deiiklikleri, apne ataklar, sinirlilik ve gece uykudaki huzursuzlukla ilgili bilgiler kii ile birlikte uyuyan tanklardan elde edilebilir. TUAda sklkla hipertansiyon, kadiyovasküler hastalklar, özellikle koroner kalp hastal, inme, konjestif kalp yetmezlii, obezite, metabolik sendrom, diyabet, astm ile birlikte görülür. Horlamas ve astm olan kiilerde TUA riski daha fazladr ifadelerini kulland.

Uyku bozukluklar tans

Prof. Dr. Leventolu, Laboratuvar testleri, uyku laboratuvar incelemesi ve nörolojik muayene birlikte deerlendirildiinde kesin tan için yol göstericidir. Tedavi dört ana balkta toplanabilir. Gerektiinde KBB, göüs hastalklar uzman, di hekimi yardm ile nöroloji doktoruyla birlikte tedavi süreci tespit edilir. Davran tedavisi (uyku hijyeni), sürekli pozitif hava yolu basnç uygulamas (CPAP), az içi cihazlar, ilaç tedavisi ve cerrahi tedavi seçenekleri söz konusudur bilgisini verdi.

Ana Sayfaya Git