Uzmanından "dezenfektan" uyarısı

Prof. Dr. Başar Cander, el dezenfektanı olarak genellikle etanol, propanol veya izopropanolun yüzde 60-70 sulandırılmış dilüsyonlarının (seyreltme) kullanıldığını belirterek, "Bunlar yerine örneğin metil alkol kullanılırsa yine hem etkisiz kalır hem zehirlenmeye yol açabilir. İçeriği farklı olan ürünler vücuda özellikle inhalasyon yoluyla zarar verebilir. Bu da zehirlenmelere yol açabilir." dedi.

Haberler 16.03.2020 - 10:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Baar Cander, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelede kiisel hijyen kurallarna uyumun önemine dikkati çekerken, el dezenfektan gibi özellikle su ve sabun bulunamayacak anlarda kullanlmas tavsiye edilen ürünlerin onayl ve bilinen ürünler arasndan seçilmesi gerektiini söyledi.

Bu süreçte koruyucu tedbirlerin, tedavinin önüne geçtiini dile getiren Cander, u tavsiyelerde bulundu:

Koruyucu tedbirlerin banda temastan kaçnmak var. Bir metrelik mesafeyi korumak önemli. Bunun dnda çok sk el ykanmal. çünkü eller, en çok temas salayan organ konumunda. El ykama da kurallara uygun yaplmal. Ellerin 20 saniye boyunca sabunla ykanmasn öneriyoruz. Tabii ovarak sabunun yüzeylere, aralara ulamasn salayarak bu ilemler yaplmal.

- Merdiven alt üretimlere dikkat

El ykamann mümkün olmad durumlarda dezenfektanlarn da kullanlabileceini aktaran Cander, dezenfektan seçiminde göz önünde bulundurulmas gerekenleri öyle sralad:

El dezenfektanlarnn onayl ve bilinen ürünler olmas art. Ayrca temas edilen yüzeyler için kullanlan dezenfektanlar mevcut. Dezenfektan maddelerin mutlaka etkin olmas gerekir. u anda rutin kullandmz malzemeler el ve yüzey dezenfeksiyonu için uygun. Bunun dnda yaplan dezenfektan maddelerin doru hazrlansa bile etkin olup olmad belirsiz olabilir. Yani sonuçlar daha önce test edilmemi bir ürün hazrlannca onun yeterli olup olmad bilemezsiniz.

Prof. Dr. Cander, eller veya yüzeylerde bu ürünler kullanlnrken dikkat edilmesi gereken hususlar olduunu aktararak, konumasn öyle tamamlad:

El dezenfektan olarak genellikle etanol, propanol veya izopropanolun yüzde 60-70 sulandrlm dilüsyonlar (seyreltme) kullanlr. Bunlar yerine örnein metil alkol kullanlrsa yine hem etkisiz kalr hem zehirlenmeye yol açabilir. çerii farkl olan ürünler vücuda özellikle inhalasyon yoluyla zarar verebilir. Bu da zehirlenmelere yol açabilir. Bu durum da özellikle evde dezenfektan maddelerin asitle kartrlmasyla temizlik yapldnda sk gördüümüz zehirlenme, solunum sknts, nefes darl, öksürük gibi problemlere yol açyor. Tüm bunlarn yannda bir de etkisiz olabilir. Hatta mikrobun üremesine sebep olabilir, bu yüzden bu konularda dikkatli olunmaldr. Etkinlii bilinen ürünler tercih edilmelidir. Eller ykanrken sabun kullanlmas genellikle yeterlidir. çounlukla el ykamann dezenfektandan daha etkili olduu kabul edilir. Ancak meslek gruplarna ve temas özelliklerine göre el dezenfektan kullanmak da gerekebilir.

Ana Sayfaya Git