Uzmanı uyardı: Kronik hastalıklar depresyon döneminde ortaya çıkabiliyor

Depresyon tanısı ve tedavisi hakkında açıklamalarda bulunan Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. Halime Dal Uysal, Depresyon döneminde bedensel sorunlar da artar. Düzenli giden tansiyon kontrol edilemez olur, kan şekeri iniş ve çıkışlar gösterir. Çoğu zaman kronik hastalıkların ilk çıkışı depresyon dönemlerindedir” dedi.

Haberler 12.03.2022 - 00:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Depresyonu mutsuzluk hastal olarak tanmlayan Psikiyatri Uzman Uzm. Dr. Halime Dal Uysal, depresyon tans, tedavisi ve depresyon hakknda yanl bilinenler hakknda bilgi verdi.

DEPRESYON KALP KRZYLE LKL

Depresyonu olan kiinin kendine güveninin azaldn belirten Uysal, Unutkanlk, dalgnlk, basit kararlar vermekte zorlanma olur. Hastalar güçlerinin, kuvvetlerinin eskisi gibi olmadn, kendilerini cansz, enerjisiz hissettiklerini söylerler. Uyku sorunlar uykuya dalamama, gece uyanma, sabah erken uyanma, sabahlar dinlenmemi uyanma ya da fazla uyuma biçimindedir. tah genellikle azalr, kilo verilir bazen de sknt ile fazla yeme görülebilir. Ölüm düünceleri, ölen yaknlarn daha fazla düünme, hastalkla ilgili endieler, ölüm korkusu olabilir. Depresyon döneminde bedensel sorunlar da artar. Düzenli giden tansiyon kontrol edilemez olur, kan ekeri ini ve çklar gösterir. çou zaman kronik hastalklarn ilk çk depresyon dönemlerindedir. Birçok aratrma kalp krizi geçiren kiilerde depresyon tabloya eklendiinde hastalarn kalple ilgili sorunlarnn arttn, ikinci bir kriz geçirme riskinin arttn göstermitir diye konutu.

TEDAV EDLMEM DEPRESYON, KLERN ALE HAYATINI VE LKLERN BOZABLR

Toplum basks nedeniyle uzman yardmnn ihmal edildiine dikkat çeken Dr. Halime Dal Uysal, Depresyon çok yaygn görülmekle birlikte, hastalarn hekime bavurmas gecikebilmektedir. Bazen kiilerin kendisi kabullenmekte zorlanmakta, bazen de toplum basks psikiyatriye bavurmay engelleyebilmektedir. Maalesef sosyal medya ve internet ortam psikiyatrik hastalklar konusunda bilgi kirlilii ile doludur. Hastalar depresif ikayetleri olduunda sklkla internetten konu ile ilgili aratrma yapmaktadr, fakat oradaki bilgilerin çou doru deildir. Bu ekilde hekim bavurular gecikmekte; hastalarn ikayetleri artmaktadr. Tedavi edilmemi depresyon kiilerin aile hayatn, i yaamn ve insan ilikilerini bozar. Bir süre sonra yetersizlik, deersizlik hisleri depresif ruh halini daha da arttrmaktadr ifadelerini kulland.

BAZI HASTALAR çN LAç TEDAVS VE TERAP MÜDAHALELER BERABER UYGULANABLYOR

Depresyon tedavi edilebilir bir bozukluktur diyen Uysal terapi ve tedavi yöntemlerine ilikin u açklamalarda bulundu:

Tedavisi temel olarak ilaçla ve terapi ile yaplmaktadr. Uygun olan hastalara balanan ilaçlar depresif ruh halinde oldukça etkilidir. Bu grup ilaçlar kesinlikle bamllk yapmamaktadr. Uzman bir hekim tarafndan düzenlenen bir tedavide hastann istemedii yan etkiler rahatlkla yönetilebilir. Tabi ki itah azalm bir hasta için itah açc bir ilaç seçilebilecei gibi, uyku sorunlar yaayan bir hasta için de ona uygun bir ilaç seçilebilir. stenmeyen yan etkiler psikiyatri uzman tarafndan dikkate alnarak her hastaya uygun en doru ilaç tercihi yaplmaldr. Depresyon tedavisinde kullanlan dier bir yöntemde bilimsel olarak etkinlii kantlanm terapi yöntemleridir. Her hastaya ilaç uygun olmad gibi, her hastaya da terapi uygun deildir. Doru hasta ve doru terapi yöntemi seçildiinde hastalar en az ilaçlar kadar fayda görmektedir. Fakat terapi ancak ehil bir kii tarafndan geni bir zaman diliminde yaplabilir. Terapi yapmak belli bir eitim ve deneyim gerektirmektedir. Ayrca baz hastalar için ilaç tedavisi ve terapi müdahaleleri beraber de uygulanabilir.

Ana Sayfaya Git