Uzmanından kovid-19 uyarıları; kalın giyinin, odanızı havalandırın

Sonbahardan kış aylarına geçiş yaptığımız şu günlerde koronavirüs vakalarında ciddi bir artış söz konusu. Kış aylarında koronavirüse karşı alınabilecek basit ama etkili önlemler olduğunun altını çizen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Alihan Oral, kışın yapılması gerekenleri anlattı.

Haberler 27.10.2020 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

K aylarnn gelmesi ile birlikte yaanan souk algnl vakalar baklk sisteminin gardn düürebilecek türden birçok enfeksiyona yol açabiliyor. Koronavirüsün en çok bakl zayf olan vücudu sevdiine dikkat çeken ç Hastalklar Uzman Dr. Ör. Üyesi Alihan Oral, Grip ve zatürre gibi hastalklardan kaçnmamzn ne denli önemli olduu ortaya çkyor. Haliyle soua kar daha kaln ve soukla aranza bir kalkan olabilecek kyafetleri tercih etmek lehinize olacaktr. Bunun için birden çok katl kyafetleri tercih edebilirsiniz dedi.

ODANIZI SIK SIK HAVALANDIRIN

Souk havalarda insanlarn genellikle oda ssn kaybetmekten korktuunu anlatan Dr. Ör. Üyesi Alihan Oral, Pencerelerimizi açarak odalarmz havalandrmay çounlukla es geçiyoruz. Bu durum içeride bulunan hava kalitesini olumsuz etkilerken ayn zamanda virüslerin odanzda hapsolmasna neden olabiliyor. Son zamanlarda özellikle koronavirüs hastalarnn daha çok ayn ortamda yaayan veya çalanlarn arasndan çkmas da bu durunun önemini göstermektedir. çaltnz ofiste ya da evinizde en az saatte bir kez odadaki hava sirkülasyonunu salamak, virüse yakalanma riskinizi azaltacaktr diye konutu.

FZKSEL AKTVTE DE BAIIKLII KORUYOR

K aylarnn gelmesi ile birlikte televizyon karsnda geçirilen sürenin arttn hatrlatan Oral, Battaniyemize sarlp film izlemeyi hepimiz çok severiz. Fakat kn fiziksel aktivitenin azalmas, baklk sistemini dorudan, olumsuz etkileyen bir faktör. Bu nedenle açk havada yaplamyorsa bile ev içerisinde basit egzersiz hareketleri ile fiziksel aktivite arttrlmal ve baklk sistemi güçlendirilmelidir tavsiyesinde bulundu.

BOL BOL SIVI VE C VTAMN

Abur cubur olarak tabir edilen salksz gdalarn tüketilmesinin hem gereksiz kilo almna hem de bakln zayflamasna neden olduunu hatrlatan Oral, Bu aamada hayvansal gdalarn tercih edilmemesi, kalorisi az fakat ihtiva ettii protein ve vitamin açsndan zengin ürünlerin vücuda alnmas önerilmektedir. Bol bol sv aln ve bol C vitamini almaya çaln. Bu, k aylarnda enfeksiyonlarla mücadelede yardmcnz olacaktr dedi.

SOSYAL ZOLASYONU ARTTIRIN, MASKENZ çIKARMAYIN

Koronavirüsle yaamaya almamzla birlikte artk insanlar koronavirüse kar tedbirleri gevetti diyen ç Hastalklar Uzman Dr. Ör. Üyesi Alihan Oral, son olarak u uyarlarda bulundu:

Fakat unutulmamal ki koronavirüs hala dünya üzerinde henüz bir ilac olmayan ve daha yeni yeni tanmaya baladmz bir virüs türü. Bu sebeple sosyal faaliyetlere ara verilmeli ve maskeler kesinlikle çkarlmamaldr. Maskelerin çkarlmamas dier tüm önlemlerden çok daha büyük önem tamaktadr. Maske ile ayn zamanda alacanz virüs miktarn da azaltm olacaksnz. Bu da aslnda virüsü alsanz bile hastal kolay atlatabilmeniz anlamna gelmektedir. Kendinizi ve sevdiklerinizi korumak için bireysel tedbirlerinizi ihmal etmeyin.

Ana Sayfaya Git