Uykunuzun Huzuru Kaçmasın

Her 10 kişiden 1’inde görülen ve Willis-Ekbom hastalığı olarak da bilinen ‘Huzursuz Bacak Sendromu’, dünyada en sık rastlanan sinir sistemi bozukluğu olarak karşımıza çıkıyor. Kişinin bacaklarındaki kasları sürekli hareket ettirme veya esnetme ihtiyacı duyduğu kontrol edilemeyen bir durum olan bu sorun daha çok dinlenirken veya uyurken kötüleştiği için yaşam kalitesini de olumsuz etkiliyor.

Haberler 10.11.2020 - 00:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hareket bozukluu olan bu problemin ikayetlerinin gece arttna dikkat çeken Fiziksel Tp ve Rehabilitasyon Uzman Dr. Nuriye Gürer, Erken tehis ve tedavi büyük önem tayor. Her yata ortaya çkabilecek bu sorun ellerinizde ve ayaklarnzda bulunan sinirlere de zarar verebilir. Huzursuz bacaklarn rahata kavuabilmesi için yaplabilecek en iyi ey hareket ettirmektir. Bu yüzden ilaç tedavisinin yannda fizik tedavi büyük önem tayor ifadelerini kulland.

Bacaklarda yanma, kant, ürperme, karncalanma gibi belirtiler ile kendini gösteren Huzursuz Bacak Sendromu, kiilerin yaamn olumsuz etkiliyor. Hareket bozukluu olan bu sorun dinlenme dönemlerinde, geceleri uyumadan hemen önce daha kötü olurken film izlerken, uzun bir i toplantlar, uçak yolculuklar gibi hareketsiz kaldmz zamanlarda da kendi gösterebiliyor. Nedeni tam olarak bilinmeyen bu problem ile ilgili son yaplan aratrmalarda, bilim insanlar beyin kimyasal dopaminin dengesizlikten dolay kas hareketini kontrol etmek için mesajlar gönderebileceini belirtiyor. Ayrca demir eksiklii, gebelik, omurilik rahatszlklar, böbrek yetmezlii ve genetik hikayeler de bu hastaln ortaya çkmasna neden olabiliyor.

UYKU KALTESN ETKLYOR

Huzursuz Bacak Sendromu baz durumlarda kaslarda meydana gelen kramplar ve uyuma ile kartrlabiliyor. Bu da hastaln tansnn koyulmasn ve tedavi sürecinin balatlmasn geciktirdiini belirten Fiziksel Tp ve Rehabilitasyon Uzman Dr. Nuriye Gürer, Ne kadar erken tedavi süreci balarsa hayatnz o kadar az etkilenir. çünkü yaammzn 1/3 üne hakim olan uyku durumun kalitesini bozan bu rahatszlk haliyle vücut salmz da olumsuz etkiliyor. Özellikle bu dönemde baklk sistemimizin korunmasnda büyük rol oynayan uyku için bu sorunun çözümü büyük önem tayor. Ayrca kafein, alkol, sigara ve stres bu durumun ortaya çkmasn tetikleyebilir. ifadelerini kulland.

KAYETLER 20 YAINDAN ÖNCE ORTAYA çIKIYOR

Dr. Gürer, sözlerini öyle sürdürdü: Olgularn çouna tan konulamad için hastaln görülme skl kesin olarak bilinmiyor. Doktora bavuran hastalarn çou orta ve ileri yata olmasna ramen olgularn yüzde 35inde ikayetler 20 ya öncesinde balad görülüyor. Bu sorunu yaayan kiilerde ekstremite (kol ve bacak) ve eklem ars da görülebiliyor. Hastalarn çounda arl sendromlar daha sk izleniyor. Örnein bu hastalarda bel ars yüzde 38, eklem ars yüzde 50, yumuak doku romatizmalar yüzde 30 olarak tespit edilmitir. Huzursuz bacak birçok romatizmal hastalkla birlikte görülse de, en iyi bilineni romatoid artritdir. Vücudunuzun herhangi bir yerinde uzun süreli, açklanamayan bir rahatszlnz olduunda, özellikle de bu rahatszlk normal bir ekilde uyumanza engel oluyorsa bir uzmana bavurmalsnz.

Ana Sayfaya Git