Uzmanından prostat biyopsisi uyarısı

Üroloji Uzmanı Op. Dr. Mustafa Kemal Yenmez, yapılacak patolojik değerlendirmenin her zaman için yüzde 85-90 arası bir doğruluğa sahip olduğunu belirterek, "Bir prostat biyopsisinde prostat tümörü çıkmaması, takibi bırakmamızı gerektirmez." ifadesini kullandı.

Haberler 15.02.2022 - 01:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Üroloji Uzman Op. Dr. Mustafa Kemal Yenmez, prostat biyopsisinin, kanser riski tayan ya da üpheli görünen durumlarda uygulanan ve bölgedeki dokularda herhangi bir kanser dokusu olup olmadn tespit etmeye yarayan bir doku alma ilemi olduunu aktard.

Yenmez, biyopsinin, üpheli bölgeden parça alnmas ilemine verilen isim olduunu hatrlatarak, nce bir ine araclyla bir ürolog tarafndan gerçekletirilen prostat biyopsisi sonucunda bölgeden alnan doku analiz edilir ve bu dokuda kanser olup olmad aratrlr. 45 ya üzeri erkeklerde yllk olarak yaplmas gereken kontroller ve ayrca idrar yolu ikayetleri olan erkeklerde yaplan kontroller srasnda ortaya çkabilecek baz durumlar prostat kanseri olaslna kar hastalarda prostat biyopsisi gerektirir. ifadelerini kulland.

HASTA çN EN UYGUN TEDAV BELRLENYOR

PSA denilen hormonun sadece prostat dokusundan üretildiini belirten Yenmez, u deerlendirmelerde bulundu:

Prostat büyümesi, prostat enfeksiyonu ve prostat kanserinde yükselir. Ayn zamanda yaplan muayenede alnan anormal prostat dokusu bulgusu ile birlikte gözlenen PSA yükseklii prostat biyopsisi gerektiren koullardr. Bazen prostat dokusunu deerlendirmek için multiparametrik MR kullanlabiliyor. Tüm bunlar deerlendirildiinde biyopsi ihtiyac var ise kan sulandrclarn kesilmesini takip eden günlerde kullanlan antibiyotik tedavisi ile birlikte anestezi altnda ultrason eliinde yaplan biyopsi ile prostat dokusunun çeitli yerlerinden 12 ila 20 aras doku parças alnabilir. Yaplacak patolojik deerlendirme her zaman için yüzde 85-90 aras bir dorulua sahiptir. Bir prostat biyopsisinde prostat tümörü çkmamas, takibi brakmamz gerektirmez. Prostat tümörünün varl durumunda gereken aratrmalar yaplp hasta için en uygun tedavi koullar belirlenir.

Ana Sayfaya Git