Uzmanı uyardı: Bahar nezlesi astıma neden olabilir

Baharın gelişi, saman nezlesi olarak bilinen alerjik riniti tetikliyor. Dünyada en sık rastlanan alerjik hastalıklardan birinin bahar nezlesi olduğunu söyleyen ve kontrol edilmediğinde astıma neden olabildiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Fuat Bulut, Bahar nezlesi alerjenlere bağlı mevsimsel gelişen kronik inflamasyon olup çocuklardaki en sık görülen 5’inci kronik hastalıktır" dedi.

Haberler 16.05.2022 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR(SÖZ)-Baharn gelii, saman nezlesi olarak bilinen alerjik riniti tetikliyor. Dünyada en sk rastlanan alerjik hastalklardan birinin bahar nezlesi olduunu söyleyen ve kontrol edilmediinde astma neden olabildiini belirten Dr. Ör. Üyesi Fuat Bulut, Bahar nezlesi alerjenlere bal mevsimsel gelien kronik inflamasyon olup çocuklardaki en sk görülen 5inci kronik hastalktr. Daha çok polen alerjisinin neden olduu mevsimsel alerjik rinitte ikayetler ilkbahar ve sonbahar aylarnda ortaya çkmaktadr. Bahar nezlesi, kontrol edilemediinde astma neden olabiliyor dedi.

Alerjik rinit geliimi için risk faktörlerini aktaran Dr.Ör.Üyesi Fuat Bulut, Ailede alerji ve/veya astm öyküsü, anne sütü almam olmak, pozitif alerjik deri testinin olmas, hayvan ve toz akarlar gibi kapal mekan alerjenlerine maruz kalma, sigara içimi, emzirme döneminde belirgin kilo kayb, belirgin hayvansal ya tüketimi, sanayilemenin artmas açklamasnda bulundu.

LK BELRT çOCUKLUKTA GÖRÜLÜYOR

Mevsimsel alerjik rinitte ilk belirtiler genellikle çocukluk ve genç erikin çada ortaya çkar diyen Fuat Bulut sözlerine öyle devam etti:

Alerjenler burun yoluyla girdikten sonra 15-30 dakika sonra alerjik reaksiyon balar. Daha sonra bunlara yönelik baz kimyasal maddeleri vücut salglar. Sonrasnda ise burun mukozasnda ime, iltihap, ar mukus üretimi ve burun tkankl ortaya çkar.

BU BELRTLERE DKKAT EDN

Dr. Ör. Üyesi Fuat Bulut mevsimsel alerjik rinit ortaya çktnda görülen belirtiler hakknda ise unlar söyledi:

Burun ve boazda kant ve yanma, burun kanamas (çocuklarda sk), burun aknts, sk haprk, gözlerde sulanma, burun tkankl, kulak tkankl, ba ars, halsizlik, göz altlarnda ilik, öksürüktür.

ALERJEN ETKENN BULUNDUU ORTAMDAN UZAK DURUN, GEREKRSE MASKE TAKIN

Bahar alerjisinden korunmann püf noktalarn aktaran Dr. Ör. Üyesi Fuat Bulut, Tedavide amaç etkenin bulunduu ortamlardan uzak durulmaldr. Bununla birlikte kullanlan tedavi tolere edilebilen ve ciddi yan etkisi olmayan bir tedavi olmaldr. Alerjen etkenin bulunduu ortamlardan uzak durulmal, ancak böyle bir ortamda bulunmak gerekiyorsa maske taklmaldr. Polenlerin olduu mevsimlerde pencereler kapal tutulmaldr. Odann hava temizlii ve nemi önemlidir. Klimann filtresi düzenli olarak temizlenmelidir. Sigaradan uzak durulmaldr diye konutu.

Ana Sayfaya Git