Uzmanından, kansere yol açan 7 beslenme hatası

DİYETİSYEN Aslıhan Altuntaş, kalıtsal kanserler dışında sonradan gelişen tüm kanser türlerinin sağlıksız beslenme ve obeziteyle yakından ilgili olduğunu belirterek, kansere yol açan 7 beslenme hatası hakkında bilgi verdi.

Haberler 03.04.2019 - 01:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kanser tedavilerinde yaanan gelimeler sayesinde yaam kaybn önleyen, baarl sonuçlar elde edilse de özellikle gelimekte olan ülkelerde kansere yakalanma oranlar her geçen yl artyor. Salksz beslenme ve obezitenin kanserle ilikisi olduunun altn çizen Beslenme ve Diyet Dyt. Aslhan Altunta, 1-7 Nisan Kanser Haftas dolaysyla önemli açklamalarda bulundu.

OBEZTE TEDAVYE VERLEN CEVABI ZAYIFLATIYOR

Yeterli ve dengeli beslenmenin kanser dahil pek çok hastalktan koruduunu anlatan Dyt. Aslhan Altunta, Mevsiminde taze meyve-sebze tüketmek, rafine un, basit eker ve karbonhidratlardan uzak durmak, hayvansal yalar snrlandrmak, yeterli su içmek, antioksidandan zengin beslenmek dengeli beslenmenin temelini oluturmaktadr. Kanser hücrelerinin artmasna sebep olan, vücutta kanseri tetikleyebilecek baz beslenme hatalar bulunmaktadr. Bunlarn banda fazla miktarda besin tüketimi gelmektedir. Bu durum zaman içerisinde obeziteye sebep olur ve obezitenin kanser çeitleriyle bire bir ilikisi olduu bilinmektedir. Özellikle özefagus, kolorektal, endometrium, böbrek, meme, pankreas, karacier, safrakesesi ve hematolojik kanserlerin hepsinde obezitenin güçlü etkisi olduu kantlanmtr. Olmas gerekenin üzerinde bir kiloya sahip olmann ve fazla miktarda besin tüketiminin kansere bal ölüm riskini artrd da tedaviye verilen cevaplar zayflatt da bilinmektedir dedi.

ET, SÜT, PEYNRN çNDE GÖRÜNMEYEN YALARA DKKAT

Fazla miktarda ya tüketiminin kansere yol açabileceine dikkat çeken Dyt. Aslhan Altunta, görünmeyen yalar hakknda uyard. Dyt. Aslhan Altunta, Doymu yalar ad verilen margarin, tereya, kuyrukya gibi kat yalarn yannda etin, sütün, peynirin içindeki görünmeyen yalar da olmas gerekenin üzerinde tüketildiinde kanser riskini artrmaktadr. Et, balk, tavuk gibi hayvansal gdalar piirilirken fazladan ya eklenmeden, bu besinlerin kendi yanda piiriliyor olmas gerekmektedir. Besinlerin kzartlarak ya da kavrularak tüketiliyor olmas trans ya ad verilen kanser oluumuna neden olan yalarn artmasna sebep olmaktadr. Dolaysyla fast food, tarz besinler, kzartlm-kavrulmu besinler fazla ya tüketimine sebep olduundan kanser oluumuna zemin hazrlamaktadr diye konutu.

