Uyku felci tehlikeli mi?

Halk arasında karabasan olarak adlandırılan uyku felci, kişinin uykudan uyanıp vücudunu hareket ettirememesi olarak tanımlanıyor. Uyku felcinin kişiye rahatsızlık veren oldukça stresli bir durum olduğunu belirten uzmanlar, beraberinde bazı halüsinasyonlar, odanın içerisinde aslında olmayan bazı şeyler veya kişiler görülebildiğini ifade ediyor. Uzmanlar, uyku felcinin çok tehlikeli bir durum olmadığını söylüyor ancak sık yaşanması durumunda uyku bozuklukları uzmanına başvurulmasını tavsiye ediyor.

Haberler 12.03.2022 - 00:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Nöroloji Uzman Prof. Dr. Bar Metin, halk arasnda karabasan olaran bilinen uyku felci ile ilgili deerlendirmelerde bulundu ve tavsiyelerini paylat.

UYKU FELCNDE HALÜSNASYONLAR GÖRÜLEBLYOR

Uyku felcinin halk arasnda karabasan olarak da adlandrlan bir rahatszlk olduunu belirten Nöroloji Uzman Prof. Dr. Bar Metin, Bu rahatszln belirtisi kiinin uykudan uyanp vücudunu hareket ettirememesidir. Kii uykunun ortasnda gözlerini açar. Etrafn görebilir. Ancak vücudunda herhangi bir kasn hareket ettiremez. Kiiye rahatszlk ve strap veren oldukça stresli bir durumdur. Kii beraberinde baz halüsinasyonlar, odann içerisinde aslnda olmayan baz eyler veya kiiler görebilir. ifadelerini kulland.

NARKOLEPS HASTALARI UYKU FELCN SIK YAIYOR

Kiiye rahatszlk veren bir durum olmasna karn, uyku felcinin aslnda çok tehlikeli bir durum olmadn söyleyen Prof. Dr. Bar Metin, Bir süre içerisinde kendiliinden geçer. Daha çok narkolepsi hastalarnda karlalan bir durumdur. Yani gündüz kontrolü dnda ar miktarda uyuyan hastalar vardr. Narkolepsi hastalar, geceleri uyku felcini de sklkla yaarlar. Bununla beraber narkolepsi hastalar dnda, herkes ara sra uyku felci yaayabilir. Özellikle çok stresli ve yorgun dönemlerde uyku felci yaamak, kiinin muhakkak ciddi bir hastal olduunu göstermez. Nadiren yaanmas durumunda bir tedaviye gerek yoktur. Ancak sk sk uyku felci yaanyorsa mutlaka bir uyku bozukluklar uzmanyla görüülmesi gerekir. dedi.

Ana Sayfaya Git