Uzmanından, Kovid-19 için aşı yapılması önerisi

Diyarbakır Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Kovid-19 Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, "Ortaya çıkan bu mutasyon aşı için herhangi bir risk faktörü oluşturmuyor. Çünkü aşılarda oluşan bir antikor, birden fazla proteine karşı antikor oluşturduğu için bundaki herhangi bir mutasyon aşıyı bertaraf etmiyor." dedi.

Haberler 25.12.2020 - 00:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Tekin, ngilterede Kovid-19un mutasyona urad ve bula hznn art gösterdii haberlerinin yer aldn söyledi. Pandemi döneminde neredeyse 1 yln geride kaldn belirten Tekin, Kovid-19un çeitli mutasyonlar yaptn bildiklerini, ngilterede yaplan çalmalarda çeitli mutasyonlarn saptandn kaydeden Tekin, yaplan modellemeden sonra bu mutasyonun daha fazla bulatrc olduu ve hastaln daha ar geçirecei ilgili öngörülerin mevcut olduunu ancak bunlarn kesinlemediini belirtti.

ENFEKTE ORANI AZALIRSA BELK DE PANDEM BTEBLR

Modelleme olduu için bunun gerekli bir seri oluturduu bilinerek riski bertaraf etmek amacyla çeitli önlemlerin alndna iaret eden Prof. Dr. Tekin, öyle dedi:

Bu mutasyon gerçekten var. Bu mutasyon modellemedeki gibi gerçekten bulatrc riskini artracak ve hastaln kötülemesini salayacak ise bunun için tedbirlerin almak için böyle kararlar yerinde alnm tedbirler. Bu mutasyonlar belki daha önce beklediimiz çeitli mutasyonlar sonucu hastada, hastalk oluturmasnn kaybolmasnn bir balangc da olabilir. Belki böyle bir sonuca da yol açabilir. Eer bu sonuç istediimiz gibi olursa bu mutasyon devam eder ve bulatrc dediimiz enfekte oran azalrsa belki de pandemi o zaman bitebilir. Ama tersi de söz konusu, eer bu bulatrcy artrrsa pandemi yeniden balayabilir.

MUTASYON, AI çN RSK OLUTURMUYOR

Ortaya çkan bu mutasyon a için herhangi bir risk faktörü oluturmuyor. çünkü alarda oluan bir antikor, birden fazla proteine kar antikor oluturduu için bundaki herhangi bir mutasyon ay bertaraf etmiyor. diye konutu.

Tekin, ann bu hastalkta etkili olduunu belirterek, u deerlendirmede bulundu:

Dünyada ve ülkemizde bir an önce alamann hzlandrlmas ve mümkün olduu kadar risk gruplarnn alanmasyla bu süreci daha salkl bir ekilde atlatmaya bakmak gerekiyor. Burada ann önemi daha da ortaya çkyor. Bu hastaln bitmesinin yollarndan biri de alanma, bu tür mutasyonlarn daha fazla ulamamas için ve daha fazla risk oluturmamas açsndan biran önce ilaçlarn tamamlanmas ve hzl bir ekilde toplumun alanmas salanmaldr.

Prof. Dr. Tekin, mutasyonla ilgili korkulacak bir durumun söz konusu olmadn aktararak, Bu mutasyon olsun veya olmasn mesafe, maske ve hijyen konusuna uyalm. Bu önlemler, mutasyon olsa bile hastala kar bizleri koruyor. Onun için havalarn souduu bu dönemlerde bu kurallara daha fazla dikkat edip bu süreci atlatmaya bakmak gerekiyor. Kapal ortamlarda uzun süre vakit geçirmeyelim. Alanmaya özen gösterelim. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git