HAFTADA 3 ÖÜNDEN FAZLA KIRMIZI ET TÜKETMEYN

Posadan fakir beslenmenin lif eksiklii kaynakl kaln barsak kanser riskini artrdn ifade eden Dyt. Altunta, Liften fakir beslenip, et tüketimini artrmak kanser oluumunu yüksek oranda tetiklemektedir. Posay artrmak için daha tahll besinlerin kullanlmas, tam tahll ekmeklerin tüketilmesi, kuru baklagillere haftada en az 2 öün yer verilmesi, tüketilen proteinin yani etin yanna muhakkak salata ya da sebze eklenmesi, probiyotik destekler alnmas tercih edilebilir. Krmz ette doymu yan dnda nitrit ve nitrat bulunduu için ve bu maddeler de kanserojen olduu için krmz etin gereinden fazla tüketilmesi (örnein haftada 3 öünden fazla tüketilmesi) kanser riskini artrabilmektedir. Bunun yannda vücuttaki kolesterol ykm ürünleri de kanserojen özellik tamaktadr. Kolesterolden zengin beslenme; hayvansal gdalarn fazla tüketimi ile olmaktadr. Dolaysyla daha az yal etleri, peynirleri, sütleri tercih etmek kanserden korumaktadr. Bunun yannda salam, sosis gibi ilenmi etlerde nitrit, nitrat oranlar doal ete göre daha fazla olduu için kanser riskini oldukça artrr. Bu nedenle miktarlarn olabildiince azaltp ve mümkün olduu kadar doaln tercih etmek kanserden korunmak için gereklidir deerlendirmesinde bulundu.

ASTL çECEKLER VE ALKOL TÜKETMN SINIRLANDIRIN

Asitli içeceklerin içerisindeki eker oranlarnn yüksek olduunu belirten Dyt. Altunta, ekersiz olanlar tercih edilse bile kimyasallar, renklendiriciler ve yapay tatlandrclar kanser riskini artran maddeler arasnda yer almaktadr. Ayrca alkol tüketiminin fazla olmas kolon ve karacier kanserleri riskini artrmaktadr dedi.

ÜRÜNLERN ETKETLERN MUTLAKA OKUYUN

Beyaz un ve rafine beyaz ekerin kanser oluumunu hzlandrdn anlatan Altunta, u uyarlarda bulundu:

Beyaz un yerine tahll unlarn tercih ediliyor olmas elzemdir. Basit ekerin de olabildiince tüketilmemesi gerekmektedir. Basit ekerin içerisine paketli gdalardaki glikoz ve früktoz urubu gibi katk maddeleri de girmektedir ve bu maddelerin beslenmenin çok küçük miktarnda bulunmas ya da mümkünse hiç bulunmamas tavsiye edilmektedir. Bu nedenle paketli gdalar satn alrken etiketleri çok dikkatli okunmaldr. Vücudun ihtiyac olan doal früktoz zaten meyvelerden alnabilmektedir. Ancak paketli gdalardan alnan yapay glikoz ve früktoz urubu pankreas kanseri gibi kanserlerde etkindir.

SADECE SRKE LE TUZSUZ SALAMURA YAPABLRSNZ

Tuz tüketiminin fazla olmas da özellikle mide kanserleri açsndan riskli olduunu belirten Dyt. Aslhan Altunta, Salamura besinler, peynir-zeytindeki tuzlar, yemeklerdeki tuzlarn gereinden fazla tüketiliyor olmas kanser riskini artrmaktadr. Bunlarn kaya ya da deniz tuzu olmas da fark etmemektedir. Sebze meyvelerden alnan sodyum salk için yeterlidir. Fazladan alnan sodyum kanser riskini artrmaktadr. Bunun için özellikle salamura besinleri tüketirken ya sadece sirkeyle salamura yaplm besinler tüketilmeli ya da yemeden önce bir süre suda bekletilmelidir ifadelerini kulland.

SOYA, MISIR VE BUDAYDAN UZAK DURUN

Ayrca genetik yaps deitirilmi GDOlu besinlerden olabildiince uzak durmak gerektii konusunda uyaran Dyt. Altunta, Daha çok GDOya maruz kald bilinen soya, msr, buday gibi besinleri daha az tüketiyor olmak kanserden korunmak adna önemlidir dedi.

AIRI SICAK YYECEK VE çECEKLER DE KANSER TETKLYOR

Dyt. Altunta, düzenli olarak scak sv tüketirken dikkat edilmesi konusunda da uyararak, Besinleri sürekli ar scak tüketiyor olmak da özellikle yemek borusuna zarar vererek yemek borusu bölgesi kanser türlerinde etkilidir. Bu nedenle besinleri ar scak deil örnein yaklak 65 santigrat derece ve altnda tüketmek uygundur tavsiyesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git