“Uyku sorunları çekenler, gece saatinizi kontrol etmeyin”

Sağlıklı bir uykunun, günlük hayatta dinç hissetmek için oldukça büyük önem taşıdığını ve sağlıklı bir yaşam tarzının temel dayanaklarından biri olduğunu belirten Psikiyatrist Dr. Alişan Burak Yaşar, “Geceleri sık sık saati kontrol etmek uykunuzu kaçırabilir ve uykusuzluk durumuna ilişkin olumsuz düşüncelerinizi pekiştirebilir” dedi.

Haberler 12.05.2021 - 00:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Uykuya dalmakta ve uykuda kalmakta zorlananlar için önerilerde bulunan Psikiyatrist Dr. Alian Burak Yaar, Yatakta uyank olarak çok fazla vakit geçirmek yerine gerçekten uykulu hissettiinizde uyumaya çalmak uyku kalitenizi olumlu yönde etkileyecektir. 20 dakika veya daha uzun bir süre boyunca tekrar uyuyamadysanz kalkp uykulu hissedene kadar beklemek ve daha sonra tekrar denemek uykuya dalmanz kolaylatracaktr. Yatanz uyumak dnda baka bir amaçla kullanmamaya özen göstermelisiniz. Böylece vücudunuz yata uyku ile ilikilendirecektir ve uyumak daha kolay olacaktr diye konutu.

SALIKLI VE DENGEL BR DYET Y UYUMANIZA YARDIMCI OLUR

Yatmadan önce yaplan 15 dakika esneme/geveme hareketlerinin faydal olacan söyleyen Yaar, Geceleri sk sk saati kontrol etmek uykunuzu kaçrabilir ve uykusuzluk durumuna ilikin olumsuz düüncelerinizi pekitirebilir. Salkl ve dengeli bir diyet iyi uyumanza yardmc olur. Yatmadan hemen önce ar bir yemek tüketmek uykunuzu bölebilir ifadelerini kulland.

Yatan ve yatak odasnn uyumak için sessiz ve rahat olmasnn önemli olduuna vurgu yapan Yaar, Sabahn erken saatlerinde gelen bloke etmek için perdeleri çekmek, göz maskesi kullanmak ve eer gürültü varsa kulak tkac takmak iyi bir fikir olabilir. Kötü bir gece uykunuz olsa ve uyandnzda yorgun hissetseniz de gün içindeki aktivitelerinizi planladnz ekilde yapmak uyku kalitesi açsndan faydal olacaktr. Eer gece uykunuzu alamadysanz, gün içerisinde ne kadar kafein tüketseniz de bu bir gece önceki uykunuzu telafi edemez, aksine o gece alacanz uykuyu da negatif yönde etkiler eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git