Uzm. Dr. Erdoğu: Güneş kalbe iyi geliyor

KARDİYOLOJİ Uzmanı Dr. İsmail Erdoğu, bahar ve yaz aylarının gelmesi ile birlikte insanların güneş ışınlarından mümkün olduğunca faydalanmasını tavsiye etti. Dr. Erdoğu, kalp hastalarının eve kapanmaması gerektiğini söyleyerek, "Güneş, kalp sağlığına iyi geliyor" dedi.

Haberler 18.04.2018 - 09:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kardiyoloji Uzman Dr. smail Erdou, kalp yetmezliinin önemli nedenlerinden birinin D vitamini eksiklii olduunu belirtti. Dr. Erdou, Harvard Tp Fakültesinde yaplan aratrmalara göre; kannda D vitamini eksiklii olan kiilerin kalp krizi veya beyin kanamas geçirme ve kalp yetmezliine yakalanma riski, kanndaki D vitamini seviyesi daha yüksek kiilere göre iki kat fazla. Yine yaplan aratrmalara göre vücuttaki D vitamini eksikliini gidermek, kalp damar hastalklarna yakalanma riskini azaltyor. D vitamini takviye edici ilaçlar günümüzde revaçta ve D vitamini düzeyinin kanda baklmas oldukça yaygn. Kendi klinik deneyimimizde de görüyoruz ki D vitamini eksiklii çoklu damar hastalklarna sebep oluyor. Hastalarmzn vitamini takviye olarak almalarndan ziyade direk kaynandan yani güneten doal yolla almalarn tavsiye ediyoruz. Güne tüm canllar için olmazsa olmazdr. Ancak günümüzde insanlar yarattklar yaam koullar, giyim adetleri nedeni ile güneten yeterince faydalanamamaktadr. Cinsiyetler açsndan baktmzda kadnlarda D vitaminini daha çok eksik görmekteyiz. Günümüzde köyde yaayan tarm ve hayvanclk yapan bir kadn metropollerde, ofiste çalan bir kadndan daha çok güne n alyordur. Hiçbir ilaç, doal olarak alnan D vitamini kadar etkili olamayabilir dedi.

KALP HASTALARI KENDN EVE KAPATMASIN

Genel olarak kalp rahatszl bulunan özellikle yal hastalarn daha çok kapal ortamlarda zaman geçirdiine dikkat çeken Dr. smail Erdou, Ben hastalarma mümkün olduunca güneten faydalanmalarn tavsiye ediyorum. Ancak güne nlarnn dik olduu saatler ve çok scak saatlerde deil mümkün olduunca sabah günei ve akam güneinden faydalanmalar daha iyi olacaktr dedi. Salkl insanlardaki hastalk hissinin en büyük nedeninin psikolojik stres olduunu; stresle ba etmenin yolunun ise kendimize daha çok zaman ayrmak, mevsimlerin tadn çkarmak, doan günee yakr ekilde ondan en verimli ekilde faydalanmak olduunu söyleyen Erdou, u tavsiyelerde bulundu:

Güne sadece kemiklerimiz ve kalbimiz için iyi gelmiyor. Günümüzde hekimler olarak sadece hastalklarla uramyoruz. Neredeyse baktmz hastalarn yars hasta olmayan ama kendini hasta hisseden insanlar. Hayata pencerelerin arkasndan deil günein altndan bakmak gerekir. Doann cotuu, yüzlerce rengi günein altna serdii bu günlerde insanlarn yaam kaygsyla koturmacann ötesine geçmeyen hayatlarnda biraz bu güzellikleri, uyan fark edip bir saat dahi olsa topraa dokunmalar, günein altnda uzanmalar, ann tadn çkarmalarn öneriyorum ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git