Uzmanından antibiyotik kullanımına yönelik uyarılar

Prof. Dr. Nihal Pişkin, antibiyotiklerin esas olarak bakterilere karşı etkili olduğunu belirterek, "Özellikle enfeksiyon hastalıklarında en sık etken olarak karşılaşılan virüslere hiçbir etkisi yoktur." dedi.

Haberler 19.11.2020 - 11:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Pikin, gazetecilere, enfeksiyon hastalklarna bakteri, virüs, parazit ve mantar gibi farkl mikroorganizmalarn neden olduunu ve sk rastlanan rahatszlklarn banda geldiini söyledi.

Bu hastalklarn tedavisinde mikroplarn üremesini durduran ya da onlar öldüren antimikrobiyal ajanlar kullanldn dile getiren Pikin, Bunlar içerisinde antibiyotikler en sk kullanlanlardr ancak antibiyotikler esas olarak bakterilere kar etkilidir. Özellikle enfeksiyon hastalklarnda en sk etken olarak karlalan virüslere hiçbir etkisi yoktur. Bu bilinen gerçee ramen nezle, grip gibi antibiyotik tedavisine hiç gerek olmayan hastalklarda bile antibiyotikler ülkemizde yaygn olarak kullanlmaktadr. ifadelerini kulland.

Pikin, bu ilaçlarn yaygn ve yanl kullanmnn antibiyotik direncine, yani bakterilerin antibiyotik varlnda çoalabilmeleri ve canllklarn sürdürebilmeleri durumuna neden olduuna dikkati çekerek, öyle devam etti:

Antibiyotik kullanm

Uzun süredir dirençli bakterilere etkili olabilecek yeni antibiyotikler de gelitirilememi ve dirençli bakterilerin neden olduu enfeksiyonlar ciddi bir sorun haline gelmitir. Antibiyotiklerin gereksiz kullanm dnda yanl kullanmyla ilgili bir dier sorun da kullanlmas gerektii durumlarda ilacn uygun doz, ekil ve sürede kullanlmamasdr. çou hasta ilac önerilen dozda kullanmamakta veya daha da sk olarak kendisini iyi hissettii zaman tedavisini hekimin belirttii süreden önce sonlandrmaktadr ki bu tip uygunsuz kullanmlar da antibiyotik direncine katk salamaktadr.

Türkiyede antibiyotiklerin en çok kullanlan ilaçlar içerisinde ilk srada yer aldn vurgulayan Pikin, gereksiz antibiyotik kullanmndan ve uygulamadaki yanllardan kaçnmak yoluyla direnç gelimesinin önüne geçmenin mümkün olduunu aktard.

Pikin, bu konuda herkese sorumluluk dütüünü hatrlatarak, unlar kaydetti:

Bir hekim tarafndan reçete edilmedikçe, kendi kendine ya da yaknlarmzn önerisiyle antibiyotik kullanlmamaldr. Bir hekim tarafndan önerildiinde de antibiyotikler mutlaka önerilen doz, ekil ve sürede kullanlmaldr. Antibiyotiklerin nezle, souk algnl, grip ve güncel sorunumuz olan Kovid-19 hastal gibi virüslerin neden olduu hastalklarda etkili olmad unutulmamaldr. Antibiyotiklerin ar kesici ve ate düürücü etkilerinin olmad da dikkate alnmaldr.

Ana Sayfaya Git