Uzmanı uyardı; sahuru atlamayın

Ramazan ayında oruç tutacaklara uyarılarda bulunan Uzman Diyetisyen Melek Elmas, sahurun atlanmaması gerektiğine dikkat çekti. Elmas, “İftarınızı ikiye bölün, bir anda oturup her şeyi yemeyin. Sahuru atlamayın ve sahurda kahvaltı tüketin. Çok yağlı, tuzlu yiyeceklerden uzak durun. Bol bol su tüketin” dedi.

Haberler 12.04.2021 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzman Diyetisyen Melek Elmas, Ramazanda oruç tutacaklara önemli uyarlarda bulundu. Ramazan aynda yaplan en büyük yanln sahuru atlamak olduunu kaydeden Elmas, Ramazan da bitkinlik yaamamzn nedeni uzun açlk saatleri. Bu dönemde kiinin metabolizmas yavalad için kii bitkinlik yayor. Sahur, iftar olarak bizim öünlerimizi düzenli bir ekilde yapmamz beslenmemize dikkat etmemiz gerekiyor ifadelerini kulland.

RAMAZANDA BU BESNLERDEN UZAK DURUN

Sahur ve iftar olarak düzenli bir ekilde iki öün beslenme yapldnda kiinin açlk hissetmeyeceini belirten Elmas, Kzartmalar, hamur ii gibi mayal besinler, ar eker ya da ya içeren besinler, erbetli tatllar, çok tuzlu ya da baharatl yemekler, arküteri ürünlerinden kesinlikle uzak durulmal. Su tüketimi gerçekten de çok önemli. ftardan sahura kadar olan ksmda 2 litre su içilmesini öneriyorum. Susuz kalmamak büyük önem arz ediyor diye konutu.

EN BÜYÜK YANLI SAHURA KALKMAMAK

Ramazanda beslenme konusunda yaplan en büyük yanl açklayan Elmas, sözlerini öyle sürdürdü:

Baz insanlar uykusu bölünmesin diye sahura kalkmyor. Sahur önemli çünkü iftar zaten akam ezanyla birlikte açyoruz. Akam ezanndan sonra sahura kadar bir ey yemezsek açlk süremiz daha da uzuyor. Daha çok kilo almaya balyoruz. çünkü iftar zamannda kii tka basa yemeye balyor. Yanl olan durumlardan bir tanesi de bu.

SAHURDA KAHVALTILIK TÜKETN

Sahurda akamdan kalan yemeklerin yenmemesi gerektiini belirten Elmas, Sahuru kahvalt biçiminde yapacaz. ki dilime yakn tuzsuz peynir yenebilir. Normal kiloda ve salktaki kadnlar bir, erkekler iki adet halanm yumurta tüketebilirler. Tok tutmada dier önemli olan süt ürünleri ya 4 yemek ka yourt ya da 1 su barda süt. Bunun yannda bir adet meyve tüketilebilir. Sahurda tokluk süremizi uzatmak için ekmek olarak da esmer ekmek, tam buday, kepekli ya da çavdar ekmek tüketmeyi öneriyoruz. Susuzluk çekildii için zeytini çok fazla sahurda önermiyorum dedi.

FTARINIZI KYE BÖLÜN, BR ANDA OTURUP HER EY YEMEYN

Elmas, u açklamalarda bulundu:

ftara balarken de 2 aamal bir ekilde balayacaz. Birinci iftar ikinci iftar eklinde beslenmeliyiz. ftarda önce suyumuzu içiyoruz. Sonra çorbayla balyoruz. çorbamz ne çok scak ne çok scak olmal. çorbamz 5-6 dakikaya yayarak içeceiz. Orucumuzu açtktan sonra bir 5 dakika bekleme süresi tanmalyz kendimize. Mide uzun bir açlk dönemi geçirdi ve hazmszlk, gaz sorunlar ve ikinlik yaamamak için yava yava tüketmek gerekiyor. Ana yemeimizi tükettikten sonra bir ya da iki ara öün beraberinde gelecek. Bunu bir meyve bir yourt eklimde yapmamz gerekiyor. Günde bir bardak maden suyunu öneriyoruz.

RAMAZAN AYINDA DA KLO VERMEK MÜMKÜN

Ramazan aynda kilo vermek isteyenlerin de olduunu ifade eden Elmas, Ramazan sürecinde metabolizma yavalad için mevcut kilomuzu korumak istiyoruz. Fakat kilo veremez miyiz, tabi ki verebiliriz. çok yal hamur ileri gibi besinlerden kaçnarak iftarda pirinç makarna deil de bulgur pilav tüketerek dikkat edersek olabilir. Kii eer obez ise ve rahatszsa kilolarndan bir aylk bir süreçte 2 kilo kadar vermeyi doru buluyoruz. Ramazandan sonra toksit atc ya da detoks programlar uygulayp ramazan aynn vermi olduu yorgunluk ve bitkinlii de atm oluyoruz. C vitamini takviyesi de alabilirler bu süreçte ifadelerini kulland.

Elmas, Küçükçekmece Belediyesi, Kadn ve Aile Hizmetleri Müdürlüünde görevli uzman diyetisyenlerin, Kadn Eitlik Merkezinde vatandalara haftann 5 günü ücretsiz hizmet verdiini de belirtti.

Elmas, 3, 4 aydr gerçekten çok büyük bir talep var. çok youn bir ekilde çalyoruz. Ocaktan beri bine yakn kii müracaat etti. Hafta içi 5 gün vatandalarmza ücretsiz hizmet veriyoruz. Kiiye özel bir diyet program yapmak gerekiyor. Tabi ki kilo vermek için gelenler gibi kilo almak için gelenler de oluyor. Onlara özel diyet programlar hazrlayp takibini salyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git