Uzman uyarısı; Bebekler de kum döker

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ümit Pirim, yeni doğan bebeklerde kum dökme rahatsızlığı konusunda aileleri uyardı. Dr. Pirim, bebeğin bezinde turuncu ya da beyaz renkteki tuz parçacığı şeklindeki maddelerin görülmesi, halk arasında daha çok 'kum dökme' denilen rahatsızlığın belirtisi olduğunu ve tedavisinin bulunduğunu söyledi.

Haberler 18.01.2017 - 10:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Ümit Pirim, günümüzde en çok merak edilen bebeklerde kum dökme rahatszl ile ilgili açklamalarda bulundu. Dr. Pirim, öyle dedi:

Yetikinlerde olduu gibi bebeklerde ve çocuklarda da kum dökme sorununa çok sk rastlanabilmektedir. Kum dökme sorunu ta düürmenin bir seviye alt evresidir. Ta parçacklar kum tanelerinin birlemesi sonucunda oluur. Direkt olarak ta düürme rahatszlklar oluabildii gibi kimi zaman küçük ta parçacklarn dümesi denilen kum dökme sorunu da meydana gelebilmektedir.

TAKP GEREKTREN ZOR BR DÖNEM

çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Pirim, bebeklerde kum dökme ve ta düürme gibi rahatszlklarn oldukça fazla görülebildiini anlatrken öyle konutu:

Bebein bezinde turuncu ya da beyaz renkteki tuz parçac eklindeki maddelerin görülmesi, halk arasnda daha çok kum dökme diye bilinen rahatszln belirtisidir. Ayn ekilde çocuklarn iç çamarnda da görülebilen bu lekeler, kum dökme problemine iaret eder. Ve tedavisi vardr. Yetikinlerde olduu gibi bebekte ailenin hastal muayene ettirmesi ile ortaya çkar ve uzun bir tedavi yolculuu balar. Tedavisi mümkündür. Takip gerektirir ve zor bir dönemdir. Bebeklerin vücudundaki organlar yetikinler kadar fonksiyonel ve etkili çalmazlar. Ancak doduktan iki yl gibi bir süre sonra bebein organlar da yetikinlerin organlar gibi çalmaya balar. Bu nedenle bebeklerde böbrekler yeterince gelimedii ve çok etkili çalmad için idrardaki maddelerin bir ksmn ememez. Böbrek tam etkili çalamadndan baz maddeler idrar yoluyla dar atlr. Bunun sonucu olarak da bebeklerde ta düürme ya da kum dökme gibi rahatszlklara rastlanr.

SAKN OLUN VE TETKKLERNZ HMAL ETMEYN

Dr. Pirim, ailelerden bebek ile ilgili böyle bir durum ile karlaldna tnzda panie kaplmamalarn isterken öyle konutu:

Geçmez diye düünmeyin. Sakin ve sabrl olun. Bebeinize uzman tarafndan söylenen tedavileri ve kontrolleri ihmal etmeyin. Ebeveynler bebekte kum dökme rahatszl görüldüü anda endieye ve panie kaplmasn. Bebekteki böbrekler zamanla geliecei ve olgunlamaya balayaca için bu durum geçicidir, korkulacak bir ey yoktur. Bebek büyüdükçe ve sürekli olarak su tüketmeye baladkça rahatszlk geçecektir. Sakin olun ve tetkiklerinizi ihmal etmeyin. Her ne kadar genelde böbreklerin gelimemi olmasndan kaynakl kum dökme sorunu görülse de bebein idrar ve kan testleri mutlaka yaplmal, incelenmelidir. Kan ve idrar testi sonucunda genelde ilaç tedavisine geçilir. Aileler içiniz rahat olsun. Geçici bir hastalk.

Ana Sayfaya Git