Uykusuzluk problemine dikkat

Yrd.Doç.Dr. Onur Okan Demirci, uykusuzluk problemine dikkat edilmesi konusunda uyarılar da bulundu.

Haberler 03.12.2017 - 13:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Yrd.Doç.Dr. Onur Okan Demirci, Uykuya dalma güçlüü, uykuyu sürdürme güçlüü, sabah erken uyanma ve uykunun dinlendirici olmamas biçimlerinde ortaya çkabilir. Kiinin mesleki ve sosyal ilevlerini bozarak yaam olumsuz etkileyebilir ve bu durumun en az 1 ay sürmesi ile uykusuzluk tans konulur. Dinlenmek için yeterli olan uyku miktar kiiden kiiye deikenlik göstermekle birlikte uykunun 6 saatin altnda olmas ve haftada en az 3 defa var olmas tan için ölçüt olarak kabul edilir dedi.

UYKUSUZLUK YAAYANLAR

Uykusuzluk toplumda yüzde 20 orannda rastlanan bir sorun olduunu ifade eden Dr. Demirci, uykusuzluun nedenlerini öyle sralad:

Birçok faktör uykusuzluk sebebi olabilir: Mükemmeliyetçi kiilik özellikleri, Yüksek kayg düzeyi, Uyku apne sendromu, Huzursuz bacak sendromu, Uyarc ilaçlar, uyuturucu maddeler, Düzensiz çalma saatleri, Biyolojik ve genetik faktörler en sk rastlanan nedenlerdir. Kahve, çay, çikolata, nikotin, ortam scakl, gürültü, parlak k gibi etkenler de kiinin biyolojik yatknlna göre uykuyu bozabilirler. yi uyumam lazm, ya yine uyuyamazsam eklinde kaygl düünceler, uykuya dalmay güçletiren en önemli etkenlerden biridir. Ayrca depresyonun bir belirtisi olarak da uykusuzluk gözlenebilir, bu durumda depresyonun dier belirtilerinin dikkatle incelenmesi gerekir.

GENELLKLE HALSZLK OLUR

Uykusuzluk sorunu olan kiiler de genellikle halsizlik, dikkat eksiklii gibi problemlerin görüldüünü kaydeden Dr. Demirci, Dier görülen sorunlar ise, veya okul ile ilgili performans zayfl, Gündüz uyku hali, Motivasyon kayb, Araç kullanrken ya da çalrken hata yapma eilimi (iki kat daha fazla trafik kazas riski), Gerginlik, sinirlilik, Ek olarak; kalp krizi, kalp yetmezlii, hipertansiyon, diyabet, obezite, inme, kronik akcier hastal gibi hastalklar da uykusuzluk sorununda sk olarak ortaya çkar. Bütün bu olumsuz sonuçlara ramen kronik uykusuzluk yaayanlarn sadece yüzde 5i salk hizmeti için bavurmaktadr. Bu kiilerin yarya yakn uygunsuz ilaç kullanm ile ya da alkolle sorunla ba etmeye çalmaktadr ifadelerini kulland.

Uykusuzluk problemi ile öncelikle uyku hijyeninin salanmasna çallarak baa çklacan anlatan Dr. Demirci, Bu yönde yaplabilecek önerilerden bazlar unlardr: Sadece uykunuz geldiinde yataa gidin. Uykuya dalmak için ortalama 15 dakikadan fazla beklemeyin, bu süre zarfnda uyuyamazsanz baka bir odaya geçip baka bir eyle megul olun. Her gün ayn saatte uyann, gerekirse alarm kurun. Gündüz uyuklamayn. Gece boyunca saati kontrol etmeyin, bu uyuyamama kaygnz arttracaktr. Saat 17:00den sonra kahve, çay, çikolata, kola tüketmeyin açklamalarnda bulundu.

Ana Sayfaya Git