Uzmandan çocuklarda uyku düzeni için öneriler

NÖROLOJİ uzmanı Doç. Dr. Sevda İsmailoğulları, okul çağındaki çocukların yeterli ve kaliteli uyumalarının son derece önem taşıdığını, uykusuzluğun okuldaki başarıyı olumsuz etkilediğini söyledi.

Haberler 11.10.2017 - 08:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Nöroloji Uzman Doç. Dr. Sevda smailoullar, çocuklarn uyku düzenlerinin ihtiyaç duyduklar uyku süresine göre organize edilmesi gerektiini söyledi. smailoullar Amerikan Uyku Tbb Akademisinin yalara göre uyku sürelerini belirlediini, buna göre 3-5 yandakiler için gündüz uykular dahil 10-13, 6-12 yandaki çocuklar için 9-12 saat olarak önerildiini hatrlatt. çocuk ve gençlerin zihinsel ve fiziksel sal için uykunun vazgeçilmez bir ihtiyaç olduunu vurgulayan Doç.Dr. Sevda smailoullar, Uyku düzenin salanamamas durumunda, dikkatsizlik, konsantrasyon ve duygulanm bozukluklar, hiperaktivite ve yorgunluk gibi sorunlarla karlalabiliniyor dedi. smailoullar bu konuda ailelere yol gösterecek önerilerini öyle sralad:

UYKU DÜZEN

* Deiim için zaman verin: Yeni uyku alkanlklarna aniden deil, yava yava geçin. çocuunuzun okul balangç saatine uygun olacak ekilde, yatma ve kalkma saatlerini erkene çekmeye çaln. Bu düzeni hafta sonu da devam ettirmeye özen gösterin.

* Düzenli bir uyku program oluturun: çocuunuzun her gün ayn saatte yatmasn ve ayn saatte uyanmasn salayn.

* Günlük uyku rutinini koruyun: Dinlendirici bir uyku için sakin, rahatlatc bir yatma zaman program oluturun. Uyku öncesinde 2-3 aktivite içerecek ekilde 20-30 dakika süren standart bir program uygulayn (Örnein; banyo, di frçalama, 2 masal, ark, dua,...). Bunun içine çocuunuzun houna gidecek eyler de koymaya çaln.

* Rutini uygularken çocua sizin sunduunuz seçeneklerden birini seçtirerek kontrol hakk sunun ve sorular sormak yerine komutlar verin.

* Uyku zaman program balamadan önce sözel ipuçlar verin ve hatrlatmalar yapn. Aktiviteleri uygularken çocuunuza pozitif yaklan, fakat buna ramen uyumak istemiyorsa rutini hemen sonlandrlp yatmasn salayn.

STKRARLI OLUN

* Yataa gitmeden 30 dakika önce, sert ve hareketli oyunlar sonlandrmasn salayn.

* stikrarl olun: çocuun uyku saatini kendisinin belirlemesi, televizyon önünde uyumasna izin verilmesi, bir gün beraber uyumalarna izin verilmemesi ertesi gün izin verilmesi gibi davranlar çocuun uyku düzenini bozacaktr. Bu nedenle kararlarnzda istikrarl ve önceden tahmin edilebilir olun.

* ekerli gdalar vermeyin: Yatma saatinden önce ekerli gdalar ve attrmalklar tüketmesine engel olun.

* Elektronik cihazlar kapatn. Televizyon izleme, internette dolama, bilgisayar oyunlar gibi aktiviteler uyku sorunlarna neden olabiliyor. Bu nedenle yatmadan en az 1 saat önce tüm elektronik cihazlar kapatn. yi bir uyku ortam yaratn: çocuklarn yatak odasnn uyku için rahat, sessiz ve uygun sda olmasn salayn.

Ana Sayfaya Git