Uzmanından doğum süreçlerine ilişkin tavsiyeler

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi İrem Yengel, "Bebeklerini sağlıklı bir şekilde kucaklarına almak için nasıl bir doğum şekli gerekebileceği anne adaylarının en çok düşündükleri konu oluyor. Normal doğumun elverişli olmadığı durumlarda hekim kararıyla sezaryene dönmek bebek ve anne için hayati önem taşıyabilir." ifadelerini kullandı.

Haberler 28.07.2021 - 10:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bebeklerini salkl bir ekilde kucaklarna almak için nasl bir doum ekli gerekebileceinin anne adaylarnn en çok düündükleri konu olduunu kaydeden Yengel, normal doumun elverili olmad durumlarda hekim kararyla sezaryene dönmenin bebek ve anne için hayati önem tayabileceini bildirdi.

Sezaryen doumu gerektiren durumlar sralayan Yengel, Anne adaynn önceki doumunun sezaryen olmas ya da myom operasyonu gibi daha önceden geçirilmi rahim cerrahisi öyküsü, bebein doru pozisyonda ve açyla gelmemesi, bebein kilosunun fazla olmas, ba pelvis uyumsuzluu (çat darl), doum sürecinde bebein kalp atlarnda dümeler, bebein einin yerleim anomalileri, bebein einin yerinden erkenden ayrlmas, çoul gebeliklerin baz durumlarnda, annenin kalp, diyabet, yüksek tansiyon, doutan kalça çk, bel ft gibi hastalklarndan dolay knma esnasnda sorun oluabilecek durumlar, bebein gelime gerilii, bebee giden kan miktarnn azalmas, annenin genital bölgesinde HSV (uçuk) ve HPV (siil) gibi virütik enfeksiyon olumu olmas (doum esnasnda bula olabileceinden) gibi durumlarda normal doum yerine sezaryen tercih edilebilir. açklamasnda bulundu.

NORMAL DOUM SONRASI SÜREçLER KISALIYOR

Normal doum sonras yaanlan süreçlerin genelde ksaldn dile getiren Yengel, Kanama, enfeksiyon riski çok daha azdr. Normal vajinal doum yapan annelerin doum sonras ar seviyesi, sezaryen ile doum yapan annelerden çok daha azdr. Normal doum yapan annelerin ortalama hastanede kal süresi daha ksadr. Normal doum yapan kadnlarda doum srasnda daha fazla endorfin salglanr. Bu da annelerin daha çabuk normal hayatna dönmesini salar. Bu durum psikolojik olarak annenin, bebein bakm konusunda kendisini daha erken dönemde faydal hissetmesine destek olur. Ayrca normal doum yapan annelerde süt hormonu denilen oksitosin hormonu daha hzl ve etkin bir ekilde salndndan emzirme süreci daha kolay olur. deerlendirmesinde bulundu.

NORMAL DOUMDA YOUN BAKIM RSK AZALIR

Yengel, normal doum ile dünyaya gelen bebeklerin youm bakma alnma olaslnn daha az olduunu bildirdi.

Normal doum ile doan bebeklerin doum kanalndan geçerken karlatklar bakterilerin onlarn baklk sisteminin güçlenmesini yardmc olduunu belirten Yengel, unlar kaydetti:

Normal doumda bebein doum kanalndan geçerken göüs kafesinin basnca maruz kalmasyla bebein akcierlerinde doum öncesinde bulunan sv ve tkaçlarn daha kolay atlmasna yardmc olur. Doum sonrasnda bebein akcierlerinde solunum sknts gelime riski azalr. Normal doum sonrasnda anne ile bebek daha hzl buluurlar, bu da ilk balanma için önemli olup bebekler daha fazla emme refleksi gelitirir. Anneden de daha ksa sürede süt geldii için normal doan bebekler erken beslenebilirler.

YEN VE ACL DURUMLAR NEDENYLE DOUM SEZARYENE DÖNEBLR

Normal doum süresince takip edilen hastalarda annede ve bebekte oluabilecek yeni ve acil durumlar nedeniyle doum eklinin sezaryene dönebilecei bilgisini de paylaan Yengel, Annenin doum kanalyla, bebee ait ksmlar arasndaki uyumsuzluklar önceden öngörebilmek mümkün olmayabilir. Böyle bir durumda doum duraklayabilir ve süre uzayabilir. Bebek kalp atlarnda takip esnasnda ortaya çkabilecek dümeler de sezaryen olasln artrr. Normal doum için takip edilen her hastada sezaryen ameliyat için koullar uygun olmaldr. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git