Uykuda ölüm

Gece ani ölümlere neden olan uyku apnesine dikkat Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihan Taş, uyku apnesinin ani ölümlere ve felce neden olabildiğini söyledi.

Haberler 02.09.2018 - 12:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göüs Hastalklar Uzman Dr. Neslihan Ta, uyku apnesinin horlama ve uykuda solunum durmas olarak tanmlandn ifade ederek, nsan ömrünün ortalama üçte birini oluturan uyku, salkl bir yaam için büyük önem tayor. Kalitesiz uyku gündüz sürekli uyur halde dolama, konsantrasyon eksiklii gibi ikayetlere yol açarken; yüksek tansiyon, kalpte ritim bozukluklar, felç veya ani gece ölümlerine neden olabilen uyku apnesine de neden olabiliyor dedi.

Horlama uyku apnesine neden oluyor

Ta, horlamann uyku apnesine neden olduunu belirterek, Uyku apnesi, horlamann neden olduu en önemli hastalklardan biridir ve uykuda solunumun durmas olarak ifade edilebilir. Uyku esnasnda nefesin durmas ve yüzeysel hale gelmesi anlamna gelen uyku apnesi gece boyunca defalarca tekrarlayabilir. Uyku apnesi srasnda, üst solunum yolunun açk kalmasn salayan kaslarda geveme olur. Dil kökü veya yumuak daman veya ar büyümü bademciklerin hava yolunu tkamas sonucunda en az 10 saniye nefes alamamak uyku apnesi olarak adlandrlr. Uyku apnesi srasnda solunum çabas sürse de, bir süre sonra daha da artan bu çaba beyni uyarr ve hava yolu açlr. Solunumu durana kadar horlayan kii, gürültülü bir homurdanma ile yeniden nefes almaya ve horlamaya devam eder eklinde konutu.

Uyku apnesi belirtileri

Ta, uyku apnesinin nedeninin, boazdaki kaslarn havann geçecei alan kapatacak ekilde gevemesi olduunu ifade edip Uyku apnesi sendromu olan kiide horlama, 34 kat daha fazla, çok kaba ve gürültülü ekilde gerçekleir. Horlamann yan sra nefes darl, sk sk iç çekme, el kol hareketleriyle çrpnarak uyanmaya çalma, sk ve uzun süreli solunum durmalar, sabah yorgun uyanmak da uyku apne sendromu yaayan kiilerde görülür. Uyku apnesinin tam nedeni saylmasa da, uyku apne sendromlu hastalarn yüzde 3050sinde hipertansiyon görülmektedir. Uyku apnesinin belirtilerinden en önemlisi uykuda solunumun durmasdr. Dier uyku apnesi belirtileri ise öyle sralanabilir; uykuda srasnda huzursuzluk, horlama, sk sk idrara kalkma, terleme, az kuruluu, reflü ve tankl olarak solunum durmalardr. Ayrca ba ars, unutkanlk, konsantrasyon bozukluu, depresyon, sabah dinç uyanamama ve ar derecede uykulu olmak ve yorgunluk hali ise uyku apnesinin gündüz gözlenebilen belirtileri arasndadr dedi.

Uyku apnesi belirtilerinin görüldüü kiilerin gün içerisinde birçok ciddi tablo ile karlalabileceini belirten Ta, Uykuda ani ölüm, inme, kalp krizi ve kalp yetmezlii, eer hasta obez ise kilo vermede zorluk, akcier hastalarnda solunum yetmezlii, cinsel isteksizlik ve iktidarszlk, kontrol altna alnamayan diyabet bu olumsuzluklara örnek olarak gösterilebilir. Bunun yan sra, uyku apnesi kiide gündüz sürekli yorgunluk ve konsantrasyon eksikliine neden olaca için trafik ve i kazalarna da neden olabilmektedir dedi.

Uyku apnesi tedavisi

Uyku apnesinin alnacak basit önemler sayesinde önlenebileceini belirten Ta, Uyku apnesi, kilo verilerek yüzde 50 orannda azaltlabilir. Ayrca, alkol ve uyku ilaçlarndan kaçnmak, sigaray brakmak ve srt üstü yatmamak da rahatszl azaltr. Uyku apnesi tedavisinde ilk yaplmas gereken obezite söz konusu ise bu durumun almasdr. Eer üst solunum yollarnda belirgin anatomik darlklar var ise hastann kulak burun boaz uzman tarafndan cerrahi giriim yönünden deerlendirilmesi gerekir ifadelerini kaydetti.

Ana Sayfaya Git