Uzmanından iş yeri yogası

Pandemi süresince uzun süre evde kalmak vatandaşları da hareketsiz bıraktı. Yeni normal ile birlikte ofislerde de hareketsiz kalmamak için fizyoterapist Gülşah Konakoğlu’ndan iş yeri yogası önerisi geldi. Hareketsiz kalmanın omurgaya 60 kilogram yük bindirdiğini dile getiren Konakoğlu, “Günde saat başında belli bir yoga akışı ya da esneme egzersizlerini uygulayabiliriz. 5 dakika yapıp işimize devam edebiliriz” dedi.

Haberler 02.07.2020 - 10:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Özellikle masa ba iler, bel ars, tutulmu bir boyun ve gergin omuzlar da beraberinde getiriyor. Masa banda 8 saatten daha uzun sürelerde sabit bir pozisyonda hiç hareket etmeden çalmann vücudumuzu yorduunu ifade eden Fizyoterapist Gülah Konakolu, Srtmz aryor, boynumuza yük biniyor, kalça ve omuz çevresi kaslarmz geriliyor. Dolaysyla bu noktada bildiimiz yoga egzersizlerinden bazlarn ofis ortamna dahil ederek enerjimizi artrabilir, zinde kalabiliriz. Uzun süre maske takyoruz ve solunumumuz da artk çok önemli. Bu maskelerin içinde karbondioksit soluyoruz. Bu anlamda nefesimizi de dengeleyerek çalabiliriz diye konutu.

OFS ORTAMINDA OMURGAYA 60 KLOGRAM YÜK BNYOR

Saat balarnda ofislerde belli bir yoga ak ya da esneme egzersizlerinin uygulanabileceini ifade eden Konakolu, Hareketleri 5 dakika yapp iimize devam edebiliriz. Yaplan aratrmalarda bilgisayar ve tablet kullanm özellikle ofis ortamnda omurgamza 60 kilograma kadar yük bindiriyor. Bu da uzun vadede ciddi problemleri beraberinde getiriyor. Bunun için yapabileceimiz bir takm rahatlatc egzersizler var. Bu sadece omurgamz için deil; klavye kullanmna bal olarak bilek kaslarmz gevetmek için de yapabileceimiz egzersizler dedi.

BEL BOYUN PROBLEMLERN BERABERNDE GETRYOR

Hareketsiz kalmann bel-boyun problemlerine yol açtn söyleyen Konakolu, Omurgamz ne kadar esnekse aslnda fiziksel olarak o kadar salklyz demektir. Fiziksel aktiviteye katlm için omurgann esneklii de çok önemli. Amacmz bu hareketlerle omurgamza esneklik kazandrmak. Uzun süre sabit pozisyonda çalyoruz. Öne kapanyoruz ve omuz çevresindeki, kalça çevresindeki kaslar ksalyor ve geriliyor bunlar esnetmek ve rahatlatmak istiyoruz ifadelerini kulland.

UZMANINDAN YER YOGASI

Fizyoterapist Konakolu, ofis ortamnda yaplabilecek egzersizler için u önerilerde bulundu:

Uzun süre klavye kullanmna bal olarak bileklerimiz esnekliini kaybetmi oluyor. Bunun için biraz bilek esnetme egzersizleri yapabiliriz. Kolumuzu yukar doru kaldrarak bileimizi geriyoruz. Ardndan tek tek parmaklarmz gerebiliriz. Klavye kullanmna bal olarak ortaya çkan karpal tünel sendromu gibi rahatszlklarn riskini azaltacaktr. Sinir skmalar için yapabileceimiz bir egzersiz.

OMUZLARA DKKAT!

Konakolu, Kollarmz yukar doru kaldrarak omuzlarmz açyoruz. Bamz yere paralel omurgann devam olarak uzuyoruz. Sonrasnda sa elimizi yana koyuyoruz ve o tarafa doru açlyoruz ve ayn hareketi sol tarafa yapyoruz. Sonrasnda sa dizimize sol elimizi koyarak oturduumuz yerde sa tarafa doru dönüyoruz. Ayn hareketi yine dier tarafa doru yapyoruz. Ardndan ellerimiz arkada bamz sktrmadan yukarya doru bakyoruz ve arkaya doru esniyoruz diye konutu.

BEL PROBLEMLERYLE KARITIRMAYIN! SNR SIKIMASI OLABLR

Uzun süre hareketsizliin sinir skmalarna neden olduunu belirten Konakolu, Sol bacamz sa dizimizin üstüne koyarak yaplan bir hareket var. çok uzun süre sabit çaltmzda kaslarmz kaslyor ve geriliyor. Bunun altndan siyatik sinir geçiyor. Bu durum bel problemleriyle de kartrlabiliyor. Masa banda uzun süre çaltmzda bu kas ksalp kaslabiliyor. Bizim bu kas esnetmemiz bel ars benzeri durumlarn ortaya çkmasn en aza indiriyor dedi.

KASLARI GÜçLENDRMEK çN BU HAREKETLER YAPILABLR

Kaslarmz güçlendirmek için de bir takm hareketler yapmamz gerekiyor diyen Gülah Konakolu, sözlerini öyle tamamlad:

Burada kollarmz kaldrarak sandalye pozuna geçiyoruz. Dizlerimizi büküyoruz. Her kiinin bir zorlanma noktas var buna dikkat ediyoruz. Kollar yukarda sandalye pozunda kalça kaslarn güçlendiriyoruz. Uzun süre masa banda sabit kaldmzda bilgisayar karsnda omuzlarmz öne kapanyor. Omuz açc ve ayakta yaplan bir egzersiz var. Ayaklarmz omuz geniliinde açk, kollarmz sabit bir masaya öne doru uzatyoruz. Kalçadan 90 derecelik bir aç elde ediyoruz. Arka kaslarda yanma varsa dizler bükülebilir. Mümkün olduu kadar omurgamz yay gibi esnetiyoruz. Burada omurgamz esnerken omuzlarmz da açlyor. Amaç hem omurgann esnekliini salamak, hem omuz kapsülünü biraz daha esnetmek. Öne doru kapanmak bel çevresindeki kas grubunu esnetmek için önemli. Parmak uçlarmza eilip esnemeden kalp ardndan kollarmz yukarya doru kaldrarak ellerimizi kenetliyoruz.

Ana Sayfaya Git