Uzmanından bahar yorgunluğundan kurtulma tavsiyeleri

İlkbahar ile birlikte başlayan sıcaklık ve basınç değişimlerinin insan vücudu üzerinde problemler meydana getirdiğine dikkat çeken Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Cem Nevşioğlu, doğru beslenmeyle bahar yorgunluğundan kurtulmanın mümkün olduğunu söyledi. Nevşioğlu, bahar yorgunluğunun etkilerini hafifletmek içöin tavsiyelerde bulundu.

Haberler 13.03.2021 - 00:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

lkbahar ile birlikte balayan scaklk ve basnç deiimlerinin insan vücudu üzerinde halsizlik, sürekli uyku hali ve uyuma istei, eklem arlar, sindirim sistemi, problemleri, depresif ruh hali gibi belirtiler ortaya çkarabileceini ve bunlara da genel olarak bahar yorgunluu denildiini belirten Beslenme ve Diyetetik Uzman, Uzm. Dyt. Cem Nevioullar, bahar yorgunluunun basit birkaç yöntem ile azaltlabileceini söyledi. Metabolizma yaps ve hormonlar nedeniyle daha çok kadnlarda etkin olan bahar yorgunluu ikayetlerinin yaam tarznda yaplabilecek basit yöntemlerle azaltlabileceini vurgulayan Nevioullar, Bahar yorgunluunun etkilerini hafifletmenin en temel yolu vücudun bu dönmede artan su ihtiyacn mutlaka karlamak, doru ve dengeli beslenmek, düzenli ve kaliteli bir uyku uyumak ve mutlaka gün içinde açk havada ksa yürüyüler yapmak diye konutu.

BAIIKLII GÜçLENDRMEK ÖNEML

Sadece bahar yorgunluu deil, mevsimsel hastalklara karda vücudun en kuvvetli savunma sisteminin bakl güçlendirmek olduunu da dile getiren Uzm. Dyt. Cem Nevioullar, Bakl direkt güçlendiren belli bir mucize besin ya da yöntem yoktur. Baklk birçok noktadan etkilenen karmak bir yapdr. Günde en az iki buçuk, litre su tüketmek, B vitamini ve antioksidan yönünden zengin sebze ve meyvelerle temel öünleri atlamadan beslenmek, düzenli ve kaliteli uyku ve her gün yaplacak basit egzersizlerle baklk güçlendirilmelidir. Tek yönlü beslenme modeli, kiiye uygun olmayan sert ve amaçsz diyetler, kulaktan dolma bilgilerle alnan vitamin takviyeleri bakl güçlendirmekten çok metabolizmaya zarar veren sonuçlara sebep olabilir ifadelerini kulland.

BAIIKLII GÜçLENDRECEK PUçLARI

Bakl güçlendirmek için yaplabilecekler hakknda da bilgi veren Uzm. Dyt. Cem Nevioullar, Baklk sisteminin güçlü olmas tüketilen öünlerin, alnan karbonhidrat, ya, protein, vitamin, ve minerallerin dengeli olmasna baldr dedi.

Bakl güçlendirecek ipuçlarn paylaan Nevioullar, Yeterli miktarda B, C vitamini, potasyum ve magnezyum alabilmek için bunlar içeren besinleri tüketilmeli, mutlaka mevsime uygun taze sebze ve meyve ile öün hazrlanmal, lifli gda tüketimi ihmal edilmemeli, ödemin vücuttan atlmasna yardmc olmak için günde en az iki litre su tüketilmeli diye konutu.

KAHVALTI MUTLAKA YAPILMALI

Günlük beslenme düzeninde kahvaltnn mutlaka yaplmas gerektiini vurgulayan Nevioullar, Ana öünler ihmal edilmemeli, yaplabiliyorsa iki ara öün de salkl attrmalklarla desteklenmeli, mümkünse ölen ve akam yemeklerinde mutlaka salata tüketilmeli dedi.

HIZLI VE OK DYETLERDEN UZAK DURUN

Açk havada en az 10 dakikalk yürüyülerin yaplmas gerektiini ifade eden Nevioullar, Gereinden fazla tuz vücutta su birikmesini arttrarak yorgunlua neden olaca için tuz tüketimi azaltlmal, hzl ve ok diyetlerden uzak durulmal, uyku düzenine en az beslenme kadar dikkat edilmeli, kahve, çay, kola, kakao ve benzerleri gibi kafeinli içecekler azaltlmal, kafeinli içecekler yerine, metabolizmay rahatlatc ve baklk sistemini güçlendirici bitki çaylar tercih edilmeli ifadelerini kulland.

Rafine edilmemi tam tahl ürünleri, kepekli pirinç, bulgur, tam buday ekmei, kurubaklagiller gibi lifli besinlerin tercih edilmesi gerektiini söyleyen Nevioullar, sözlerine öyle devam etti:

Tokluk hissi salamak için mümkünse ayaküstü attrma, televizyon seyrederken, telefonda konuurken, bir yerden bir yere giderken takside veya arabada yemek yenememeli. Sofrada oturarak, küçük lokmalar halinde, yava yava çineyerek yemekler tüketilmeli.

Ana Sayfaya Git