Uyku süresi kanser riski

Yapılan çalışmalarda uyku kalitesi ile kalın bağırsak riski arasında ilişki bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Vedat Göral, “Bir çalışmada gecede 6 saatten az uyuyanlarda, 7 saatten fazla uyuyanlara kıyasla kalın bağırsakta kanser öncüsü olan adenom riskinde yüzde 50'ye yakın bir artış olduğu bulundu. Menopozdaki kadınlarda 6 saatten az veya 9 saatten fazla uyuyanlarda kanser riskinde artış olduğu da gösterildi” dedi.

Haberler 23.06.2021 - 00:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gastroenteroloji Uzman Prof. Dr. Vedat Göral, yetersiz ve kalitesiz uykunun birçok hastaln yan sra kaln barsak riskini artrdna dikkat çekerek açklamalarda bulundu. Prof. Dr. Göral, normal uyku süresinin ortalama 7 ila 8 saat olmas gerektiini belirterek Uykusuzluu olanlar, olmayanlara göre daha fazla mide barsak sorunu bildiriyor. Son yllarda yaplan çalmalarda ise uyku düzeni ve kanser riski arasnda bir iliki bulundu. Hem azalm uyku süresi hem de artan uyku süresi kaln barsak kanseri ile ilikilendirildi. Uyku deiiklikleri olan hastalarda iltihabi sitokinlerin salnmas, potansiyel olarak kaln barsak kanser geliimi için zemin hazrlayabilir. Hem daha ksa uyku süresi hem de daha uzun uyku süresi kaln barsak kanseri için bamsz bir risk faktörü olan obezite ile de ilikilendirildi diye konutu.

KANSER RSKN YÜZDE 50 ARTIRIYOR

Yaplan bir baka çalmaya da dikkat çeken Prof. Dr. Göral, öyle devam etti:

Bu çalmada da gecede 6 saatten az uyuyanlarda 7 saat veya daha fazla uyuyan hastalara kyasla kaln barsakta kanser öncüsü olan adenom riskinde yüzde 50ye yakn bir art olduu bulundu. Menopozdaki kadnlarda, gece 6 saatten az veya 9 saatten fazla uyuyanlarda, kaln barsak kanseri riskinde art olduu gösterildi. Ayrca gecede 9 saatten fazla uyuyan kilolu erkeklerin, günde 7 saat uyuyanlara kyasla kaln barsak kanseri riskinin daha yüksek olduu da bulundu. Vardiyal çalanlarda da bu riskin artabilecei belirtiliyor. Daha uzun bir uyku süresine sahip olmak, insülin direnci ile kortizol sekresyonunu arttrr, bu da kaln barsak kanseri için bamsz bir risk faktörü olan obezite ile sonuçlanr.

Y BR UYKU çN 10 PUCU

Prof. Dr. Göral, Aratrmalar bir hastann altta yatan uyku bozukluunun tedavi edilmesinin, sindirim sistemi semptomlarnda iyileme ile sonuçlanabileceini gösterdi. Ayrca gastrointestinal hastalk durumlarnn kontrolü, uyku kalitesinin artmasyla sonuçlanr. Bu genelde günlük pratikte gözden kaçan bir özelliktir. Uyku bozukluunun tedavi edilmesinin, sindirim sistemi semptomlarnda iyileme ile sonuçlanabilecei bilinir. Bu nedenle mutlaka düzenli bir uyku ritmini devam ettirmemiz gerekiyor. yi bir uyku için izlememiz gereken 10 adm vardr. lk olarak bir rutine bal kalnmal, her gün ayn saatte yatlp, kalkmal. Yatakta kitap okunmamal, televizyon izlenmemeli. Eer 15-20 dakika içinde uykuya dalmazsanz, yatak odasndan çkn ve uykunuz geldiinde yataa dönün diye konutu.

Yatak odasnn rahat bir scaklkta korunmas gerektiini belirten Dr. Göral son olarak unlar söyledi:

Yatmadan önce k ve gürültü en aza indirilmeli, uyanmanz gerektiinde n içeri girmesine izin verin. Gün içinde 30-40 dakikalk bir ekerleme yapmay deneyin. Yatmadan en az 2 saat önce yemek yemeyi brakn, ayet açsanz yatmadan önce hafif bir attrmalk uykuyu tevik edebilir. Öleden sonra ve yatmadan önce kafeinden kaçnn. Dar çkn çünkü a maruz kalmak kiinin günlük uyku ve uyanklk düzenini etkiler, unutmayn güne en parlak iç mekn ndan bile birkaç kat daha güçlüdür. Egzersiz ise derin uykuyu uzatmann kantlanm tek yoludur. Bununla birlikte, uykuya dalmakta güçlük çekebileceinden, yatmadan önceki 3 ila 4 saat içinde iddetli egzersiz yapmayn. Kefir, süt, ayran dnda kediotu, hlamur, melisa, papatya, anason gibi sinirleri gevettii uyku verdii bilinen bitki çaylarn da tüketebilirsiniz.

Ana Sayfaya Git