Uykuya dalarken düşme hissine dikkat

Psikiyatrist Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney, Birçok kişinin uykuya dalış döneminde sanki yataktan düşecekmiş gibi bir his yaşayıp, irkildiğini belirterek, “Esasen bu olay doğal durumlarda olabildiği gibi bazı psikolojik ya da psikiyatrik durumlarda da gözükebilmektedir. Bu olay birçok kişi tarafından dehşet veya korku hissi olarak algılanır” dedi.

Haberler 20.05.2018 - 00:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikiyatrist Yrd. Doç. Dr. Rdvan Üney, uykuya dalarken ki düecekmi hissinin nedenini öyle sralad Uyku Dönemleri Arasndaki Geçi: Uykumuz birbirini takip eden iki ayr dönemden olumaktadr. NONREM ve REM dönemleri denen bu dönemler; gece boyunca 6-7 kez oluur. NONREM dönemi uykumuzun % 75ini kapsar. Bu dönemde, kalp atmz ve soluk alp vermemiz azalr. Kaslarmz gever. Dier dönem olan REM döneminde ise beynimizin çalmas hzlanr, göz kaslarnn çalma hz artar, vücut kaslarmz oldukça derin geverken kalp at hzmz artar. Rüyalar bu dönemde görürüz. te bu iki dönemin geçii srasnda vücut kaslarnn ar gevemesi nedeniyle düme hissini yaayabiliriz.

DÜME HSSNE DKKAT

Karabasan: Uyku felci denilen durumdur. Uykunun REM-NONREM deiim evreleri esnasnda görülür. Stresli dönemlerde artar. REM dönemine geçite, kiinin felç olmu ya da düecekmi gibi hissettii ancak müdahale edemedii bir dönemdir.

Panik Atak: Herhangi bir nedenle oluan panik atak nöbetleri, tam uykuya dalarken oluabilir. Bu durum kiide yata kayyormu, düecekmi gibi bir his yaratabilir.

Uyku Bozukluklar: Geç uykuya dalma, sk uyanma, erken uyanma, uyanmada zorluk gibi birçok ekilde karmza çkan uyku bozukluklarnda bu his yaanabilir.

Endie Bozukluklar: Endielerin ar artt birçok psikiyatrik bozuklukta düme hissine rastlanr.

Stresli Yaam: Kii gündelik yaamnda ar stres yayor ve bunu kontrol edemiyorsa, vücut bu tip tepkilerle alarm verir. Stres kontrolü için çözüm üretilmesi gerekir.

Baz laçlar: Gece yatarken alnan ve tansiyonu ani düüren baz ilaçlar bu hissin olumasna neden olabilir.

Ana Sayfaya Git