Uykudan uyandıran diz ağrısı, dizde kireçlenme sebebi

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ümit Yar, diz eklem kireçlenmesi yaşayan insanların temel şikayetinin yürümede güçlük, merdiven inip çıkmakta zorlanma ve uykudan uyandıran ağrılar olduğunu söyledi.

Haberler 02.10.2017 - 10:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Op. Dr. Ümit Yar, yallarda dizde kireçlenmeye sebep olan nedenler ve alnmas gereken önlemler hakknda bilgi verdi. Diz kireçlenmesi yaayan hastalarn merdiven inip çkmada zorluk ve ileri safhada uykudan uyandran arlarn olduunu belirten Op. Dr. Ümit Yar, Diz eklem kireçlenmeleri bizim ortopedi hastalarnn yaklak yarsn oluturmaktadr poliklinie bavuran hastalarmzn. Genelde 50 ya üzeri görülmekle beraber öncesinde romatizmal hastal olan kiilerde herhangi bir diz travmas geçiren insanlarda daha erken görülebilmektedir. Hastalarda temel ikayet yürümede güçlük, merdiven inip çkmada zorluk, hastaln ilerledii evrelerde gece uyumada zorluk, uykudan uyandran ar ikayetleri olmaktadr. Bu hastalklara tany nasl koyuyoruz deyince, öncelikle hastay muayene ediyoruz, muayene bulgularna bakyoruz daha sonra çekilen röntgen grafiinde eklem aralnda daralma eklinde görülen bir bulgu hastaln tehisini koymada yardmc oluyor eklinde konutu.

Hastann mutlaka kilo vermesi gerekiyor

Op. Dr. Yar, ayrca diz ve eklem kireçlenmesi ikayetiyle hastanelerine gelen hastalara uyguladklar tedavi hakknda da bilgi vererek, Diz ve eklem tedavisinde kullanlan yöntemler ise öncelikle ameliyatsz tedavileri öneriyoruz. Hastann öncelikle yaam tarzn deitirmesi gerekiyor. Mutlak kilo vermek gerekir beraberinde ar kesici ve kas gevetici ilaç kullanm olmakta. Bundan fayda görmeyen hastalarda eklem içi enjeksiyonlarda yapmaktayz. Daha sonrasnda fizik tedavi ve kaplca uygulamalar hastalarn ikayetlerini geçirmede ksmen yardmc olmaktadr.

60 yan üzerindekiler dikkat edin

Bu tedavilerin hiçbirinden fayda görmeyen hastalarda cerrahi seçenek düünülmektedir. Cerrahi seçenekleri de snflandrmak gerekir, çünkü hatalarn yana göre tedavi seçenekleri deimektedir. Kireçlenme dediimiz durum diz eklem kkrdann anmas olduu için ve bu bizim toplumda genellikle yüzde 85 orannda dizin iç ksmndaki kkrdak da anma olmakta. 60 yan altnda ki hastalarda tedavi seçenekleri ya dizin iç ksmnda ki anm kkrdan deitirmesi denilen yarm diz protezi yaplabilinir veya dizdeki erilii düzeltici, kemii kesip düzelttiimiz müdahaleler yaplabilinir. Bunlar hastaln nihai sonucunda gidecei tam protez ameliyatnn gelitirme amaçl yaplmaktadr. 60 ya üstündeki hastalarda ise total diz protezi diye bilinen hastalarda dizine platin takl diye anlatlan protez ameliyat yaplmaktadr. Bunlarda baar oran yüzde 90-95 civarnda olmaktadr ama ufakta olsa her türlü ameliyatta olduu gibi bunda da riskler mevcuttur ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git