Uyku problemi obizeyi etkiler!

Uyku ile sağlıklı yaşamanın birbirinden ayrı düşünülemeyeceğini aktaran Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Pınar Tunçbilek Özmanevra, sağlıklı uykunun önemine vurgu yaparak, uyku problemi ile çocukluk çağı obezitesi arasında bir bağlantı olduğunu kaydetti.

Haberler 18.03.2019 - 11:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kulak Burun Boaz Hastalklar Uzman Dr. Pnar Tunçbilek Özmanevra, salkl bir uykunun önemi, uyku hastalklar ve tedavileri hakkndaki farkndaln arttrlmas gerektiini ifade ederek, nsanlarn yaklak yüzde 35i yeterli ve kaliteli uyumadklar için mental ve fiziksel skntlar yaamaktadr. Yaplan baz çalmalarda uyku ve çocukluk ça obezitesi arasnda balant olduu gösterilmitir. Yetersiz ve kalitesiz uyku ksa ve uzun vadede dikkat eksikliine, örenme güçlüüne, konsantrasyon bozukluuna, hafza problemlerine, depresyona, anksiyeteye, psikozlara ve alzheimera yol açabilir dedi.

Sabah yorgun uyanmak uyku apnesine iaret

Uyku düzensizliklerinin birçok salk problemlerine neden olduunu belirten Özmanevra, Dünya üzerindeki tüm canllar yaam fonksiyonlarn günein hareketlerine göre düzenlerler. Sirkadiyen ritim, biyolojik saat veya vücut saati denen bu hayati ilev, bizim uyku-uyanklk, vücut ss, yeme-içme alkanlklar, metabolizma ve hormonal salnm döngülerimizi kontrol eder. nsann bir iç saati olduu 1700lerden beri biliniyorken sirkadiyen ritim bozukluklarnn insan sal üzerine olan ykc etkileri son 20 yldr aratrlmaktadr. Sirkadiyen ritmin bozulmas en sk iki ekilde karmza çkmaktad gece vardiyalar ve jetlag. Sirkadiyen ritmi korumak uyku hastalklarnn, mental hastalklarn, obezite, diabet, kalp hastalklar gibi kronik rahatszlklarn risklerini azaltmaktadr. Uykuda görülen solunum bozukluklarnn en hafifi horlama hastal, en ar ekli de tkayc uyku apnesidir. Normal erikin insanlarn en az yüzde 10unda ve çocuklarn yüzde 12sinde horlama görülmektedir. Uyku srasndaki nefes durmalar ise uyku apnesi olarak adlandrlr. Uyku apnesi olan kiilerde sabah yorgun uyanma, ba ars ile uyanma, gün içinde uyku istei ve uyuklama gibi ikayetler gözlenmektedir. Uzun süre tedavisiz kalmas durumunda hipertansiyon, iskemik kalp hastalklar, inme, kalp krizleri gibi sorunlara yol açmaktadr. çocuklarda ise boy ve kilonun yatlarndan geri kalmas, okul baarszl ve zihinsel geliimde aksaklklar gibi çok ciddi problemler ortaya çkabilmektedir. Bunlara ilave olarak davran bozukluklar, hiperaktivite, geceleri yata slatma, kalp ve ritim bozukluklar görülebilir diye konutu.

Horlayan çocuklar tarayc testlerden geçirilmeli

Uyku düzensizlikleri üzerine tehis ve tedaviye ilikin önerilerde bulunan Özmanevra, Horlama veya apneler kiinin ailesi veya yakn tarafndan uyku srasnda takibi ile anlalabilir. Bu durumda mutlaka bir Kulak Burun Boaz Hastalklar uzmanna bavurulmal ve sebebin ortaya konmas gerekmektedir. Horlayan çocuklar mutlaka tarayc testlerden geçirilmelidirler. Doktorunuzun burun, boaz ve boyunda yapaca muayeneler sonunda durumun basit horlamadan m veya tkayc uyku apnesinden mi kaynakland ortaya çkarlr ve gerekli görülürse bir uyku merkezinde inceleme yaplmas söz konusu olur eklinde konutu.

Özmanevra, salkl ve kaliteli uyku için u önerilerde bulundu:

Öncelikle uykudan önce kafein, nikotin, alkol gibi uyarclar alnmayn, ar yemeklerden kaçnn. Fiziksel aktiviteleri uyku saatinize yakn zaman diliminde deil gün içinde yapn ve yatak odanzda televizyon, bilgisayar, cep telefonu bulundurmamaya çaln. Ayrca hafta sonu dahil düzenli uykunun önemli olduunu unutmayn.

Ana Sayfaya Git