Uzmanından "hipertansiyon" hastalarına ramazan tavsiyesi

Prof. Dr. Gülsüm Özkan, hipertansiyon hastalarının ramazan ayında ilaçlarını aksatmadan düzenli bir şekilde aldıkları takdirde, oruç tutabileceklerini bildirdi.

Haberler 29.04.2020 - 00:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Özkan, dünyann yeni tip koronavirüs (Kovid-19) gibi kritik bir süreçten geçtiini, bu süreçte kronik rahatszl bulunanlarn daha dikkatli olmas gerektiini ifade etti.

Yüksek tansiyonun birçok hastaln habercisi olduunu, bu hastal bulunanlarn tuz tüketimini en aza indirmesi gerektiini vurgulayan Özkan, Ramazanda ise hipertansiyon hastalarmz tansiyon ilaçlarn iftar ve sahur eklinde ayarlayp oruç tutulabilir. Salgn sürecinde aktif çalanlar, sosyal izolasyonunu yapamayacak kiilerin de oruçlarn daha sonra kaza etmelerinde fayda var diye düünüyorum. dedi.

Özkan, hipertansiyon hastalarnn ramazan aynda da tedavi süreçlerini ve ilaçlarn aksatmamalar gerektiini söyledi.

HEKMLERN çZD BESLENME EKLNE TAB OLUN

Birçok hastalk gibi böbrek hastalnn da sebebinin hipertansiyon olduunu vurgulayan Özkan, öyle devam etti:

Mutlaka tuzsuz beslensinler. Böbrek hastalar için de en büyük korkumuz, baz televizyonlarda ve haber sitelerinde baz bitkilerin iyi geldii yönünde haber çkyor. Bunu sakn uygulamasnlar. Bununla ilgili kesin bir bilgi yok. Biz o bitkileri kullanmalarn önermiyoruz. Böbrek hastalarnda meyve ve bitkisel ürünler kan bozukluuna neden olabilir. O yüzden hekimlerinin çizdii beslenme ekline tabi kalmalarn öneriyoruz.

Prof. Dr. Özkan, zerdeçal ve zencefil gibi bitkisel ürünlerin potasyum içeriinin yüksek olduunu vurgulayarak, unlar kaydetti:

Mesela C vitamini yüksek deyip meyveye yüklenmelerini istemiyoruz. Rutin kontrollerde bunu sürekli vurguluyoruz zaten. Biraz virüs dolaysyla diyetlerini am olabilirler. Virüsten korunaym derken kalp yetmezliinden kaybetme riskimiz var. O yüzden kesinlikle bu ürünlerin tüketiminden saknalm. Hekimleri tarafndan verilen perhiz listelerine sadk kalmalarnda fayda var.

Ana Sayfaya Git