Uzmanından ramazan ayında ağız bakım önerileri

Ramazan ayına sayılı günler kaldı. Oruç tutanların ağız kokusu problemiyle sıkça karşılaştığını ifade eden Endodonti Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ece Çalışkan, önerilerde bulundu. Oruçluyken dişlerin fırçalanabileceğini belirten Çalışkan, “Asitli içecek, çay ve kahve tüketimini azaltmalıyız. Kafein, uzun dönemde ağız kuruluğuna sebep oluyor. Ağız kokusunun en önemli sebeplerinden biri de ağız kuruluğudur” dedi.

Haberler 12.04.2021 - 09:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ramazan ay için artk sayl günler kald. Bu ayda di saln korumak isteyenlerin oruç tutmaya balamadan önce di tedavilerini yaptrmalar gerektiine dikkat çeken Endodonti Uzman Dr. Ör. Üyesi Ece çalkan, Ramazan aynda ve her zaman az ve di sal bakmmza çok dikkat etmeliyiz. Mümkünse bu aydan önce di hekimi ziyaretini aksatmadan yaparak azmzdaki mevcut problemleri çözmeye çalmalyz. Böyle bir imkanmz olmad durumda dikkat edeceimiz baz püf noktalar var ifadelerini kulland. çalkan, az ve di sal için önemli püf noktalar paylat.

ALKOLLÜ GARGARALARDAN UZAK DURUN

Sahurdan ve iftardan sonra yemek yedikten sonra dilerin mutlaka 2 dakika di etinden die dairesel hareketlerle frçalanmas gerektiine vurgu yapan çalkan, Rutin az bakmmz olan di ipi, ara yüz frças, az kokusunu engellemesi adna da dil frçalamas yapyoruz. Ramazanda alkollü gargaralardan az kuruluuna sebep olduu için uzak durmamz gerekiyor. Eer gargara kullanacak imkanmz yoksa az miktarda tuz ve suyla gargara yapabiliriz dedi.

LFL GIDALAR VE MEYVE TÜKETN

Bu dönemde özellikle lifli gdalarn tüketilmesi gerektiini ifade eden çalkan, u önerilerde bulundu:

Meyve ve sebzeyi bol tüketmeliyiz ki su oran yüksek gdalar alalm. Bol bol su tüketmeliyiz. Rafine karbonhidrat içeren ekerlerden, unlu mamullerden uzak durmalyz. Bunlar die çok uzun süre yapyor, asit üretimini artryor. Bu da çürük üretimini artryor. çürüün bir ilerisi kanal tedavisi gereksinimi veya diin çekimine varan sonuçlar dourabiliyor.

AIZ KURULUUNU ÖNLEMEK çN BU BESNLERDEN UZAK DURUN!

Az kuruluunu azaltmak için tavsiyelerde bulunan stanbul Aydn Üniversitesi Di Hekimlii Fakültesi Dentaydn Di Hastanesi Endodonti Bölümü Dr. Ör. Üyesi Ece çalkan, Tuzlu ve baharatl gdalardan uzak duruyoruz. çok fazla attrmalk tüketmemeliyiz. Biz genel salmz için nasl beslenmemiz gerekiyorsa, öyle beslenir ve di bakmn doru yaparsak ramazann az ve di salmza olumsuz bir etkisi olmaz dedi.

D FIRçALAYABLR, D TEDAVS YAPTIRABLRSNZ

Ramazan aynda merak edilenlerden bir tanesinin de di frçalamak orucu bozar m? sorusu olduunu belirten çalkan, u açklamalarda bulundu:

Macunu ve suyu yutmadmz sürece di frçalamak orucumuzu bozmaz. Bol bol su ile azmz gündüz çalkalayabiliriz. Ramazan aynda da tedavilerimizi aksatmamamz gerekiyor. Anestezili ilemler orucu bozabilir fakat anestezi gerektirmeyen ilemleri yaparken bizler hastalarmz son derece koruyarak tedavi yaklamnda bulunuyoruz. Hastalar da buna dikkat ettii sürece acil tedavilerini veya olmas gereken tedavilerini alabilirler. Anestezili ya da daha ar ilemleri iftardan sonraki saatlere randevu oluturarak çözebiliriz.

AIZ KURULUU, KOKUYU TETKLYOR

ftardan sahura kadar olan dönemde çok fazla abur cubur tüketildiini belirten çalkan, az kuruluunun az kokusunu tetiklediini söyledi.

çalkan, Dikkatli beslensek bile sindirsin diye asitli içeceklere saldryoruz. Asitli içecekler bu durumda bize çok zarar veriyorlar. Azdaki asit ortamn artryorlar. Bir de çay kahve tüketimini mümkün olduu kadar azaltmamz gerekiyor. Kafein, uzun dönemde az kuruluuna sebep oluyor. stemediimiz tek ey az kuruluu çünkü çürük oluumuna ve az kokusuna sebep olan en önemli sebep az kuruluudur diyerek sözlerini tamamlad.

Ana Sayfaya Git