Uzmandan ailelere ergenlik dönemi uyarısı

Psikolog Doğancan Dursun "Ergenlik dönemini yaşamadığını düşünen bir kuşak durumu algılayamıyor, çocuğunun ergenlik sürecini yönetemiyor" dedi.

Haberler 14.03.2022 - 00:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikolog Doancan Dursun, anne babalarn Bizim zamanmzda böyle eyler yoktu diyerek ergenlik dönemindeki çocuklarnn tutum ve davranlaryla baa çkamadklarn söyledi. Ergenlik dönemini yaamadn düünen bir kuan bu durumu alglayamadn belirten Dursun, Dolaysyla da ebeveynler çocuklarnn ergenlik sürecini yönetemiyor. Yönetebilmeleri için ergenlik konusunda eitilmeliler dedi.

ERGENLK DÖNEMNE LKN UYARI

Uzman Klinik Psikolog Doancan Dursun, ergenliin çocuk için birey olma yolunda frtnal bir süreç olduunu belirtti. Aileler içinse ergenlik kelimesinin korkutucu olduunu kaydeden Dursun, Ülkemizde birey olmak yeni yeni kabullenilen bir süreç olduundan zorlanmalara armamak gerek. Ergenlik için ataerkil, baskc ailelerde yok saylan, arszlk olarak nitelendirilen sadece erkeklere özgü delikanllk, kan deli olma durumlar gerçei yanstmyor. Efendilik, toplumun her dediini yapan, gk demeyen çocuklar olsun üzerine baskc bir sistem, ergenlii birey olmay yok sayyordu. Sonuç olarak sorgulamayan, giriimci olmayan, hakkn savunamayan, boyun emi kiilerden oluan bir toplum olutu. Günümüz aileleri ise durumdan ikayetçi olup aksi yönde bir tutum sergilediler ama bu da aileleri terapiye kadar götüren sonuçlara yol açt diye konutu.

NE DERSEK TERSN YAPIYOR

Terapiye gelen anne babalarn Hocam ne desek tersini yapyor, lafmz dinlemiyor. Varsa yoksa kendi bildii. Beenmez oldu bizi. Odasndan çkmyor, çknca sürekli kavga çkyor. Hata yapyor, kzmyoruz. Tersliyor bizi, alttan alyoruz. Braktk, Ne yapsn istiyorsa dedik ama yok sabredemiyoruz. Kzp bardk, o da ie yaramyor. Sürekli mutsuz. Bizim zamanmzda yoktu bunlar. Ne istiyor bu çocuk? diye yaknmalarda bulunduklarn belirten Dursun, sözlerini öyle sürdürdü:

Cevap oldukça basit; çocuk birey olmak istiyor ama o da bilmiyor bunu. Tüm bu kar gelmeler kendini tanyabilme giriimleri. Ergenlik dönemini yaamadn düünen bir kuan böyle bir durumu alglayamadn düünüyorum. Yaamad, görmedii, bilmedii bir süreci nasl yönetecekler? Ben bu konuda ailelerin eitilmesi gerektiini düünüyorum. çünkü tutumlar hl ayn ya hep ya hiç yaklamlar, ar baskc ya da hiç kural olmayan ebeveynler. Aileler ilk olarak ergenliin çocuklar için elenceli, oyunlu, çocukluun bittii, hayatlarnda tamas zor olan birçok sorumluluun karlarna çkmaya balad evre olduunu görmeliler. Bu evrede çocuklarnn davranlarnda neyin normal olduunu, neyin olmadn bilmeleri gerekiyor. Fiziksel deiimler konusunda çocuklaryla konumaya balayarak, bu dönemde yanlarnda olduklarn belirterek ie balamalar önemlidir.

BEDEN ERGENLKTE AMA BEYN çOCUK

Dursun, bedenin ergen, beynin çocuk olduu bu süreçte duygusal dalgalanmalar, ani çklar yaanacan, duygularn snanp snrlar konusunda çatlacan, gerilimin artp mutlaka sorun çkacan söyledi. Yönetmeyi bilen ailelerde bu durumun daha ksa sürede geçeceini belirten Dursun, u önerilerde bulundu:

Yönetmek için açk iletiim kurulmas önemlidir. Snrlar ve beklentileri çok net ifade ederek ortak bir uzlama salanmal, sorun görülen ksmlarla ilgili kayglar açkça ifade edilmelidir. Anne baba ve çocuk arasnda kontrat yapar gibi maddeler yazp imzalayabildiimiz ve uyulmaynca ne gibi yaptrmlarn olduunu bile ifade eden yazl belgeler çok ilevsel olabiliyor ama bu kontrat iki taraf da kapsamal ve iki tarafn da onayyla olmaldr. Bu yapldktan sonra tekrar tekrar revize için görümeler talep edilebilir, müzakere süreci gibi. çocuunuzu anlamak için dinleyin. Öüt vermek, nasihat edebilmek için deil. Neden tekrar bu güncellemeye ihtiyaç duyuyor? sorusuna yant arayn. Bu dönemde sevilmeye, dinlenilmeye ihtiyaçlar var. Bu sebepten koulsuz sevdiinizi ifade ederek kendi konumanzdan daha çok onlar dinleyin. Genelde bu danstan ergenler vazgeçer gibi düünsek de ailelerin genelde bu dans sonlandrp kendi dorularn öretmek için direttikleri ve sonunda iki tarafn da kaybettiini görüyoruz.

Ana Sayfaya Git