Uzmanından sağlıklı beslenme önerileri

Korkmaz, yeterli ve dengeli beslenmenin sağlığın temelini oluşturduğunu vurgulayarak, kısa ya da uzun vadede sağlığa zarar vermeyecek ve sürdürülebilir olacak bir beslenme şeklinin benimsenmesi gerektiğini belirtti.

Haberler 04.02.2021 - 00:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dyt. Aye Korkmaz, yeterli ve dengeli beslenmenin saln temelini oluturduunu vurgulad. Ksa ya da uzun vadede sala zarar vermeyecek ve sürdürülebilir olacak bir beslenme eklinin benimsenmesi gerektiini belirten Korkmaz, Salkl beslenme; cinsiyet, ya, boy, kilo, salk durumu, fiziksel aktivite, kullanlan ilaçlar gibi faktörlerin dikkate alnarak kiiye özel olarak düzenlenmi beslenme plan olarak ele alnyor. Devamll olan bir beslenme plan uygulamak ise en önemli nokta olarak karmza çkyor. ifadelerini kulland.

DÖRT YAPRAKLI YONCA MODEL

Aye Korkmaz, günlük beslenme plan yaparken, dört yaprakl yonca modeli denilen dört besin grubunun beslenme plannn içinde olmas gerektiini bildirdi.

Korkmaz, besin gruplarn öyle sralad:

Süt ve türevleri: Günlük kalsiyum alm için günde 2 porsiyon (500 g) tüketilmesi gerekiyor (kiide süt ve süt ürünleri grubunun kstlanmas gereken bir salk sorunu olmad durumlarda.) Ayrca, çocukluk, gebelik gibi dönemlerde alnmas gereken miktar 2 katna kadar çkabiliyor.

Ekmek ve türevleri: Günlük enerji ihtiyacnn karlanmas için gün içinde belli ölçülerde ekmek ve/veya ekmek yerine geçen besinlerden almak gerekiyor. Ayrca, günlük posa tüketimi için önemli olan bir besin grubudur. Burada önemli olan nokta tüketilen besin tercihidir. Örnein, karabuday, yulaf, tam buday ve ürünleri gibi besinler tercih edilmelidir.

Et çeitleri: Günlük protein ihtiyacnn karlanmas için hayvansal/bitkisel protein kaynaklarn tüketmek oldukça önemli. Günlük tüketilmesi gereken miktar bireysel olarak farkllk gösteriyor. Örnein, ya, hastalk durumu, egzersiz düzeni gibi... Et grubunu gereken miktardan fazla tüketmek ileri zamanlarda sal olumsuz yönde etkileyebiliyor.

Sebze-meyve çeitleri: Günlük vitamin, mineral ve posa alm açsndan önemli olan bir besin grubudur. Kstlanmas gereken bir salk durumu yoksa günde 5-8 porsiyon tüketilmesi gerekiyor. Özellikle içinde bulunduumuz pandemi sürecinde bakln güçlendirilmesi için önem tayor. Günlük posa tüketimi açsndan önemli bir besin grubu olduu unutulmamal.

GÜN çNDEK ÖÜN SAYISINA DA DKKAT ETMEK GEREKYOR

Bayndr çerenköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Korkmaz, süt ve türevleri, ekmek ve türevleri, et çeitleri ve sebze-meyve çeitlerinden oluan besin gruplarnn gün içinde yeterli ve dengeli bir ekilde tüketilmesinin çok önemli olduunu vurgulad.

Gün içindeki öün saysna da dikkat etmek gerektiini belirten Korkmaz, Günde kaç öün bir beslenme plan uygulanmas gerektiini belirlemek kiisel farkllklara, salk durumuna göre deiiklik gösterebiliyor. ifadesini kulland.

Korkmaz, günlük su tüketiminin de yeterli ve dengeli beslenme kadar salk için önem tadn ve sv kstlamas gereken bir durum yoksa günlük olarak kilo bana 30 ml su tüketilmesi gerektiini belirtti.

Dört ana besin grubu dnda tüketilen baz ürünlere de dikkat edilmesi gerektiini aktaran Korkmaz, özellikle eker ve eker ilave edilmi ürünler, ya ve yal besinler, hazr paketli gdalar, tuz ve alkol gibi ürünlerin kontrolsüz bir ekilde tüketilmesinin gereksiz kalori almna sebep olabildiini ve salk üzerinde olumsuz etkiler yaratabildiini kaydetti.

Ana Sayfaya Git