Uykunuzu alamıyorsanız sebebi burnunuz olabilir

Burun; yüzümüzün ortasında hem fonksiyonel, hem de estetik olarak önemli bir yerdedir. Genetik etkenler veya çocuklukta geçirilen fark edilemeyen ya da önemsenmeyen travmalar sebebiyle burun iç duvarında eğrilik düzeltilmesi operasyonu; en çok yapılan kulak burun boğaz ameliyatlarının başında geliyor.

Haberler 14.05.2019 - 02:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Burnunuzdan nefes alamadnz hissediyor, burun ameliyat olmay düünüyorsanz öncesinde kendinize sormanz gereken en önemli be soruyu Kulak Burun Boaz Hastalklar Uzman Dr. Ör. Üyesi Denizhan Dizdar cevaplad

1) Horluyor muyum?

Horlama; gece uyurken azn açk olmas sonucu oluan bir durumdur. Bunun pek çok sebebi olabilir. Ancak burnu tkal birinin otomatik olarak uyurken azn açmak zorunda olmas, burun tkankln horlamann en önemli ve en sk karlalan sebeplerinden biri yapmaktadr.

2) Kendimi depresif ve yorgun hissediyor muyum? Uykumu alabiliyor muyum?

Uyku; vücudun, gün içinde yorulan beynin kendini arj etmesi, yenilemesi için olmazsa olmazdr. Ancak burada bahsedilen bölük pörçük kalitesiz uyku deil en az 6 saat derin uykudur.Uyku apnesi olan hastalar apne esnasnda uyankla çok yaklatklarndan dolay, derin uyku süreleri ksadr. Ne kadar uyursam uyuyaym hep yorgun kalkyorum, kendimi mutsuz hissediyorum cümlesi; burun tkankl yaayan kiilerde çok sk duyulan ikayetlerdir.

3) Uyku apnem var m?

Bu ikayet genellikle uyuyann deil ama onunla ayn yata, oday, evi paylaanlarn dile getirdikleri bir konudur. Gece uyurken az açk olmann ve horlamann doal bir sonucu olarak küçük dil sarkacak ve horlamay takiben ani nefes durmalar olacaktr. Bu durum 1-5 saniye arasnda sürebilir,bir gece uykusu boyunca 1-20, hatta daha fazla olabilir. Bu durum uyuyan tarafndan fark edilmeyebilir ancak etraftakiler için korkutucudur.

4) Sk boaz enfeksiyonu geçiriyor muyum?

Kulak Burun Boaz Hastalklar Uzman Dr. Ör. Üyesi Denizhan Dizdar, Burun tkankl olan ve bunun farknda olmayan pek çok kii, gece az açk uyuduklar ve boaz kuruluuna bal boaz enfeksiyonu geçirdikleri için sk sk doktora bavurur. Eer siz de sk boaz enfeksiyonu geçiriyorsanz bir kulak burun boaz uzmanna bavurmalsnz diyor.

5) Burnumdan m nefes alyorum?

çok basit bir soru gibi görünse de burnunda duvar erilii veya et (konka) büyümesi olan insanlar yllarca burun tkankl ile yaadklar için normal nefes almay bilememektedir. Bunun sonucunda; gece az açk uyumak, efor esnasnda azdan nefes almak, uykuyu alamamak, sk boaz enfeksiyonu geçirmek gibi burun tkanklna bal ikincil semptomlar gelimektedir. Burun tkankl olan insanlar bu problem kendilerine bildirildiinde ve bilinçli olarak burundan nefes almaya çaltklarnda sknty fark etmektedir.

Ana Sayfaya Git