Uyumadan 2 saat önce vişne yerseniz…

Yaz mevsiminde pazar tezgahlarında bolca gördüğümüz ve reçel, marmelat ile meyve suyunda sıkça kullanılan vişne, damağımızda bıraktığı unutulmaz lezzetin yanı sıra sağlığımız üzerinde de önemli bir rol oynuyor!

Haberler 15.08.2020 - 01:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Uzman Elif Gizem Arburnu, Dünyay etkileyen COVD-19 pandemisinde salmz korumak için tüketmemiz gereken besinlerden biri, içerdii antioksidanlarla baklk sistemini güçlendiren vine olabilir diyerek sözlerine öyle devam ediyor: Günlük 1 porsiyon meyve hakkmz vineden yana kullanmak baklmz güçlendirir. Toplamda 100 gram olan 20 adet orta boy vine 1 porsiyon meyve yerine geçerken, sadece 60 kalori içeriyor. Ancak vine asidik bir meyve olduu için aç karnna tüketildii zaman mide yanmalarna yol açabiliyor. Bu nedenle vineyi öle yemeinin ardndan ara öünlerde tüketmeniz daha salkl olacaktr Acbadem International Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzman Elif Gizem Arburnu vinenin 7 önemli faydasn anlatt, önemli öneriler ve uyarlarda bulundu.

DYABET HASTALIINDA SALIKLI BR ARA ÖÜN

Diyabet hastal denildiinde akla ilk gelen ey, meyvelerden uzak durmak oluyor. Ancak salkl bir beslenme plannda bütün meyveler yer almal diyen Beslenme ve Diyet Uzman Elif Gizem Arburnu, u bilgileri veriyor: Burada önemli olan, meyveyi porsiyonuna uygun olarak tüketmek. Diyabetli kiiler günlük diyetlerine 20 adet vine eklediklerinde; vinenin içeriindeki antosiyaninler pankreasn insülin üretimini artrarak kan ekerinin dümesine katk salayabiliyor. Böylelikle kan ekerinin salkl seviyede kalmas kolaylayor ve diyabetin yaratabilecei olumsuz etkiler de hafifliyor

UYKUYU DÜZENLYOR

Uyku zaman geldiinde beyne sinyal gönderen bir hormon olan melatoninin seviyesi ilerleyen yala birlikte dümeye balyor. Bu yüzden ya aldkça insomnia ad verilen uykusuzluk hastalna yakalanma riskimiz artyor. Üstelik Covid-19 pandemisi nedeniyle yaadmz stres, uykusuzluu da tetikliyor! Yaplan aratrmalara göre, vine içerdii melatonin hormonuyla uykuyu düzenliyor. Dolaysyla uykusuzluk problemi yayorsanz, yataa girmeden 2 saat önce 20 adet vineyi günlük beslenme rutinine eklemenizde fayda var.

BAIIKLIK SSTEM çN ÖNEML

Baklk sistemi; hastalk oluturan hücreleri, mikroplar tanmlayp öldürerek hastalklara kar koruma salayan organizmadaki tüm biyolojik yaplar ve ilemlerdir. Etkili ve yeterli bir baklk yantnda, diyetle yeterli miktarlarda antioksidan alm oldukça önem tayor.Antioksidan maddelerin banda gelen C vitamini vinede fazlaca bulunuyor. 200 gram vine (2 porsiyon meyve), günlük almamz gereken C vitamini ihtiyacmzn yüzde 40n tek bana karlayabiliyor.

KALP SALIINI KORUMAYA YARDIMCI OLUYOR

Organlarmzn oksijen kullanma kabiliyeti yalanmamzn bir parças olarak azalyor. Bu da damar salmzn bozulmasna sebep oluyor. Polifenol bakmndan en zengin meyvelerden biri olan vine, kalp-damar hastalklar gibi yaa balk salk problemlerinin balangcn geciktirmede veya ilerlemesini durdurmada etkili oluyor.

HAFIZAYI GÜçLENDRYOR

Yaplan çalmalar; günde 1 bardak vine suyunu düzenli olarak tüketmenin, içerisindeki antosiyaninler sayesinde, hafif-orta derece demans olan ileri yataki yetikinlerde hafzay ve düünme, hissetme, örenme, anmsama, karar verme ile problem çözme gibi zihinsel süreçleri güçlendirdiini ortaya koydu. Beslenme ve Diyet Uzman Elif Gizem Arburnu, Hem unutkanln önlenmesinde, hem tedavisinde etkili olabilmesi için diyabet, insülin direnci ve kalp hastalklar gibi kronik bir rahatszlnz yoksa, öleden sonraki ara öünlerde, ekersiz olmak artyla, günde bir bardak ev yapm vine suyu tüketmeyi alkanlk haline getirmenizde yarar var diyor.

KANSER DÜMANI

Vinelere o güzel ve parlak krmz rengini, içeriinde yüksek miktarlarda bulunan antosiyaninler veriyor. Yaplan laboratuvar çalmalarnda, antosiyaninlerin kansere sebep olan hücrelerin büyümesini yavalatt ve kanserli hücrelerin daha hzl ölmesini salayan apoptozu tevik ettii ortaya konmu. Vine ayn zamanda yüksek melatonin içeriinden dolay da vücuttaki östrojeni düzenleyerek meme kanseri riskini azaltmaya da yardmc olabiliyor. Ancak vine kanserden korur diyebilmek için laboratuvar d insan çalmalarnda daha fazla aratrmaya ihtiyaç var olduu belirtiliyor.

GUT HASTALIINDA ARILARI HAFFLETYOR

Bir zamanlar krallarn hastal olarak düünülen gut; eklemlerde ar, ilik ve hassasiyet ile kendini gösteren bir iltihaplanma ekli. Eklemlerdeki iltihaplanmaya yüksek ürik asit seviyeleri neden oluyor. Yaplan aratrmalar, vinenin içeriinde bulunan antioksidan maddelerin vücuttaki ürik asit seviyesini düürerek iltihaplarn azalmasna yardmc olduunu tespit etmi. Günlük 1 avuç vine yemek veya 1 bardak vine suyu içmek arlarn hafiflemesine yardmc olabiliyor.

Ana Sayfaya Git