Uzmanından çocuklara grip aşısı önerisi

Geçen yıla oranla bu yıl daha çok görülen soğuk algınlığı için uyarılarda bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Selami Süleymanoğlu, “1 yıl içinde çocuklar ortalama 6 ila 10 defa hasta olurlar. Bu hastalıkların bir tanesi influenza virüs denilen grip virüsü tarafından oluşturulur. Grip virüsü astıma, bronşiolite, orta kulak iltihabına, neden olan sorunlu bir hastalıktır.. 6 ayın üzerindeki bütün çocuklara grip aşısı yaptırılmalı” dedi.

Haberler 13.10.2021 - 09:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ylmaz BEKLEYEN

DYARBAKIR- Koronavirüs salgn geçen yl grip vakalarn ciddi oranda azaltmt. Bu yl ise vakalarda yine art görülmeye baland. Okullarn açlmasyla çocuklarn daha fazla temas içinde olmasnn da grip vakalarndaki art tetiklediini söyleyen çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Prof. Dr. Selami Süleymanolu, Ülkemizde austos ayndan beri souk algnlklarnda, Covid-19 d viral enfeksiyonlarda ciddi bir art oldu. Epey zamandr alk olmadmz ekilde, son iki ayda birden fazla, hatta 3-4 defa hasta olan çocuklarmz oldu. Bunlarn çocunda etken souk algnl yapan virüslerden herhangi bir tanesiydi. Biz haftadan haftaya virüsün deikenliini, çok rahat gözlemleyebildik çünkü polikliniimiz bu tür hastalarla doldurulmu ekildeydi ifadelerini kulland.

KORONAVRÜS BULGULARIN çOUNU TAKLT EDYOR

Uzun süreden beri bir araya gelmeyen çocuklarn, bir araya geldikten sonra mikroplar paylatn, bunun da viral enfeksiyonlar tetiklediini söyleyen Prof. Dr. Süleymanolu, koronavirüsün dier enfeksiyonlar taklit edici bulgular olduunu belirtti.

Prof. Dr. Süleymanolu, Virüsün tipine göre belirtiler deiiyor. Sadece atele balayanlar var, ate, kusma ve ishalle gidenler var. Ate, burun, aknts, öksürükle seyredenler var. Bu salgn yapan virüsün tipine göre bulgularn deimesinden kaynaklanan bir olay. Bu belirtileri koronavirüsten ayrt etmemiz çok da mümkün olmuyor çünkü koronavirüs bu bulgularn çounu taklit edebiliyor. Ayrt etmek için laboratuar desteine ihtiyaç duyduumuz hastalarmz çounlukta diye konutu.

GRPTEN KORUNMAK MÜMKÜN

Gribin de dünyada büyük salgnlar yapabilen bir hastalk olduunu hatrlatan Prof. Dr. Süleymanolu, Grip dier viral enfeksiyonlarndan farkl olarak hem korunulmas mümkün olan bir hastalk hem de tedavisinde vereceimiz bir ilacmzn bulunduu bir hastalk. Grip, klinik seyri ve ortaya çkartt sorunlar itibariyle dier souk algnlklarndan, viral enfeksiyonlardan biraz daha farkl. O yüzden daha fazla korunmay hak ediyor. Tedavisinde, yönetilmesinde daha fazla bizim desteimize ihtiyaç duyuyor dedi.

Doal yollarla yaplan tedavinin birincil tedaviyi geciktirdii için önerilmemesi gerektiini belirten Prof. Dr. Süleymanolu, Dier viral enfeksiyonlarda olduu gibi destek tedavisi, yeterince sv almak, hastaln bulamasn engelleyecek koruyucu tedbirleri almak, hastalk olunca da hekime müracaat etmek gereklidir ifadelerini kulland.

GRP AISI MUTLAKA YAPTIRILMALI

Grip asnn mutlaka yaptrlmasn öneren Prof. Dr. Süleymanolu, sözlerini öyle sürdürdü:

Grip, korunmay hak eden bir hastalktr ve as da vardr. Bu yüzden mutlaka ann yaptrlmasn öneriyoruz. Bu konuda baz eylere dikkat etmek lazm. Bu hastaln olduunu ve çok hzl yayldn biliyoruz. Kaçnlmaz bir ekilde de neredeyse toplumun çounu hasta ediyor. çok uzun yllardr kullandmz güvenilir ve etkin alar var. Bu hastalk eer korunulmaz, a yaplmazsa çok sorunlu seyrediyor. Koronavirüs kadar olmasa da çok ciddi sonuçlara yol açabiliyor. 6 ayn üzerindeki bütün çocuklara a öneriliyor. Bilinçli aileler a talepleri yapyorlar. Hekim olarak bana gelen bütün çocuklara grip alarn yaptrmay önermeyi bir görev olarak kabul ediyorum.

BRçOK HASTALII NEDEN OLABLR

Prof. Dr. Selami Süleymanolu, çocuklarn 1 yl içinde 6 ila 10 defa hasta olduklarn dile getirerek, 1 yl içinde çocuklar ortalama 6 ila 10 defa hasta olurlar. Bu hastalklarn bir tanesi influenza virüs denilen grip virüsü tarafndan oluturulur. Geri kalan ksm ise souk algnl diye tanmlanr. Grip virüsü astma, bronialite, orta kulak iltihabna, ateli hastalklara neden olabilir dedi.

Ana Sayfaya Git